Ak nás pravidelne sledujete na Instagrame určite vám neunikla informácia, že som sa dala na boj. Boj s chorobami, ktoré sú vo vzduchu kvôli počasiu ale aj s tými, ktoré si Natalinka prinesie domov z jasličiek. Našťastie zatiaľ to nebolo nič vážne no aj dlho pretrvávajúca nádcha ma znepokojuje pretože viem, že by to mohlo prejsť do kašľa alebo zápalov.

Natálka začala navštevovať jasličky v tom najhoršiom období plnom ochorení a tak jej budovanie imunity prechádza ťažkým skúškovým obdobím. Prvý rok a pól jej života chorá vôbec nebývala a tak ma zo začiatku ani nenapadlo jej začať dávať niečo preventívne na podporu imunity. Po nástupe do jasličiek prišla domov s kašlom a nádchou dva krát, vždy som ju nechala doma a preliečila si ju. No keď prišla pred pár dňami tretí krát, začala som intenzívne premýšlať ako jej môžem pomôcť tieto nepríjemné stavy eliminovať alebo sa im úplne vyhnúť. Viem, že si tým musí prejsť každé dieťa a že je to normálne keď navštevuje sociálne zariadenie, ale viem aj to že napomôcť jej vybudovať si imunitu rýchlejšie, alebo vyliečiť sa rýchlejšie nikdy nie je na škodu práve naopak pomôže to nám obom 🙂

So žiadosťou o rady a tipy som sa obrátila práve na vás, moje čitateľky a sledovateľky. Skusené mamičky, ktoré si týmto problemémom taktiež prešli či prechádzajú a už majú zaručené rady na pomoc pri nádche alebo kašli. Zozbierala a uložila som si všetky tipy, ktoré sa pravidelne opakovali a pripravila si zoznam vecí, ktoré budem potrebovať :

  • ZVLHČOVAČ VZDUCHU ( je dôležitý najmä vo vykurovacej sezóne, kedy vlhkosť vzduchu výrazne klesá. Zvlhčovače vzduchu uľahčujú dýchanie, predchádzajú zvýšenej chorobnosti.)
  • EUKALYPTOVÝ OLEJ (olej získaný z listov stromu eukalyptus globulus určený na inhaláciu v inhalačných prístrojoch, aromalampách, zvlhčovačoch. Má dezinfekčné účinky a priaznivo pôsobí pri prechladnutí a ochoreniach dýchacích ciest.
  • INHALÁTOR (je určený na domácu liečbu dýchacích ciest ako aj ľahšej astmy)
  • VINCENTKA  (silne mineralizovaná vody umožňujúca svojim obsahom rozpúšťanie hlienov v dýchacích cestách, v žalúdku a črevách. Doporučovaná k pitným a inhalačným kúram pri chorobách dýchacích ciest, látkovej výmeny,…)
  • PHYSIOMER BABY (nosový sprej izotocký s morskou vodou. Vhodný na hygienu nosa. Uvoľňuje hlieny. Prevencia proti príznakom nádchy.)
  • BABY IMUN SIRUP (výživový doplnok pre dlhodobé užívanie na prírodnej báze. Kúpite vo všetkých lekárňach niekde aj pod názvom Hliváčik – zmenili len názov)
  • DOMÁCI CIBUĽOVÝ SIRUP
  • VITAMÍN C (výživový doplnok v prášku, používame značku Das Gesund Plus z dm drogerie)
  • RAKYTNÍKOVÝ ČAJ (prispieva k zvyšovaniu odolnosti organizmu, pomocou aktívnych látok priaznivo ovplyvňuje prirodzenú hladinu cholesterolu a cukru v krvi, je výbornou zásobárňou vitamínu C, antioxidant podporujúci očistu organizmu)
  • TYMIÁNOVÁ MASŤ (masť pôsobí blahodárne na dýchanie. Uvoľňuje zle priechodné dýchacie cesty.)

      Všetky uvedené produkty som si zaobstarala, potrebné informácie a návody si prečítala a začala pomaličky a postupne aplikovať.

 

INHALOVANIE

Nemýľte si inhalovanie s naparovaním„Inhalovaním sa vám dostávajú do dýchajúceho ústrojenstva mikročastice tej správnej veľkosti, ktoré spoľahlivo preniknú až do najperiférnejších oblastí pľúc, priamo až k pľúcnym mechúrikom, kam sa žiaden sirup či vodná para nedostanú,“ tvrdí MUDr. Katarína Šimovičová. Častice horúcej pary sú príliš veľké nato, aby prenikli až do dolných dýchacích ciest. Prečistia len horné dýchacie dutiny a teda uľavia len upchatému nosu. Navyše vám hrozí obarenie. Aerosólny roztok či minerálna liečivá voda, ktoru vdychujete cez masku, je izbovej teploty vôbec nie je horúci ako si veľa ľudí myslí. 

Inhalovať môže každý…. deti i dospelí!  Inhalovanie je vhodné pre každého člena vo vašej domácnosti, dokonca aj pre detičky. Ak chcete predchádzať chorobám a dýchacím problémom, inhalujte raz denne približne 20 minút. Pri akútnych stavoch stačí inhalovať trikrát denne po 20 minút.   Veľkou výhodou je, že v rodine vám stačí jeden prístroj. Pokojne si ho môžete medzi sebou zapožičiavať. Inhalátorom šetríte tak vaše zdravie, ale aj financie.

Z naozaj širokej ponuky inhalátorov som si vyrala značku OMRON a vzhľadom na skutočnosť, že inhalovaním chceme pomôcť len nádche a Natálka nemá žiadne astmatické choroby ani laringitídu a podobne som sa rozhodla pre cenovo dostupný Inhalátor OMRON Comp Air Basic C803. Je to  základný model inhalátora. Je určený na domácu liečbu dýchacích ciest ako aj ľahšej astmy. Ide o najmenší a najtichší kompresorový inhalátor, aký kedy Omron vyrobil.

Mali pravdu je tichý, lebo to je veľmi dôležité myslím, že malé dieťa dokáže odradiť už len príliš veľký hluk. V balení boli dve masky jedna pre dospelého a jedna pre dieťa takže ho môžeme využívať všetci. A kedykoľvek sa cez ich eshop dajú masky dokúpiť.

Na  Instagrame v krátkych video záznamoch – Instastories  ste mali možnosť vidieť ako Natálka reagovala na inhalátor a ako sa mi podarilo ju presvedčiť.  Keď som jej na začiatku ukázala masky a nasadila ju jej aj sebe bolo to pre ňu zábavné, no v momente ako som pustila inhalátor (pritom nie je hlučný) ju sranda prešla a prišli slzy a strach. Nevedela, nepoznala tak ten úvod bolo slzavé údolie. Nechala som ju nech sa ukludní, pustila obľúbenú rozprávku a dala si ju na kolená. Pustila som zaroveň aj inhalátor a počas sledovania rozprávky jej hovorila, že tam ide dym nech dá prštek, že to nepáli ani nebolí. Vyskúšala a sledovala ďalej, tak som využila situáciu a masku jej pomaličky približovala k tvári až napokon sama zistila, že to vdychuje a nič to nerobí tak si nechala. O pár minút dokonca masku pridŕžala úplne sama a od tej doby sa inhaluje denne 15-20minút bez problémov. Je to moje malé chápavé dievčatko a ja som na ňu veľmi pyšná, že to tak super zvláda.

Čo sa týka účinkov prišli priam ihneď. Už po prvom inhalovaní sa Natálke prestal v noci upchávať noštek a po 3dňoch ustúpila aj nádcha. Inhalujeme naďalej spojila som to so sledovaním obľubenej rozprávky a bolo mi poradené, že je to v tomto období super aj ako prevencia, takže na pár minút denne jej masku vždy nasadím. Inhalujem i ja a skúšal aj manžel ako som už vyššie uviedla inhalovať môže každý. Inhalujeme vodu s názvom Vincentka kúpite v lekárni. Natálku nechávam inhalovať 1x denné cca 15minút.

 

CIBUĽOVÝ SIRUP – RECEPT

Suroviny:

  • 1 veľká cibuľa,
  • med (alergici môžu použiť obyčajný cukor)
  • citrón

Ako na to:

Cibuľu a citrón nakrájajte na drobno na kocky. Zmiešajte a pekne vrtvite do 2dcl skleneného pohára. Každú vrstvu prelejte plnou čajovou lyžičkou medu. Nádobu zatvorte a odložte na cca 4 hodiny na riadiator, pokým cibuľa pustí šťavu a následne môžete sirup scediť. Cibuľa sa po 24hodinách stáva toxickou takže isto scediť a do chladničky a vypiť čo najrýchlejšie, nerobiť príliš veľké zásoby radšej si sirup urobiť opäť čerstvý !

A dávkovanie? Takýto sirup potom stačí užívať po lyžičkách niekoľkokrát denne (3 až 4x). Natálke dávam 2x denne. Musím povedať, že ona nemá problém zjesť akýkoľvek sirup vždy otvorí ústa a bez vymýšľanie spapá a tento jej veľmi chutí na znak čoho nezabudne dodať mňam-mňam 🙂

? TIP: Pre prípravu sirupu pre deti skúste použiť červenú cibuľu. Je menej štipľavá a nemá tak výraznú arómu, s ktorou majú deti nezriedka problém. Sirup pre dospelých si zase pre zmenu môžete obohatiť o cesnak. Do každej vrstvy pridajte 3-4 plátky. Ja osobne pripravujem Natálke práve sirup z červenej cibuľe a je podľa mňa lepší aj chutnejší a čo viac ma krásnu rúžovú farbu 🙂

UlTRAZVUKOVÝ ZVLHČOVAČ VZDUCHU GORENJE H17BY

V zime sa klíma našich vykurovaných bytov mení doslova na púšť. Suchý vzduch si najviac odnášajú sliznice dýchacích ciest a očí. Ich obranyschopnosť je nižšia, takže vírusy majú zelenú. Dobrú službu preukáže zvlhčovač vzduchu. Na ten náš som dostala tip od jednej mamičky. Veľmi si chválila jeho tichosť a možnosť mať ho pustený aj v noci. Mňa na prvý pohľad zaujal dizajn  a oslovila taktiež prijateľná cena. Konkrétne išlo o tento model v zelenej farbe.

Na internete som však objavila aj model  H17BY v bielo-modrej farbe a rozhodla som sa preň. Zohnať ho, ale na Slovensku je zatiaľ nemožné. S distribúciou by mali začať tento rok zatiaľ ho majú len v Českej republike. Predávajú ho v lekárni Dr. Max , takže buď si treba počkať, kupiť iný či dať si ho kúpiť v ČR ak je možnosť alebo siahnuť po modely v zelenom.

Zvlhčovač nesklamal  moje očakávania. Je veľmi ľahko ovládateľný. Obsah nádoby má až  1,7L čo je naozaj dostatočné množstvo . Dokáže zvlhčiť vzduch na ploche až 30m2.  Umiestnený je vždy tam, kde sa práve Natálka hrá a aj ju motivujem sa k zvlhčovaču postaviť a pozeráme ako výpúšťa hmlu. Ona si ho počas hry  nevšíma, čo je výborné a samotné inhalovanie úplne bezprostredné. Taktiež ho už máme odskúšaný aj v noci a vzduch v izbe je citeľne lepší. Zmenu vzduchu v miestnosti sme pocítili takmer ihneď po prvom spustení zvlhčovača. Vzduch bol akoby ľahší a chladnejší.  Používam do neho taktiež Vincentku riedenú s vodou a do toho pár kvapiek eukalyptového oleja na aromaterapiu, ale olej nepridávam každý deň.

Tým, že pridáte do zvlhčovača eukalyptový olej dochádza aj ku aromaterapii. Esenciálne oleje dokážu pomôcť s viacerými ochoreniami. Takže môžete zvlčovač polnohodnotne využívať aj pre seba a svoju liečbu nie len kvôli deťom.

Existuje veľké množstvo spôsobov použitia aromaterapie a esenciálnych olejov. Výskum ukazuje, že obzvlášť sľubné je ich aplikácia na tieto oblasti:

  • zvládanie stresu
  • stabilizáciu nálady
  • zlepšenie spánku
  • zníženie bolesti
  • zmiernenie nevoľnosti
  • zlepšenie pamäte
  • zvýšenie hladiny energie

Dôležitým elementom aromaterapie je synergia. Preto používanie kombinácií esenciálnych olejov často vytvorí oveľa silnejší efekt oproti použitiu len jedného druhu oleja. Pri skúsenom aromaterapeutovi sú možnosti takmer neobmedzené.

Aby ste získali aspoň približnú predstavu o širokých možnostiach aromaterapie, tabuľka nižšie zobrazuje terapeutické použitia esenciálnych olejov pre pár najčastejších zdravotných problémov.

 

 

 

VITAMÍN C, RAKYTNÍKOVÝ ČAJ, BABY IMUN SIRUP S HLIVOU A RAKYTNÍKOM

Tieto produkty,  som nasadila na dlhodobé každodenné užívanie bez ohľadu na to, či je Natálka chorá alebo zdravá skôr práve na podporu a budovanie imunity. Vitamín C v prášku z dm drogérie dávkujem do 2dcl čistej vody jednu odmerku 1x denne zvyčajne ráno. Rakytníkový čaj tiež 1x denné a rovnako aj Baby IMUN  sirup. Pôvodne som mala zakúpený Imunoglukan na rady okolia i vás, ale dostala som tip na prirodnejšiu  alternatívu sirupu vhodného pre deti už od 1 roka (Imunoglukan píšu až od 3 rokov) tak som sa rozhodla vyskúšať a podávať Natálke ten. Obsahuje hlivu ústricovú a rakytník. Podávam jej ho poobede, nech je prísun vitamínov vyváženy a rozložený medzi stravu počas dňa.

PHYSIOMER, TYMIÁNOVÁ MASŤ 

Physiomerom vyplachujem nos pri akomkoľvek druhu ochorenia a nádchy. Tymiánová masť je perfektná na lepšie dýchanie a aj pri kašli. Najviac natieram hrudník a chrbátik pred spaním, aby sa Natálka nebudila na kašeľ a dobre sa jej dýchalo. Zatial účinkuje výborne, samozrejme v spojení so zvlhčovačom a inhalovaním.

ZELENINOVÝ VÝVAR

To je na záver môj overený tip. Polievka je u nás dôležitý základ stravy a Natalinka je teda polievkové dieťa, takže pri chorobe či nádche varím vždy kurací alebo zeleninový vývar na prehriatie a prílev vitamínov do tela. Takže netreba zabúdať aj na dôležitosť stravy  počas choroby, ale aj v chrípkovom období  znásobiť príjem ovocia a zeleniny.

 

V neposlednom rade mi naozaj nedá nespomenúť jednu vec, ktorá ma teda hnevá naozaj veľmi a aj keď som si neni istá či sa niečo zmení neodpustím si to nenapísať. Maminky chorých detí majte ohľad!!! Nevoďte si choré dieťa do jasličiek a škôlok. Uvedomujem si, že nie každý si môže dovoliť ostať doma, ale rovnako si uvedomujem, že každá takáto situácia sa dá nejako rozumne riešiť. Keby ide len o vaše dieťa je mi to šuma-fuk, ale ide o zdravie všetkých detí, ktoré s vašim chorým dieťaťom prídu do styku, o zdravie učiteľov, ktorí sa vám o deti starajú a o zdravie rodičov a súrodencov detí, ktoré to vaše dieťa nakazí!  Jedno dieťa dokáže nakaziť nespočetne veľa iných za jedno dopoludnie. Oberáte tak o čas a peniaze aj iných ľudí a ničíte zdravie aj iným deťom !!! Nehovorím o deťoch, ktoré majú soplíky, ale hovorím o deťoch, ktoré si idú vykašlať dušu alebo majú teploty či zápaly očí už ráno pri príchode do sociálneho zariadenia a vy nad nimi kívnete rukou, že to je v poriadku. Ako môžete na svoje choré dieťa pozerať a vedome ho odprevádzať medzi zdravé deti a naivne dúfať, že sa jeho stav zlepší? Neviem, nechápem, nesúdim… človeku sa všetko vráti skôr či neskôr …karma je predsa zdarma … i keď nikomu neprajem nič zlé prajem si, aby ľudia dostali na niektoré veci rozum! Keď už nič iné aspoň vždy logicky zvážiť to, že dieťa má imunitu slabú a je vždy lepšie ostať s ním dva-tri dni v kľude doma ako liečiť dva týždne akútny stav – a to je ta KARMA …

 

Prajeme všetkým rodičom veľa síl pri zvládaní chôrob  a všetkým detičkám veľa zdravia! Lebo zdravie si nekúpiš a je to tá najdôležitejšia vec akú v živote máme.

Silvia a Natálka