Už týždeň sme doma. Po vybalení všetkého, opratí a ožehlení špinavého prádla z dovolenky, zastupovaní kolegýň v práci a kolotoči povinností, si v nedeľu podvečer konečne sadám za svoj notebook. Chcem totiž všetky, ešte stále čerstvé spomienky vložiť do tohto článku.

Bude to dlhý článok …. Miest bolo veľa, zážitkov ešte viac a fotiek neúrekom. Naozaj sa posnažím písať k veci a vypichnúť dôležité informácie, nakoľko mi prišlo veľa ohlasov, že aj vy plánujete podobnú cestu, alebo Vás náš výlet inšpiroval a chcete vedieť viac detailov z tejto cesty.

4 štáty – naša trasa

Trenčín (SK) – Bratislava (SK) – Karlovy Vary (CZ) – Berlín (DE) – Rostock (DE) – Kodaň (DK) – Dragor (DK) – Goteborg (SWE) – Smogen (SWE) – Goteborg (SWE) – Lokken (DK) – Berlin (DE) – Praha (CZ) – Bratislava (SK) – Trenčín (SK)

Cestu bolo potrebné rozdeliť na viac miest a medzi zastávok na prenocovanie, vzhľadom na diaľku, ktorá nás delila od Dánska a Švédska. Nikdy však neplánujeme miesta len na prenocovanie. Vždy chceme obohatiť našu dovolenku o spoznávanie nových miest, napríklad návštevou centra mesta v okolí, ktorého sa nachádzame.

KARLOVE VARY

Najznámejšie kúpeľné mestečko v Česku, sme mali na wish liste celkom dlho. Prišiel vhodný čas, a tak sme vymenili Prahu za Karlovy Vary. Ubytovanie sme si našli cez Airbnb vo Františkových Lázňach. Ak tam niekedy budete, odporúčam REVELTON STUDIOS všetkými desiatimi. Bolo tam krásne, čisto a súčasťou bolo aj FATAMORGANA MUZEUM ILÚZIÍ. Prešli sme sa centrom mesta až k zubačkovej lanovke Diana, ktorá bola asi jediným nezrekonštruovaným miestom v celých Karlových Varoch :). Bolo to tam s miernym „retro“ nádychom, avšak ideálne miesto na výlet s deťmi. Okrem zážitku z lanovky, tam nájdete aj rozhľadňu s krásnymi výhľadmi, detské ihrisko, Mini zoo a Motýli dom.

BERLÍN

V Berlíne nás čakala prvá noc v kempe a spanie v aute. Tu sme však nemala nič vopred rezervované na prenocovanie. Našli sme kemp až po príchode do Berlína. City Camping Nord Berlin. Bol to malý kemp v centre Berlína, cca 30 minút autom. Ku podivu bol plne obsadený. Bola som pripravená, že nás otočia s vetou “bohužiaľ, ale našli sme pre Vás miesto”. My sme naozaj potrebovali iba odstaviť auto, všetko ostatné sme mali. Nakoniec pre nás našli ešte jedno miesto. Na druhý deň sme si prešli centrum Berlína. Navštívili sme najznámejšie miesta ako Berlin TV Tower, Berliner Dom, Brandenburg Gate. Na odporúčanie od Vás sme navštívili Hotel Radisson Blue, mimochodom s najväčším akváriom na svete. Súčasťou hotela je aj Aqua Dom. Nemám rada smútočné miesta, takže pomník zavraždeným židom – Holocaust memorial a tomu podobné miesta sme vynechali. Parkovali sme na okraji mesta, takže cestou z centra k autu sme si dali obed a pokračovali v ceste na sever Nemecka.

ROSTOCK

Miesto, kde na nás na druhý deň skoro ráno čakal trajekt, ktorým sme sa mali prepraviť do Dánska. Rostock už nie je až tak typické nemecké mestečko. Je tam viac škandinávsky nádych. Nič tam však nie je krajšie, ako zlatistý piesok a more. Posedeli sme si na dlhej pláži. Oddýchli si od cesty autom a večer prespali ďalšiu noc v aute. Zaparkovali sme na parkovisku priamo v prístave a ráno 4:15 sa presunuli už len pár metrov na trajekt. Cesta trajektom trvala 2 hodiny. Dostali sme sa na juh Dánska, kde sme si ešte pár hodín pospali. Toto je veľká výhoda auta. Netreba nič hľadať. Môžete ísť kam chcete a keď vám dojdú sily, auto si zastavíte a oddýchnete si. Kempovaniu sú tieto krajiny veľmi otvorené. Dovolia Vám kempovať aj na pozemku priamo pred domom, len musíte slušne prísť a opýtať sa. Kempov máte neúrekom na každom kroku a taktiež odpočívadiel alebo parkovísk na pobrežiach pri mori.

KODAŇ

Dva dni v hlavnom meste Dánska. V meste ležiacom na dvoch ostrovoch a označovaným ako Benátkami severu. Prvý deň sme si vyhradili na zábavu a veľmi známy park Tivoli. Ide o jeden z najstarších zábavných parkov v Európe. Park je 175-ročný starček, ale vizuálne sústavne zdokonaľovaný a modernizovaný. Nie je to tam len o kolotočoch, viete tam stráviť celý deň a nenudíte sa. Park je plný zelene, záhrad, fontán, tématických kaviarní a reštaurácií. Ľudia tam chodia relaxovať, na koncerty, do divadla a na tanečné predstavenia. Nás únava premohla a do večera sme neostali, ale dám Vám radu. Určite si návštevu naplánujte tak, aby ste tam zostali aj po zotmení. Vtedy sa totiž v parku rozsvieti viac než 120 tisíc žiaroviek, ktoré premenia park na zázračné a magické miesto. Veľmi často tam robia aj ohňostroje, ktoré sú ďalším zo znamenitých zážitkov. Musím dodať, že tam treba mať peňaženku naozaj plnú. Vstupné pre dospelú osobu 17 eur, len vstup, bez kolotočov + lístok na neobmedzené jazdy na kolotočoch 33 eur. Deti do 3 rokov vstup grátis. Deti 3-7rokov 8 eur vstup. Detské kolotoče cca 4 eurá jedna jazda.

Deň sme ukončili v kempe v mestečku Dragør, neďaleko Kodane. Opäť sme prišli neohlásene a miesto sme dostali, pretože nám nebolo treba elektriku, iba státie. Takže moja rada, ak chcete ísť na istotu je lepšia rezervácia vopred. Kemp bol krásny. Veľký, čistý, s mini golfom, bazénom, detským ihriskom a mini farmou. Sprchy mali aj rodinné, tie boli veľké a priestranné. Komplet rannú a večernú hygienu s dieťaťom spravíte spoločne, čo urýchli čas a je to komfortnejšie. Hneď vedľa kempu sme sa krátkou prechádzkou dostali k moru a pláži. Bolo tam veľmi príjemne a ticho. V kempe je veľa nemcov, dánov aj švédov. Cena kempu na noc bola dokopy 42 eur.

Na druhý deň sme sa vrátili do centra Kodane. Prešli sme sa cez najznámejšiu ulicu v prístave, Nyhavn, s množstvom farebných domčekov a lodí. Potom sme sa presunuli do úplného centra na obchodnú ulicu. Ak Vás fascinujú pamiatky, potom nevynechajte Mramorový kostol, Bronzovú sochu malej morskej víly, Okrúhlu vežu, radnicu, Borsen (bývala kodanská burza) a jej atypickú vežu. Vedeli ste, že Kodaň je jedno z najviac „ECO friendly“ miest na svete? Vidieť to už na prvý pohľad. Super moderné metro jazdí bez vodiča, všade sú samé bicykle, ktorých je v Dánsku raz toľko ako áut. Dokonca aj lode a autobusy sú tu vraj poháňané elektrinou. Všetko zaujímavé, až na neskutočný bordel a milión cigaretových ohorkov pred hlavnou železničnou stanicou. Toľko špiny som dávno nevidela a na takto ekologicky prezentované mesto celkom zaujímavá skutočnosť.

Mesto krásne, no najvyšší čas posunúť sa ďalej. Čakalo nás Švédsko. Tieto dve krajiny spája Oresundský most. Je to najdlhší kombinovaný most v Európe. Spája dánske mesto Kodaň a švédske mesto Malmö. Celková dĺžka prejazdu cez prieliv bola 16 km a stálo nás to rovných 60 eur. Vo Švédsku nás čakala prvá noc v hostely v Göteborgu. Najlacnejšie ubytovanie v kombinácii s najkrajším hostelom, aký som kedy videla, bola správna voľba. Linneplatsens Hotell & Vandrarhem Hostel sme si bookovali ešte počas plánovania cesty. V Göteborgu sme tak strávili len noc a stihli ranný nákup potravín v Lidli /hej aj ten tam mali/. Po ceste domov sme mali toto mesto ešte ako zastávku, takže viac sa dočítate neskôr.

SMÖGEN

Sem sme sa špeciálne tešili a prvý deň po príchode ako naschvál pršalo :). Na nálade nám to neubralo, pretože mesto bolo miestom stretnutia s našimi priateľmi, ktorí tam dovolenkovali v rovnakom termíne. Vedeli sme, že zostávame na viac dní a predpovede počasia boli prívetivé. Strávili sme poobedie v dobrej spoločnosti a tak sme sa išli ubytovať do kempu, ktorý sme mali taktiež vopred zarezervovaný. Podľa videí a obrázkov sme tušili ako to tam bude vyzerať, tak sme sa nevedela dočkať, vidieť to na živo. Do centra Smogenu sme sa opäť vrátili na druhý deň, už za slnečného počasia. Prešli sme sa prístavom s farebnými domčekmi. Dali sme si výbornú večeru a pozreli západ slnka. Nemôžem si pomôcť, ale už veľmi dávno zo žiadneho miesta nevyžarovala taká príjemná a pohodová atmosféra ako tu. Sami sme sa o mieste dozvedeli z jedného zahraničného vlogu, to je dôvod prečo Vám dávam tip na toto miesto. Ak budete niekde na blízku, rozhodne si tam urobte zastávku aspoň na prechádzku, či chutný obed.

First Campl Solvik-Kungshamn bol stelesnením všetkých zidealizovaných predstáv o dokonalom kempovaní vo Švédsku. Jedným slovom NÁDHERA! Kemp bol priam obrovský, rozdelený na viac miest, ako stanové mestečko, chaty, karavany, mobilné domy a bungalovy, apartmány alebo izby. Posnažím sa vybrať z množstva ponúkaných služieb a aktivít tie najatraktívnejšie: detské ihrisko, animačné programy, minigolf, sauna, požičovňa bicyklov a lodiek, piesočnaté pláže, jachting. Hygienické zariadenia – toalety, sprchy vždy čisté a upratané. Pre deti bola špeciálna detská kúpeľňa, ďalej rodinné sprchy. Dokonca aj sprchy pre psov. V kempe bola kuchyňa so sporákmi a umývačkami riadu. Bezplatne sme si mohli požičať gril alebo využiť otvorené ohniská na tomu určených miestach. Osobne si myslím, že v tomto kempe sa nudiť nebudete ani celý týždeň či dva. Cesta k plážam bola veľmi zaujímavá, vystlaná obrovskými balvanmi obrastenými kvetmi. Boli to dlhé plochy, kde ste sa mohli hodiny a hodiny prechádzať, pobehovať alebo len tak odpočívať.

Cena za noc v kempe pre 2 osoby 1 dieťa a auto bola spolu 25eur.

GÖTEBORG

Vrátili sme sa sem obzrieť si mesto a na druhý deň skoro ráno odplávať trajektom späť do Dánska. Nás Göteborg akosi špeciálne neoslovil. Neviem prečo, ale mesto bolo veľmi fádne. Nemá žiadne pamiatky na obdivovanie, architektúra ničím pútavá. Central park a PALM HOUSE však boli krásne na príjemnú prechádzku. Na mesto budem spomínať kvôli chutnému jedlu z trhu s rybami, s názvom Fish Church. Je to najznámejšie miesto, kde nájdete vždy čerstvé ryby a hotové jedlá z rýb či morských živočíchov.

LØKKEN

zdroj: www.wikipedia.sk

Povestný maják Rubjerg Knude, stojaci na pieskových dunách pri mori mal byť dokonalou bodkou za našou dovolenkou. Maják je naozajstná rarita. Je vysoký 23 metrov a bol postavený pred 120-timi rokmi vo vzdialenosti 200 metrov od mora. V tej dobe sa okolo neho nenachádzali žiadne pieskové duny. Masívny prenos piesku vetrom, smerom od pobrežia k majáku však spôsobil, že v roku 1968 už maják nebol viditeľný loďami z mora a musel byť vyradený z prevádzky. Neskôr ho však sprístupnili ako múzeum v dunách. V roku 2017 miestny úrad ohlásil, že erózia pobrežia sa zrýchľuje a maják bude v roku 2018 alebo najneskôr v roku 2019 z bezpečnostných dôvodov zbúraný, nakoľko hrozí zrútenie do mora. Predstavte si, my sme na tomto mieste boli 3.augusta 2019 a dočítali sme sa na mieste, že maják ponechajú, pretože ho plánovali 14.augusta 2019 posunúť o cca 60 metrov smerom do vnútrozemia :). Skvelá správa však?

Vyššie v texte som spojenie „mal byť“, použila schválne. Plán bol presne taký, mňa to však stále ťahalo ísť posledný krát, na pláž k moru. Pri pohľade na maják som nemohla odtrhnúť oči od tej smaragdovo modrej vody a jemného zlatistého piesku. Celú cestu od majáku na parkovisko, som manželovi prízvukovala, nech ešte niečo tu na okolí nájde na mape, aby sme sa ešte na pár minút zastavili na pláži. Vyslyšal moje prianie a pár minút cesty autom sme našli absolútny raj pre paraglidistov. Práve Løkken sa takto aj nazýva, o čom sme netušili. Vášnivý milovníci lietania sem prichádzajú práve s týmto zámerom, keďže pláže a skalnaté útesy nad nimi sú veterné. Pláže boli dlhé a široké, prístupné aj autom a my sme si mohli vychutnať posledný obed priamo na pláži s neskutočnými výhľadmi a nohami namočenými v mori. Bol to zážitok! Najkrajšia bodka za Dánskom a celou dovolenkou.

Ford Tourneo Custom s kempingovou výbavou

Najviac Vás oslovilo a zaujímalo autíčko :). Veľa ste sa pýtali, či je naše alebo požičané a je možné si ho zapožičať. Nám ho v spolupráci s Divino Agency zapožičal Ford Slovensko, ale majú ho v ponuke na zapožičanie aj pre verejnosť. Cena je 98 eur/deň minimálna dĺžka je 7 dní, takže to chce určite nejaký trip ako náš :). Tu Vám dávam kontakt a info FORD TOURNEO CUSTOM S KEMPINGOVOU VÝBAVOU. My sme si auto zamilovali okamžite. Veľká výhoda bola láska k tejto značke a to, že sme majiteľmi automobilu práve značky Ford. Auto je veľké, priestranné, dobre sa šoféruje. Aj napriek svojej veľkosti je stále komfortné na parkovanie. Bleskovo sme si ho obľúbili a ťažko sa nám s nim lúčilo. Hneď by som ho brala. 8-miestne autíčko v takejto kempingovej výbave je tá najlepšia kombinácia. Počas roka Vám slúži na prevoz viacerých osôb, kľudne aj ako firemné auto na prevoz nákladu a počas leta doplníte kempingový box a môžete plánovať dobrodružné dovolenky a víkendy v prírode, o festivaloch ani nehovorím !

ČÍM ZABAVIŤ DIEŤA POČAS DLHEJ CESTY AUTOM?

Autom sme prešli spolu 3600 km a klamala by som, keby poviem, že som nemala rešpekt pred tým, či to Natálka opäť zvládne. Už sme s ňou prešli dosť dlhých tratí, ale odkedy sme sa vrátili žiť na Slovensko, intenzita cestovania autom sa podstatne znížila. Preto som sa snažila zbaliť jej na cestu všetko, čo by ju zabavilo, keď jej príde v aute dlho.

Najviac sa osvedčili : Nálepková kniha Stickers Travel , Kniha Prázdniny Pošťáka Mišáka, Knihy do vody, pastelky, rozprávka Peppa Pig a Nálepkový set so znovupoužiteľnými nálepkami 🙂 Ďalej sme si vždy rozprávali, čo sa nám z celého dňa najviac páčilo, hrali sme hru ABECEDA /hovoríte čo najviac slov na vybrané písmeno.

Vždy sme sa snažili najviac vyťažiť z Natálkinho obedného spánku, a tak mali na presuny cca dve hodiny k dobru.

ČO ZBALIŤ?

Balila som oblečenie naozaj do každého počasia, od plaviek, šiat a sandálok, až po pršiplášť, čiapku a gumáky. Zbalili sme si veci na celých 9 dní , aby sme nikde nemuseli hľadať práčovne a podobne. Veď auto odvezie 🙂 Rovnako ako malej, sme sa balili i my. Letné veci, ale aj oblečenie do chladného počasia, celé topánky a nepremokavá bunda nemohli chýbať. Ešte ma napáda jedna dôležitá vec. V týchto krajinách je pri mori veľmi veterno. Nezabudnite preto zbaliť deťom nejaké čelenky a ak ste citlivý na uši zbaľte si ich i vy.

STRAVOVANIE

Podstatnú časť jedla sme si brali so sebou. Išlo o polotovary na rýchlu prípravu, ako omáčky na cestoviny, gnocci, polievky… ďalej tyčinky zo sušeného ovocia, vločky, ovsené kaše, sušené ovocie, ovocné kapsičky, nátierky, kávu, trvanlivé pečivo. Snažili sme sa časť dňa prestravovať z našich zásob a časť vonku ochutnávkou lokálnych jedál. Tiež sme chodili do Lidla na pečivo a dopĺňali tam naše zásoby. Áno Lidl bol všade. V centre Kodane aj v Göteborgu :). Raňajky sme si celú dovolenku pripravovali v aute, a bola to pre mňa vždy najlepšia časť dňa, pretože sme boli a jedli vonku na čerstvom vzduchu v krásnej prírode.

Vlastne sme vďaka cestovaniu autom, boli stále vonku. A mne sa to veľmi páčilo. Tá sloboda rozhodovania, kde a kedy zastaviť. Rovnako všetky miesta, ktoré sa nám vďaka presunom podarilo vidieť. Dali sme si možnosť zažiť naozaj dobrodružnú dovolenku, plnú nezabudnuteľných zážitkov. Dopriali sme si možnosť spoločne vidieť najkrajšiu európsku prírodu. Cestovanie po Škandinávii má navyše jednu veľkú výhodu – v lete tu slnko zapadá neskoro alebo nezapadá vôbec, podľa toho, ako ďaleko na sever sa vydáte. Neobmedzuje Vás tma a západy slnka si môžete užiť v úplnom súkromí na tých najčarovnejších miestach, keď miestni už dávno spia :).

Celá naša dovolenka bol jeden veľký zážitok. Natálka nám všetky naše nápady a plány opätovala veľkým nadšením a radosťou, a preto nám neostáva nič iné, len spomínať na krásne chvíle a vydarenú dovolenku v Škandinávii.

Ak by ste sa ma opýtali, či by som si túto dovolenku zopakovala. Bez váhania odpovedám:

„ÁNO, S VEĽKOU RADOSŤOU.“

PS: článok som písala dva týždne 😀