Toto bola naša prvá dovolenka v teple pri mori počas zimných dní na Slovensku.

Už sme doma viac ako mesiac, ale stále a často spomíname na dni strávené v Ománe. Ja by som to zhodnotila ako ideálnu dovolenku v každom smere. Ideálne počasie, ideálna vzdialenosť od letiska, ideálna strava, ideálny rezort …. Naozaj všetko tip top ako povedala naša Natálka. Omán nás očaril všetkým čo ponúka.

POČASIE

Cestovali sme na prelome mesiacov november/december a počasie bolo naozaj veľmi príjemné a teploty optimálne aj pre malé deti. Teplota vzduchu cez deň okolo 30 stupňov a večer 25 stupňov. Kontinuálne teplo, bez neznesiteľných horúcich dní. Teplota mora cca 28 stupňov.

Východ a západ slnka počas nášho pobytu (nov/dec) východ slnka – 5:45 ráno a západ slnka – 17:45 večer.

UBYTOVANIE

Ubytovaní sme boli v hoteli Salalah Rotana Resort 5* tu máte garanciu božského kľudu. V CK Hydrotour si totižto ponuku hotelov ideálne rozdelili. Ak vyhľadávate pokoj počas dňa, ale aj večer či už v pároch alebo s deťmi a máte radi kľudné miesta, tak pre vás majú práve tento rezort, kde sme boli aj my. Avšak vo Fanar Hotel & Residences 5* je „živšie“ asi tak by som to nazvala. Je tam viac detí, väčší ruch a večerný život. Ale pozor! V rámci konceptu dine-around – počas dovolenky v hoteli Rotana alebo Fanar v Ománe môžete vzájomne využívať all inclusive služby oboch hotelov bez ďalšieho príplatku. To znamená, že môžete využívať pláže aj reštaurácie oboch hotelov súčasne. Otvára sa vám tak možnosť byť naozaj každý deň na inej pláži a jesť v inej reštaurácii. Takže ak vás čaká dovolenka práve tu, toto rozhodne využite! Izby sú priestranné, vždy čisté a pravidelne upratované. Nám na požiadanie pripravili aj detskú postieľku.

STRAVA

Pri myšlienke návštevy arabskej krajiny som mala skrz stravovania trošku rešpekt kvôli deťom. Ale opak bol pravdou. Kuchyňa bola v každom smere maximálne prispôsobené európskym turistom. Množstvo ovocia a zeleniny, veľký výber jedla, tematické večere .. A to, že budem jesť najlepšiu PIZZU práve v Ománe sa mi ani len nesnívalo. Naozaj sme mali gastronomický zážitok.

Nám najviac chutili: POLIEVKY /všetky druhy čo pripravili/, PIZZA, CESTOVINY, RYBY, ŠALÁTY, BANÁNY – najlepšie aké sme jedli, HUMUS – ten bol na tanieri každý deň, chutné PIVO a tiež raňajkové kaše.
Hotel ROTANA má čo sa týka jedla a nápoj tieto možnosti : hlavná reštaurácia s medzinárodnou kuchyňou, reštaurácia pri pláži, á la carte ázijská reštaurácia, lobby bar, bar priamo na pláži, bar pri bazéne aj s možnosťou občerstvenia, bar v amfiteátri počas večerných programov a ešte aj dine-around koncept – počas dovolenky v hoteli Rotana viete navštíviť aj všetky reštaurácie hotela Fanar a naopak 🙂 Taktiež tieto hotely ponúkajú tématické večere. Vďaka čomu môžete každý deň vyskúšať inú kuchyňu od talianskej, po kórejskú, francúzsku, orientálnu, španielskú …. Naozaj veľa možností sa super prestravovať počas celého pobytu.

ponuka reštaruácii január 2024

PRE RODINY S DEŤMI

Deti sa doslova vyšantia či už vo veľkých bazénoch so sladkou vodou, kde mala voda stále príjemnú teplotu /v hoteli Rotana boli dokonca oba bazény vyhrievané/ alebo na piesočnatých dlhých plážach pri stavaní hradov z piesku, púšťaní šarkanov, pozorovaní a skúmaní malých morských živočíchov … Moje dievčatá mali program nonstop. V oboch z hotelov sú k dispozícii animátori Klub leto z CK Hydrotour. Program je pre hostí pripravený počas celého dňa. Nebudú sa nudiť malí ani veľkí. Nám sa najviac páčilo večerné kino, stavanie hradov z piesku, púšťanie šarkanov na pláži, bazénové aktivity, ale aj tvorivé dielne v detskom klube. Naviac má rezort aj vlastný AQUAPARK, do ktorého jazdí minibus každú hodinu a je cca 5 minút od hotela Rotana. V aquaparku nájdete dokonca aj MINIZOO, deti si môžu niektoré zvieratá aj pohladiť. V rezortoch ďalej nájdu detské ihrisko, tenisový kurt, plážový volejbal, stolný tenis, futbal … Dokonca je možné zapožičanie elektrických bicyklov a kolobežiek.

VÝLETY

Ak vás nenadchýňa predstava ležať celú dovolenku na lehátku, ale túžite spoznať a zažiť krásy Ománu, odporúčam výlety, len negarantujem, že si budete môcť hneď vybrať len jeden jediný. Mne sa to nepodarilo 😀 a tak mám pre vás tipy hneď na 3 výlety, ktoré som absolvovala v Ománe:

Tradície, chute a vône Ománu – ideálny výlet na spoznanie krajiny. Navštívite druhú najväčšiu mešitu v Ománe, ale aj tradičný ománsky príbytok. Na tradičnom bazáre si kúpite kadidlo a suveníry, na plantážach ochutnáte čerstvé ovocie a kokosovú vodu. Dozviete sa zaujímavé informácie o živote v Ománe kedysi a dnes, o vzdelaní, politike … Výlet si zvoľte ak plánujete nákup korenín, orechov a tradičných produktov.

cena: 23 OMR / dospelá osoba dieťa 13 OMR.

Západ slnka na púšti Rub al-Khálí – púšť je za mňa povinná jazda. Byť v Ománe a nevidieť na vlastné oči najväčšiu súvislú púšť sveta by bol naozaj hriech. Užijete si adrenalínovú jazdu na džípoch po púštnych dunách. Vychutnáte si kávičku pri západe slnka priamo na púšti. Navštívite aj ťaviu farmu, údolie kadidlovníkov či stratené mesto Ubar. Bol to krásny zážitok. Skvelý nápad delegátky bol vziať na púšť aj snowboard 😀

cena: 49 OMR / dospelá osoba dieťa 36 OMR.

Fascinujúca krajina Ománu – nasadnite do džípov a postupnými zastávkami nahliadnite ku krásam tejto krajiny. Gejzíry, oázy, skalnatá púšť nazývaná aj Ománsky Grand Canyon, obed s výhľadom na pláž Mughsail a najlepšie na koniec a to jedna z najkrajších pláží arabského polostrova pláž Fazayah, kde si užijete naozaj priezračne čistú vodu a piesok. Tam by som sa v momente vrátila! Bolo to prekrásne!

cena: 48 OMR / dospelá osoba dieťa 36 OMR.

Tieto výlety som nestihla, alebo to nazvime, že som si ich nechala na ďalšiu návštevu 😀

Ománske dobrodružstvo – chcela som sa túlať údolím Wadi Darbat, obdivovať zelené oázy a vodopády to mi verte, ale deň má len 24 hodín a ja by som na všetky výlety potrebovala viac dní v Ománe. Ak ste ale srdcom dobrodruh, ktorý baží po prírode, kajakoch, štvorkolkách alebo šnorchlovaní, tak určite sem!

cena: 46 OMR / dospelá osoba dieťa 28 OMR.

Beduínske prenocovanie na púšti – tento výlet je súčasťou návštevy púšte. Po západe slnka sa presuniete do beduínskeho tábora uprostred púšte, kde vás bude čakať tradičná ománska večera a posedenie pri ohníku bez signálu len vy, hviezdy a púšť. Na druhý deň si pozriete východ slnka a po raňajkách sa vydáte späť na hotel. Nebojte sa nebude to žiadna divočina v spacákoch, ale romantika pod nebol plných hviezd v stanoch s posteľami a perinami. Ak dlhodobo plánujete „deň offline“ toto je vaša šanca 🙂

cena : 65 OMR / dospelá osoba dieťa 49 OMR.

ĎALŠIE INFO a moje postrehy

  • Medzi hotelmi Rotana a Fanar premávajú golfové vozíky, ktoré vás počas celého dňa bezplatne odvezú všade, kam v rámci rezortu potrebujete.
  • Na mólach oboch hotelov je možné pozorovať východ a západ slnka a taktiež DELFÍNY! Odporúčam si ráno privstať a nenechať si ujsť krásnu scenériu.
  • Na konci pláže hotela Rotana je počas západu slnka možná jazda na ťavách alebo koňoch za poplatok. Taktiež veľmi pekný zážitok.
  • Hotely majú aj bankomaty v prípade potreby výberu hotovosti.
  • Vodu z vodovodu nepite, všade je dostatok balenej vody. Na izbách fľaše s vodou dopĺňali poctivo každý deň.
  • Izby s výhľadom na more sú za poplatok
  • Nekonečné dlhá pláž, ktorú má Rotana je naozaj prekrásna a zo všetkých pláži v rezorte najkrajšia. Ideálne miesto na dlhé prechádzky a romantické západy slnka.
  • V oboch hoteloch nájdete aj SPA centrum so širokou ponukou procedúr a saunu.
  • V celom rezorte je wifi, na niektorých úsekoch na pláži už nemusí byť dosah. Používala som mobilné dáta z e-sim karty, tak ako v Bahrajne – aplikácia Airalo.
  • Vstup do Aquaparku je grátis v rámci pobytu.
  • Hotel Rotana mal aj jednu Adults only pláž pre osoby nad 18 rokov.

Potvrdzujem, že Omán je Karibikom orientu. Je to veľmi elegantná krajina. Očarili ma pláže s bielym pieskom a priezračnou vodou, nádherná prírod, milí a priateľskí ľudia či dychberúce východy a západy slnka.

BAHRAJN ALEBO OMÁN ???

Toto mi pripomína otázku BYŤ ČI NEBYŤ 😀 Toľkých z vás zaujímalo, čo by som vybrala. A ja viem s určitosťou povedať len jediné, že ak by ste si dali obe destinácie na misky váh ostali by v rovnováhe a prevážili by sa len na základe individuálnych potrieb a požiadaviek na dovolenku každého jedného z vás. Pretože každý z nás má od dovolenky úplne iné očakávania. Ak chcete kratší let, tak Bahrajn, ak chcete nekonečné pláže, tak Omán, ak milujete aj nákupy a metropoly mesta, tak Bahrajn, ak chcete rezort na dlhé prechádzky a palmové háje, tak Omán. Ak máte radšej dizajnové interiéry hotelov, tak Bahrajn, ak naopak chcete aj arabskú architektúru, tak Omán. Nákupy v shopping centrách vám ponúkne Bahrajn, na tradičné suveníry a produkty je viac Omán. Východy a západy slnka sú nádherné v oboch krajinách, teplota vzduchu a vody pomerne rovnaká 🙂 V Bahrajne môžete zažiť zaujímavé výlety ako okruh F1 alebo miznúci ostrov. Omán vám ponúkne púšť, alebo nádherné oázy či prírodné úkazy ako vodopády a gejzíry.

Ja som vám to písala 🙂 ťažko sa rozhodnúť, ale obe destinácie budú zážitok a garancia výbornej dovolenky!

Vašu dovolenku v Ománe si môžete rezervovať priamo TU.

Článok vznikol v spolupráci s www.hydrotour.sk  Všetky názory a hodnotenie ubytovania v tomto článku sú úprimné a pravdivé. Článok neprešiel žiadnou korektúrou zo strany partnerského subjektu.