Čo všetko deťom zbaliť do škôlky som vám už písala. Nespomenula som vám však jednu vec, ktorú si asi budú deti zo škôlky nosiť domov, ak si ich už aj nepriniesli… a to choroby.

S príchodom jesene, neprichádzajú len povinnosti a zmeny v živote detí a dospelých spojené s nástupom do škôlky, ale prichádzajú aj rôzne choroby a ich častý výskyt práve v kolektíve. Všetky viac aj menej závažné ochorenia majú svoju inkubačnú dobu a deti môžu byť prenášačom bez toho, aby o tom vedeli. Zároveň nie každý, kto je prenášačom choroby, aj ochorie.

Napríklad stresové, frustrujúce a konfliktné situácie môžu u detí napomáhať pri vyvolaní patologickej reakcie alebo ochorenia. Donedávna boli vedci a lekári presvedčení, že imunitný systém v podstate reguluje sám seba pomocou spätnej väzby. Posledné výskumy však potvrdili úzke prepojenie medzi psychikou a imunitou.

Imunita je odborne súhrn obranných mechanizmov, ktorými sa organizmus bráni proti vonkajším škodlivým činiteľom, látkam a organizmom vnikajúcim do tela. Schopnosť odolávať škodlivým vonkajším činiteľom sa vyjadruje mierou imunity, ktorú človek môže zdediť, a vtedy je reč o prirodzenej (vrodenej) imunite, alebo získať a vtedy hovoríme o získanej  imunite.

V dnešnej dobe na naše deti vplýva celý rad negatívnych vplyvov, ktoré prispievajú k oslabeniu imunitného systému. Najčastejšie sú to tieto:

  • každá prekonaná infekcia dočasne znižuje prirodzenú odolnosť organizmu, v konečnom dôsledku však imunitu posilňuje (myslíme tým bežné infekcie)
  • nesprávna výživa a životospráva, nedostatok vitamínov
  • nedostatok spánkuopakovaný či dlhodobý stres
  • negatívne emócie
  • nadmerné užívanie antibiotík a iných liekov

zdroj: https://eduworld.sk/cd/jaroslava-konickova/3913/detska-lekarka-radi-ako-podporovat-imunitu-dietata

Najdôležitejšia je hlavne genetika. Imunitný systém je príliš zložitý, napriek tomu je možné vytvoriť, čo najlepšie podmienky pre rozvoj detskej imunity. Existuje viacero faktorov, ktorými imunitu vieme posilniť.

Zdravá a vyvážená strava – dostatok ovocia a zeleniny, zdravé raňajky sú základ a je k nim potrebné viesť deti už od útleho detstva. Večera by mala byť ľahká, aby sa organizmus a žalúdok na noc nezaťažovali. Netreba zabudnúť ani na dostatočný prísun tekutín počas dňa. Podľa môjho názoru je čistá voda to najlepšie, čo môžete dieťaťu dať. V zimných mesiacoch sú čaje v poriadku, avšak uprednostnite nesladené, prípadne naozaj minimálne sladené, radšej domácim medom, ako cukrom.

Dostatok spánku – Deti do 1 roka by mali spať 14 až 15 hodín, deti od 1 do 3 rokov okolo 12 až 14 hodín a deti od 4 do 12 rokov okolo 10 hodín. Bez kvalitného spánku nie je možné zabezpečiť dostatočnú regeneráciu celého organizmu vrátane imunity.

Otužovanie – Malé deti majú obmedzenú schopnosť udržať si vnútornú teplotu aj pri krátkodobom ochladení, pretože reakcie na chladové podnety sa u nich ešte len vyvíjajú, rovnako ako schopnosť dokonale udržiavať telesnú teplotu. Nevhodným oblečením sa preto deti ľahko prehrejú alebo prechladnú, či už  v chladnom alebo vyhriatom prostredí. Otužovanie je skvelá prevencia nachladnutia a môžete s ním začať už vo veku batoliat. Dôležitá je každodenná pravidelnosť. Odborníci odporúčajú otužovanie u najmenších detí cca od jedného roka. Musí byť však prispôsobené nielen veku, ale aj zdravotnému stavu, tzn., že dieťa musí byť zdravé ako ryba. Medzi najobľúbenejšie metódy patrí otužovanie vzduchom, vodou a saunovaním. 

S otužovaním detí vzduchom sa odporúča začať už na jeseň alebo začiatkom zimy s tým, že ich najprv treba učiť spať pri otvorenom okne, čím sa zlepší kvalita spánku a dopriať im intenzívny pohyb na chladnom vzduchu. Musia však mať oblečenie, ktoré umožní prístup vzduchu k ich telu. Takýto „vzdušný kúpeľ“ by mal trvať maximálne 10 minút, ale pri nepriaznivej reakcii dieťaťa treba dobu trvania skrátiť.

Otužovanie vodou je oveľa účinnejšie, ale aj náročnejšie, pretože voda z tela odvádza 30-krát viac tepla ako vzduch. Preto by malo byť dieťa úplne zdravé a teplota vody by sa mala znižovať pomaly. V rámci domáceho otužovania je najlepšie začať vlažnou vodou a postupne ju ochladzovať. Takýto spôsob je účinný aj u malých detí. Striedavé sprchovanie  teplou a studenou vodou treba zásadne robiť ráno, ešte pred raňajkami, už u trojročných detí. Deťom mladším ako dva roky sa však otužovanie studenou vodou neodporúča. Pri otužovaní sprchovaním by dieťa nemalo stáť na jednom mieste a treba dávať pozor, aby ste mu nenamáčali hlavu.

Začať treba krátkymi intervalmi s vodou teplou 40 °C, po minúte ju zmeniť na 15 až 20 °C a s takouto teplotou ho sprchovať asi 10 až 15 sekúnd. Interval pod studenou sprchou by sa mal postupne predlžovať, ale nemal by byť dlhší ako tri minúty v zime a 3 až 5 minút v lete. Vhodné je striedavé  sprchovanie (minútu teplou a pol minúty studenou vodou) začať od nôh hore a postupne prejsť na paže, hruď, brucho šiju a tvár.

zdroj: https://najmama.aktuality.sk/clanok/231866/podporte-im-imunitu-ako-spravne-otuzovat-deti/

Prípravky na posilnenie imunity – Na trhu je nespočetné množstvo produktov, ktoré majú imunite napomôcť a posilniť ju. Správne si vybrať je naozaj náročné. Celkom dobrá otázka je, čo je správne a čo nie ? Sama neviem odpovedať, ťažko sa mi radí. Natálka si tiež prvý rok, ešte teda v jasličkách budovala imunitu práve tak, že ju choroby neobišli a musela si to odkrútiť aj ona. Druhá zima už bola len o nádche a kašli, no a uvidím čo prinesie toto ročné obdobie. V každom prípade už štvrtý mesiac pijeme Actimel, ktorý obsahuje jogurtové kultúry, vitamín D a B6 a variantu bez cukru dávam aj Natalinke. Actimel sú u nás probiotiká, rozhodla som sa jej ich dávať v tejto forme, žiadne kvapky ani produkty z lekárne. Viem, že jej to uškodiť nemôže a vidím, že pomáha. Veľmi rada ho pije a sama si ho ráno pýta. Teraz na jeseň nasadzujem vitamín C v prášku z dm drogérie a osvedčený mám Baby Imun sirup s hlivou a rakytníkom. Týmito produktami sa snažím doplniť všetko potrebné k správnej funkcii imunity.

Actimel bez pridaného cukru zloženie : odstredené mlieko, smotana, sušené odstredené mlieko, jogurtové kultúry a L. Casei Danone® CNCM I-1518, vitamíny B6 a D.

Baby Imun zloženie: 100% jablkový koncentrát, 100% hruškový koncentrát, 100% prášok hlivy ustricovitej (Pleurotus ostreatus), 3 % sušená rakytníková šťava (Hippophae rhamnoides). RAKYTNÍK REŠETLIAKOVÝ podporuje obranyschopnosť organizmu, pomáha znižovať únavu, podporuje činnosť srdca a tráviaceho traktu a pomáha udržiavať zdravú pokožku. Sirup je vyrábaný bez prímesí a konzervačných látok.

Vitamín C zloženie: kyselina L- askorbová 100 %

Hygiena – deti si nevybudujú imunitu tým, že sa naučia umyť si ruky, keď prídu z vonku, po toalete alebo pred jedlom. Avšak práve tým, že si rúčky umyjú si znižujú riziko infekčných ochorení. Pretože práve opakujúce sa infekcie oslabujú imunitu, ktorú sa snažíte u detí vybudovať. Nič ale netreba preháňať, deti musia byť aj špinavé a baktérie si s inými deťmi prirodezene prenášať. Osobne si myslím, že takto sa najlepšie buduje imunita.

Pohyb – pravidelný pohyb, prechádzky, tanečné krúžky, šport či detské ihriská deťom prospievajú. Deti potrebujú denne pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu. Telo potrebuje aspoň 30 minút denne intenzívny pohyb. More a slnko sú taktiež zdraviu veľmi prospešné.

Aké sú vaše tipy a skúsenosti ?

Pýtala som sa na rady aj Vás. V tejto časti Vám v bodoch zhrniem najčastejšie sa opakujúce tipy ako a čím budovať imunitu detí:
– rakytník /čaj, sirup, mrazený, sušený …./
– vyvážená strava, ovocie a zelenina
– redukovanie sladkostí
– otužovanie
– plávanie a zimné športy na ľade /hokej, krasokorčuľovanie/
– vitamín B, C, D
– Dračí sirup, Imunoglkukan, rybí olej, probiotiká, actimel
– Echinacea, včelí peľ,

Ak vaše deti predsa len zmohne choroba, pridávam moje dva články, kde sa dočítate, ako sme choroby zvládali my : PREVENCIA A BOJ S CHOROBAMI a veľmi dobrý rozhovor na tému zdravie s aromaterapeutkou ZDRAVIE V KAŽDOM ČASE.

Pamätajte si, že STRES je jeden z kľúčových faktorov, ktoré prispievajú k zhoršeniu imunitného systému detí aj dospelých. Naopak, viaceré štúdie preukázali, že smiech, vnútorná pohoda či dostatok lásky a zdravie vzájomne súvisia. S deťmi sa veľa hrajte, spievajte im, čítajte rozprávky, objímajte ich a hlavne sa s nimi rozprávajte. A spravte si čas i na seba a naučte sa oddychovať, pretože všetko sa vám vždy vráti a platí to aj pri zdraví a imunite 🙂

Silvia