„Hračky, ktoré od dieťaťa vyžadujú, aby s nimi aktívne pracovalo, sú prínosnejšie ako hračky, pri ktorých stačí stlačiť tlačidlo. „

Pri výbere hračky si vždy položte otázky: Čo s ňou bude dieťa robiť? Je to hračka, ktorá ma nejaký zmysel? Má viacero možností použitia ? Podporí táto hračka kreativitu môjho dieťaťa?

Preto sa snažte z celej ponuky vyberať hračky, ktoré prednostne podporujú predstavivosť, súčasne rozvíjajú myseľ, pozorovanie, schopnosť rozhodovania a zručnosť. Občas si nejakú aktivitu s deťmi aj vlastnoručne vyrobte. Je to zaručený úspech a deti si hru oveľa viac vážia, keď mali možnosť si ju vyrobiť.

Zopár inšpirácii z Natálkiných hier a aktivít vám rozpíšem práve sem:

Práca s pinzetou

Približne vo veku dva a pol roka dieťa dosiahne určitý stupeň presnosti a to je bránkou ku komplexnejším aktivitám, ako je napríklad práca s pinzetou. Najideálnejšie je si zaobstarať drevenú pinzetu, aby sa nástroj na hru, nestal pre dieťa nebezpečným. Taktiež na začiatok je lepšia väčšia drevená pinzeta, neskôr môžete dať dieťaťu menšiu pinzetu, ktorá si bude vyžadovať väčšiu zručnosť a koncentráciu. Hru s guľôčkami a pinzetou som kúpila cez Aliexpress. Bola to prvá hra tohto typu a pomer kvalita vs. cena je výborný. Link nájdete kliknutím na názov aktivity.

Vyškrabávanie

Táto aktivita zameraná na presnosť, je u detí veľmi oblúbená a u nás tiež. Dieťa sa nauči kontrolovať silu svojich malých prstov aj to, aby na papier príliš nezatláčalo. Hra vyžaduje vysokú mieru presnosti a koncentrácie, čim pripravuje svoju rúčku aj na držanie ceruzky. Perfektná vec na precvičovanie jemnej motoriky a ja si dovolím tvrdiť, že skvelá činnosť pre veľkých i malých.

Triedenie farieb

Misky na triedenie a rozoznávanie farieb máme od posledných Vianoc. Je to výborná aktivita na opakovanie a pomenovanie základných farieb. Dieťa sa venuje triedeniu a zároveň si cvičí počítanie a koordináciu. Natalinke sa farby stále mýlia, takže hru hrávame často, aby si farby mohla precvičovať.

Rybačka

Hra vo dvojici. Sama som ju ako dieťa milovala. Chytanie rybičiek pomocou udice a magnetu je podľa mňa nesmrteľná zábava. Hier je v ponuke veľa. Ja som sa opäť priklonila k alternatíve z dreva od značky Jabadabodo. Chytaním rýb si dieťa veľmi intenzívne trénuje koncentráciu. Naučiť dieťa sústrediť sa, je jedným z hlavných a dlhodobých cieľov v montessori triedach. My môžeme túto schopnosť u dieťaťa rozvíjať ešte pred dovŕšením 3 rokov aj vďaka hrám tohto typu. Dieťa veľmi zrkadlí rodiča a pri spoločnej rybačke má možnosť vidieť ako trpezlivý je rodič a ako správne loviť ryby.

Dopĺňanie – kartičky

Aktivita z dielne Handmade POPPY, od ktorých máme aj známu AKTÍVNU KNIHU. Kartičky obsahujú rôzne obrázky. Vďaka tejto edukatívnej hre si deti rozvíjajú jemnú motoriku a predstavivosť.

Abeceda a písmenká

Hru písmenká v uzatvárateľnom sáčku naplnenom gélom sme si vyrobili samé. Našla som inšpiráciu na internete s vedomím, že Natálka písmenka miluje. Zohnala som všetko potrebné na prípravu tejto aktivity. Dieťa spoznáva písmenká a zároveň aktívne precvičuje motoriku. Po sáčiku presúva pomocou prstov písmenko až do zvoleného okienka.

Magnetické písmenká od Jabadabadoo máme zase na zostavovanie prvých základných slov, úplne jednoduchých, zložených z troch písmen ako PES, VLK, DOM, …

Mozaika

Farebné mini hríbiky, drevená podložka a katalóg s obrázkovými predlohami majú u nás vždy zaručený úspech. Obrazy si vyskladávame podľa chuti a nálady. Raz sa riadime predlohou, inokedy nechávam pracovať Natálkinu fantáziu. Vždy sa ale dokáže hrať naozaj dlho a vďaka miniatúrnym hríbikom perfektne trénovať trpezlivosť a jemnú motoriku.

Montessori knihy a pracovné zošity

Moje malé príbehy Montessori UPRATOVANIE
Moje mále príbehy Montessori PRECHÁDZKA

Jednoduché a krátke príbehy sú písané v súlade s montessori pedagogikou. Pre dieťa sú veľmi jednoduché na pochopenie a pre mňa boli zdrojom inšpirácie na upratovanie hračiek alebo pozorovanie prírody vonku.


Veľký, väčší, najväčší zošit MONTESSORI AKTIVITY

Viac ako 200 aktivít s postavičkami Baltazára a Pepina: kreslenie, strihanie, lepenie, zoznámenie sa s písmenami, číslicami…

Zábavnou a láskavou formou učí deti pripraviť sa na školu v súlade s pedagogikou Márie Montessori, ktorej hlavnými princípmi sú „learning by doing“, teda poznávanie a učenie prostredníctvom činnosti, a „pomôž mi, aby som to dokázal sám.” Zošit obsahuje aj samolepky a obrázky na vystrihovanie. Dieťa sa tak naučí učiť, vytvárať, pozorovať a rozvíjať svoju prirodzenú zvedavosť, fantáziu a zručnosti. Určite odporúčam aj ako vhodný darček pre všetky deti od 3 rokov.

Montessori svet úspechov – MOJA PRVÁ KNIHA O LESNÝCH ZVIERATKÁCH

Ideálny zošit na toto jesenné obdobie. V spojení s prechádzkami v lese sa dieťa naučí veľa poznatkov o zvieratách, stromov, listoch, kvetoch … Jednotlivé úlohu rozvíjajú kreativitu detí a práce s papierom.

Verím, že článok a fotografie boli pre Vás inšpiráciou a pri výbere hračiek pre svoje dieťa si dáte záležať. Viem, že to tak bude, pretože ak máte čas a chuť si prečítať tento článok a nechať si poradiť, som presvedčená o tom, že na výbere vhodnej hračky Vám naozaj záleží.

Silvia