Nedávno som sa zúčastnila veľmi zaujímavej prednášky na tému zdravia, ako podporiť imunitný systém a poradiť si s chorobami. Celé sa to nieslo vo veľmi pohodovej atmosfére vďaka Zuzke.

Poznáme sa z Natálkinej škôlky, kam chodí aj Zuzkin synček. V lete sme totiž riešili problém s kliešťami. Natálka „schytala“  v krátkej dobe hneď dvoch po sebe. Jeden na hlavičke a druhý v pupku. No čo vám poviem, jedno miesto lepšie ako druhé… Zuzka si jedného pekného dňa odprevádzala syna na škôlkarský výlet a striekala ho
nejakým sprejom. Vraj proti kliešťom. Zvedavosť mi nedala, tak som sa opýtala, čo to má za zázrak a či naozaj pomáha. Vysvetlila mi, z čoho je a ako to funguje a nech vyskúšam sama. Vzala som ho Natálke a odvtedy kliešťa už nemala. Uverila som tomu a keď prišla s pozvánkou na túto prednášku, neváhala som ani sekundu.

Myšlienka zdieľať všetky dôležité informácie aj s vami ma neopustila ani tu a Zuzka okamžite súhlasila, tak som sa rozhodla pripraviť pre vás s touto skvelou ženou rozhovor, v ktorom sa dozviete množstvo užitočných informácií.

Zuzka, na úvod nám, prosím, prezraď, čomu sa venuješ a čo ťa priviedlo k tejto záľube? 

Na cestu poznania som vykročila po narodení synčeka. Zahĺbila som sa do tradičnej čínskej medicíny a našla som si zaľúbenie v bylinkách. Liečivá sila bylín ma priviedla k aromaterapii. Kúzlo vôní mi učarovalo a miešam olejíčky, toaletné vody i rôzne zmesi podľa priania. Venujem sa aj tkanivovým (Schusslerovým) soliam, ktoré pomáhajú samoliečbe tela a harmonizujú. Mojím snom je prostredníctvom bylín, vôní, minerálov a výživy uvádzať telo i dušu do rovnováhy. Navštevujem Školu aromaterapie Štyri živly, vzdelávam sa v oblasti Päť elementov a v poradenstve ohľadom Schusslerových solí.

 

 

Ako sa dá  podporiť naše zdravie? Vieš mi stručne opísať vhodné spôsoby? 

– jednoznačne prvoradý je pravidelný pohyb na čerstvom vzduchu (pohyb v prírode)
– správne dýchanie a cvičenie
– dostatok odpočinku Doprajte sebe aj deťom dostatok spánku. Vyhýbajte sa stresu a stresovým situáciám. Uvoľnite sa a hlavne sa smejte. Nebojte sa chorôb – strach a úzkosť oslabujú imunitný systém.
– správne otužovanie a obliekanie Otužovaním sa zlepšuje prekrvenie. Pri obliekaní udržiavajte v teple ruky, nohy a temeno hlavy. Pri studených chodidlách dochádza k stiahnutiu krvných ciev v nosovej sliznici, čím je obmedzená jej prirodzená obranná funkcia.
– kúpele a masáže
– správna výživa
– bylinky
– a v neposlednom rade aromaterapia

Ako sa správne stravovať, čo uprednostniť a čo naopak obmedziť, aby sme si podporili našu imunitu? 

Na jeseň a v zime je potrebné obmedziť tzv. “zelené” potraviny (šaláty) a zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré majú farbu od žltej, oranžovej až po červenú (tekvica, cvikla, hrušky, jablká, černice, ríbezle, čučoriedky…). Nevyhnutným základom dňa sú teplé raňajky a večere. Deň by sme nemali začať jogurtom, ktorý ochladí trávenie.
Veľmi dobrým zdrojom vitamínu C je napríklad rakytník, šípky, dula, ibištek, černice, čučoriedky, brusnice, černice, arónia. Vhodná je varená a dusená zelenina (veľa koreňovej zeleniny) a dostatok ovocia čerstvého ale aj tepelne upraveného. Nezabúdajme na strukoviny (veľké tmavé fazule, cícer), obilniny (pohánka, špalda),
tmavú ryžu, červené mäso (hovädzie, teľacie), vlašské orechy, lieskovce, gaštany, semená (tekvicové, sezamové, chia, slnečnicové). V tomto období by v domácnosti nemalo chýbať ani „pickles“ – kvasená zelenina, tzv. elixír zdravia. Pomáha vybudovať a udržať zdravú črevnú mikroflóru, je výborné na správne trávenie, bohaté na minerály, vitamíny, enzýmy a probiotiká, zvyšuje imunitu a pomáha vylúčiť toxíny z tela. Je to veľmi dobrá náhrada čerstvej zeleniny v zime.

Ja osobne som presvedčená o tom, že bylinky majú naozaj silnú moc. Vieš nám vybrať najznámejšie a priblížiť ich používanie v boji proti chorobám? 

Bylinky sú čarovné a veľmi účinné. Každá má svoje špecifické účinky. Vybrala som iba niektoré, ktoré najviac využívam v domácnosti hlavne v zimnom období. Každý by si však mal vybrať tie, ktoré ho najviac oslovujú a, samozrejme, chutia. Mojím najväčším favoritom je rakytník, či už naložený v mede, šťava alebo rakytníkový
čaj. Ďalej:
Dúška materina – zápaly dýchacích ciest, uvoľnenie hlienov, žalúdočné problémy, protibakteriálne a protizápalové účinky.
Dúška tymiánová – zápaly dýchacích ciest, uvoľňovanie spazmov a hlienov v dýchacích cestách, hnačky.
Echinacea purpurová – prechladnutie, chrípka, zápaly dýchacích a močových ciest, celková podpora imunity.
Ibištek sudánsky – pri zápaloch dýchacích ciest, na tlmenie kašľa. Pri zápaloch slizníc. Protizápalové účinky. Osviežujúci nápoj, vysoký obsah vitamínu C.
Lipa malolistá – znižovanie horúčky, chrípka, nádcha, vyvoláva potenie, na suchý a dráždivý kašeľ.
Ostružina malinová – tradičný ľudový nápoj vhodný na bežné pitie a liečbu horúčkovitých ochorení, má potopudné a močopudné účinky.
Podbeľ liečivý – zápaly dýchacích ciest, uľahčovanie vykašliavania, ochranné účinky na slizniciach.
Prvosienka jarná – zápaly dýchacích ciest, uľahčenie vykašliavania, zrieďovanie hlienov a miernenie bolestí v dýchacích cestách.
Slez maurský – slez obsahuje slizy a je vhodný pri suchom a dráždivom kašli. Keď kašeľ bolí hlavne v krku, sliznice sú podráždené.
Šípky – vysoký obsah vitamínu C, liečivé účinky pri chorobách z prechladnutia.

Aromaterapia je doslova tvoja parketa, tak nám, prosím, prezraď, ktoré oleje by  nemali chýbať v domácej lekárničke každej mamičky?

Aromaterapia je moja láska, mohla by som o nej hovoriť hodiny. Fascinuje ma vzájomné prepojenie liečivej sily rastlín v esenciálnych olejoch. Pomáha nám harmonizovať telo i dušu. Deti aj dospelí obľubujú miešanie olejov. Okrem toho, že krásne voňajú, dokážu účinne pomôcť. Treba však dbať v pravom rade na vek dieťaťa a vyberať opatrne, taktiež aj dávkovanie sa musí prispôsobiť konkrétnemu problému. Niekedy je menej viac. Radšej sa vopred poraďte. V domácej lekárničke mamičky s dieťatkom by nemali chýbať nasledujúce esenciálne oleje:

Pomaranč sladký (Citrus sinensis) – ničí baktérie, dezinfikuje, podporuje imunitu. Uvoľňuje napätie, dodáva radosť a harmonizuje.
Citrón (Citrus limon) – detoxikuje, čistí, osviežuje, rozjasňuje náladu. Zmierňuje zahlienenie. Je protivírusový. Znižuje teplotu a osviežuje.

Eukalyptus radiata (Eucalyptus radiata) – zahrieva, pomáha zlepšovať dýchanie. Jeden z najúčinnejších olejov na dýchacie cesty, má protiinfekčné účinky.
Levanduľa (Lavandula angustifolia) – všestranne upokojujúca, hojivá na pokožku, uvoľňuje kŕče. Pomáha pri záchvatovom kašli.
Borovica (Pinus sylvestris) – čistí pľúca od hlienov, antibakteriálna a protiinfekčná,
vhodná pri zápaloch priedušiek.
Ravintsara (Cinamomum camphora var. ravintsara) – výrazne protivírusová, vhodná
pri nádche, kašli.
Tea tree (Melaleuca alternifolia) – silné prírodné antibiotikum, protiplesňový, hojivý. Môže sa použiť lokálne aj neriedený na dezinfekciu.

Ako môžeme éterické oleje používať?

Éterické oleje sa dajú použiť rôznymi spôsobmi, najčastejšie ich pridávame do aromalampy. Veľmi vhodný je difuzér, ktorý šetrne difúzuje oleje do vzduchu a zároveň zvlhčuje. Prostredníctvom masáže si môžeme dopriať oddych a deti milujú, keď sa ich dotýkame. Spájame tak liečivý dotyk s pôsobením éterického oleja, ktorý okrem liečenia tela, zároveň harmonizuje psychiku svojou vôňou. Proces uzdravovania sa spúšťa rýchlejšie. Pri použití na telo sa vždy éterické oleje riedia v základovom rastlinnom oleji (mandľový, marhuľový, kokosový). Veľmi dôležité je aj správne dávkovanie. Účinné sú aj kúpele, ale do kúpeľa musíme pridať nosič – mlieko/soľ/smotana/hydrofilný olej. Taktiež je veľmi dobré používať ich na obklady či kloktanie.

Ako zvládnuť zvýšenú teplotu až horúčku u detí? O čo vlastne ide?

Teplota je signál tela, že s niečím bojuje. Prebieha v dvoch fázach.

Prvá fáza – telo sa nahrieva a zbiera silu. Obvykle sa prejavuje zimnicou a studenými rukami a nohami. V tejto chvíli horúčku nezrážame. Môžeme masírovať chodidlá so zahrievajúcimi olejmi. Napríklad eukalyptus radiata/borovicu pridáme do kokosového/mandľového oleja. Postačí vnímavosť maminky, ktorá nožičky masíruje intuitívne.
Druhá fáza – telo už je nahriate – príznakom sú horúce ruky a nohy, dieťatku je teplo a potí sa. V tomto prípade môžeme použiť chladivejšie éterické oleje – citrón, grapefruit, levanduľu. Vhodné sú lokálne obklady. Je vhodné piť veľa tekutín a pridať vitamín C. Na ochladenie organizmu sa používajú aj nakrájané plátky citróna do dlaní, na päty (do ponožiek), prípadne obklady z citrónovej šťavy na zápästia, lakte, kolená a členky.

A čo tie úplne tradičné choroby ako nádcha, prechladnutie, kašeľ? Ako si vieme okamžite pomôcť ?

Ak sa ťažšie dýcha, upchá sa noštek, do aromalampy alebo do difuzéra môžete pridať éterické oleje – eukalyptus radiata, levanduľa, ravintsara, citrón, borovica, jedľa, smrek. Vyberte si, ktorý vám najviac vyhovuje, prípadne ich môžete zmiešať (napr. do aromalampy 2kv borovice a 1kv levandule). Ak dieťa zvládne, účinné sú výplachy nosa s Vincentkou, morskou soľou, prípadne hydrolátom. Je dobré, aby pretiekli až do krku. Výplachy nosa pomáhajú rozriediť hlien a uvoľňujú opuch sliznice. Máme vyskúšané aj cibuľové ponožky – majú silný čistiaci efekt, uvoľňujú
hlien, zmierňujú bolesti, cez reflexné zóny na chodidlách sa účinok rozširuje do celého tela. Priessnitzov (zaparovací) zábal na boľavé hrdlo (zápal mandlí,angína). Tradičný recept je aj cibuľový sirup – nakrájať cibuľu na  kolieska, zasypať cukrom/medom, nechať cibuľu, aby si pustila šťavu a podávať. Treba však
spotrebovať ihneď. Prípadne ešte prekladať cibuľu s citrónom. Alebo cibuľový čaj s majoránom.

Ja, Zuzke, veľmi pekne ďakujem za jej čas a snahu zdieľať informácie aj s mojím publikom, ktoré nás pravidelne sleduje. Zuzka si vytvorila aj vlastnú FB stránku Suzana- Súznenie Zaľúbenie Naladenie.Pevne verím, že vám niečo môže pomôcť a pripájam fotky našich produktov, ktoré nám Zuzka odporučila a sú súčasťou našej domácej lekárničky. 🙂

Silvia

Spej s názvom DAR ZDRAVIA máme doma presne mesiac. Každé ráno ho poctivo striekam na časti oblečenia, ktoré má Natálka na sebe a na body, ktoré mi Zuzka poradila. Zatiaľ naozaj funguje a choroby nemajú šancu. Verte, neverte ja tomu verím !!! Bránou do celého tela je bod, kde sa nachádza kŕčna chrbtica, tam jej ho striekam vždy a verím tomu, že ju táto symbióza vôní naozaj ochraňuje.

rozpravšovač Dar zdravia – podpora imunity
Prepojenie vôní harmonizuje imunitný systém, vytvára pocit bezpečia. Zmes posilňuje, dodáva energiu, radosť zo života. Pomáha čistiť emócie a priestor. Pomáha ako prevencia pred nachladnutím, uvoľňuje a rozjasňuje myseľ.

Obsah balíčka zimnej záchrany od švajčiarskej značky JUST : tymiánová masť, olej z jedle sibírskej, Eukasol sprej a  olej z 31 liečivých rastlín.

Difuzér máme v obývačke pustený každý večer. Vždy oleje striedam.Olej z jedle sibírskej, eukalyptový olej a olej z 31 liečivých rastlín.