Čiernobiely rozvoj bábätka

Kontrastné knižky, kartičky a iné produkty podporujú vývoj zraku u bábätiek. Hovoríte si, knihy už od narodenia? Áno presne tak. Sú výborným pomocníkom pri nadväzovaní a prehlbovaní kontaktov s rodičmi, či súrodencami.

Ideálne obdobie začať bábätko rozvíjať je tretí mesiac života bábätka. Zatiaľ čo novorodenec vidí rozmazane, tak trojmesačné bábätko už vidí svet naokolo relatívne ostro. Bábätko zhruba do polroka vidí jasne iba vo vzdialenosti do 30 cm aj to v odtieňoch šedej. Zrak sa postupne mení a vyvíja. No a rodičia sa na vývoji zraku môžu výrazne spolupodieľať práve výberom prvých hračiek. Práve tie čierno-biele kontrastné hračky dokážu stimulovať zrak a spolu s ním aj mozgové bunky, a tým aj kooperáciu rúk a očí.

Pre detičky do 6 mesiaca je dôležité, aby knižky obsahovali kontrastné obrázky , šuštiace strany , či malé zrkadielko vo vnútri. Ideálne sú leporelá , kde by malo byť pravidlo: jedna strane= jeden predmet. Od 6 mesiacov sú už vítané aj rôzne povrchy pre tréning motoriky.

Ja som na tréning zraku poctivo vyberala a kládla dôraz aj na praktické využitie. Aby bolo možné tieto pomôcky využívať aj mimo domu. Aby boli aj ľahko prenosné a nezaberali veľa miesta v taške či batožine.

*na produkty sa viete prekliknúť priamo do eshopu kliknutím na rúžový nápis


Textilné knižky leporelo – Máme hneď niekoľko. Jednu som totiž umiestnila Emke do kočiarika, druhú má v postieľke. Takéto rozkladacie knižky sú veľmi praktické, viete ich postaviť na okraj postieľky, o vnútornú stenu kočíka, na gauč alebo podložku. Skrátka kamkoľvek, kde bábätko leží. Čiernobiela zmyslová kniha s prídavkom červenej alebo knižka s farebnými kontrastami a zároveň čiernobielymi obrázkami SEVERNÝ PÓL. Výber je už na vás. Všetky majú príjemné materiály rôznych štruktúr. Knižky obsahujú prvky, ktoré bábätká milujú najviac a to šuštiace stránky, stuhy, zrkadielko, prívesky …


Kontrastné kartičky so stojanom – sú obojstranné z tvrdého kartónového papiera. Nájdete v nich farebné aj čiernobiele obrázky plus zrkadlo. V balení sa nachádzajú dva stojany na kartičky. Sú ideálne pre tréning zraku, keď bábätko leží na brušku.


Kontrastná mušelínová plienka – Toto je jedinečný produkt, ktorý navrhol e-shop s handmade výbavičkou pre bábätká RUST BABY. Mušelínová kontrastná plienka 2v1 je skvelou pomôckou na rozvíjanie bábätka a stimulovanie zraku a mozgu. Zároveň je aj veľmi funkčná a viete ju použiť ako plienku, osušku, deku … Bábätku ju stačí prevesiť cez postieľku, dať pod hlavičku, prikryť ho, dať pod seba keď leží na brušku, prehodiť cez opierku sedadla v aute, prehodiť cez strechu kočíka …. Možností je naozaj mnoho a to ma veľmi oslovilo. Vzala som všetky tri veľkosti a používame ich nonstop.

Šuštiace hračky – máme medvedíka a podušku. Výhoda týchto hračiek je že sú tenké a nezaberú nikde veľa miesta. Jednu mám v prebaľovacej taške. Viete ju šupnúť aj do batohu alebo kabelky, taktiež na cesty, nemusíte sa tak báť, že by hračky zabrali miesto v batožine. Je to veľmi praktické.

Penové puzzle v kontrastných farbách – spĺňajú hneď viacero funkcií. Okrem trénovania zraku dieťatko na týchto penových puzzle leží na teplom a príjemnom povrchu. Puzzle obsahujú aj diely, vďaka ktorým vytvoríte ohrádku a dieťa sa tak hrá v uzavretom priestore.

Dotykový krúžok v kontrastných farbách – je to drevený krúžok s korálikmi a neošetreným drevom, preto je ideálny pre malé ručičky vášho dieťaťa. Krúžok obsahuje šedo-čierne korálky zo silikónu, ktoré sú zdravotne nezávadné a vhodné pre ústne použite. Vďaka svojim kontrastným farbám bude stimulovať detský zrak a zároveň postupne trénovať aj motoriku tým, že sa bude snažiť krúžok chytiť.

Vedeli ste ?

Možno ste netušili, ale zaujímavé je, že oči sa začínajú vyvíjať už v 4. týždni tehotenstva. Zo strán embrya sa oči postupne posúvajú do stredu tváre plodu. Keď sa bábätko narodí, všetko vidí rozmazane a čiernobielo. Rozoznáva iba svetlo a tmu. To vysvetľuje, prečo novorodenec nekoordinovane hýbe hlávkou zo strany na stranu a nemá hneď od začiatku stabilný pohľad. Zakláňaním a privieraním viečok reaguje na ostré svetlo, na ktoré sú očká veľmi citlivé. Okolo druhého mesiaca dokáže bábätko registrovať prvú farbu, a to červenú, vníma obrysy tvárí a veľkých predmetov. Do troch mesiacov by malo byť bábätko schopné rozpoznať rodičov jasnejšie. Najlepšie vidí na vzdialenosť 18 – 40 cm – ďalej vidí len nejasne. Čo sa zvuku týka, ihneď po pôrode na svet novorodenec rozozná podľa hlasu matku aj ostatné blízke osoby. Behom 10dní sa mu zo stredného ucha odstráni plodová voda – do toho času vníma zvuky tlmene – aj keď ostrý zvuk mu vadí.


Očný chirurg doktor Romesh Angunawela z vlastnej iniciatívy vyvinul vizualizáciu, aby rodičom pomohol pochopiť, ako ich dieťa počas vývinu zraku vníma a ako s ním čo najlepšie komunikovať. Veľmi ma to zaujalo a pomohlo pochopiť ako ma moja dcérka práve teraz vidí a vníma. Preto zdieľam aj s vami.

zdroj: https://zdravie.pluska.sk/rodina-a-tehotenstvo/kukuk-skvela-vizualizacia-pozrite-ako-vnima-babo-svet-1-roka

Využívajte čas starostlivosti o bábätko ako kŕmenie, prebaľovanie, kúpanie či uspávanie ako priestor na poskytnutie mnohých zrakových, sluchových, hmatových a emocionálnych podnetov aj vďaka kontrastným produktom a hračkám.

Avšak najdôležitejšia vec … dovoľte, aby bábätko cítilo neustále vašu blízkosť. ♥️

Processed jwith