O pár mesiacov čaká Natálku veľká zmena a nová životná etapa. Stane sa z nej školopovinný prváčik a preto sa snažíme vytvoriť jej v izbe prostredie, ktoré bude príjemné a praktické zároveň.

S prípravou na školu nesúvisí len písací stôl a stolička aj keď určite sú dôležitý základ. K výbave sa pridruží aj množstvo iných vecí od školskej tašky po prezuvky, písacie potreby, zošity …. Všetko čo sme vybrali som sa snažila spísať do tohto článku tak verím, že bude pre vás užitočný a nápomocný 🙂

PÍSACÍ STÔL

Optimálna výška stola pre prváka je okolo 50 cm. My sme vyberali už klasický kancelársky stôl a ku nemu ergonomickú stoličku s podnožkou, aby boli splnené požiadavky na správne sedenie.

Správna výška stola je taká, že dieťa, ktoré za ním sedí, si dokáže položiť chodidlá na podlahu a súčasne má kolená v pravom uhle. Keď sa lakťami oprie o pracovnú dosku, ruky tiež zvierajú 90-stupňový uhol,“

Skriňová zostava v Natálkinej izbe si priam žiadala pokračovať v niečom BASIC. Chcelo to stôl v bielej farbe a naozaj jednoduché čisté línie. Preto som vybrala stôl MALM. Má úhľadný dizajn, ktorý je rovnako pekný zo všetkých strán – umiestnite ho voľne stojaci v miestnosti alebo k stene s káblami pekne skrytými vo vnútri. Namontovať môžete výsuvnú pracovnú plochu na ľavú alebo pravú stranu. My sme výsuvnú plochu nevyužili, v priestore by zavadzala, ale pod stôl sme vložili známu zásuvkovú komodu ALEX. Zásuvky budú Natálke slúžiť na odkladanie školských zošitov, učebníc a pomôcok. Komoda sa nám takto pod stôl zmestila bez koliesok a vrchnej dosky. Tak to presne zapasovalo a stôl je dostatočné veľký aj funčkný vďaka úložnému miestu v komode.

Predstava vs. Realita

Pri tvorbe odkladacieho priestoru a skrinkovej zostavy sme už pred 2 rokmi brali do úvahy, že neskôr bude potrebný priestor aj na stôl a stoličku. Preto v zostave vznikla tzv. predpríprava. Nemala som však až tak dopredu vybratý stôl ani stoličku, preto som teraz musela pri výbere zohľadňovať obmedzenie v šírke aj hĺbke stola, aby to tam pekne zapasovalo. Podarilo sa 🙂

MALM Stôl s výsuvným panelom, biela, 151x65 cm
ALEX Zásuvkový diel, biela, 36x70 cm

Zásuvková komoda ALEX z Ikea je na takom Pintereste veľmi známa a ľudia po celom svete z nej robia prekrásne stoly v pracovniach či detských izbách. Vybrala som pre vás na inšpiráciu zopár obrázkov, kde si stôl na mieru vytvoríte pomocou pracovnej dosky a týchto komôd.

STOLIČKA

Táto ergonomická detská stolička u mňa zvíťazila pomerom cena a kvalita/funkcie. Má ohybnú opierku chrbta a nastaviteľnú hĺbku aj výšku sedadla, vďaka čomu sa dieťaťu dokonale prispôsobí. Páči sa mi samotné nastavenie stoličky podľa výšky dieťa viď. foto a opierka na nohy, vďaka čomu ich má dieťa v 90´ uhle. Ďalej ma oslovilo, že bezpečnostné kolieska majú blokovací mechanizmus citlivý na tlak. Keď vstanete, brzda sa aktivuje a stolička ostane na mieste, keď sa posadíte, kolieska sa uvoľnia. Je to skvelá vec a rozhodne odporúčam.

Celkové náklady na študentský kútik

PERFOROVANÝ PANEL

Bola by som celkom zabudla na túto skvelú vec a to len preto, že perforovaný panel SKÅDIS sme dávali na stenu hneď pri zariaďovaní izby, takže nie je žiadnou novinkou. Natálke slúži už druhý rok. Teraz som naň dokupovala ešte pár komponentov. Tu sa mi veľmi páči tá variabilita vďaka rôznym doplnkom, ktoré si viete zakúpiť a ktoré Ikea pravidelne dopĺňa novinkami. Nenechajte sa pomýliť pri hľadaní na stránke Ikea, rúžový v ponuke nemajú. To bol môj nápad zmeniť farbu. Použila som Balakryl farbu namiešanú podľa odtieňa ružovej farby použitej v Natálkinej izbe, panel pretrela dvoma vrstvami a tak pekne ladí so všetkým ostatným a na stene sa vyníma.

ŠKOLSKÁ TAŠKA

Moje požiadavky na školskú tašku boli jasné – FUNKČNÁ – ĽAHKÁ – ERGONOMICKÁ – PEKNÝ DIZAJN

Vôbec nie je jednoduché nájsť a vybrať tašku, ktorá s prehľadom splní všetky tieto požiadavky. Väčšinou, aj keď taška splnila ergonomické vlastnosti bola ťažšia, alebo mala pre mňa nie pekný dizajn. No našla som! Školská taška FRII OF NORWAY – jasný dôkaz, že vec ako školská taška môže spĺňať všetky požiadavky rodiča aj dieťaťa. Navyše je celá prateľná v práčke a má veľa krásnych reflexných prvkov. Taška má len 840gramov. No a ak by vám nestačilo, tak má aj vychytávky ako bočné vrecko na fľašku, v ktorom je aj karabínka na kľúče, alebo školský čip, menovka či vrecko na tablet.

DESIATA

Kvalitný desiatový box drží desiatu dlho čerstvú a chutnú. Navyše nehrozí vytečenie jogurtu alebo šťavy z ovocia do školského batohu. Ja som volila nerezovú oceľ namiesto plastového boxíka. Box má predeľ vďaka čomu viem jedlo rozdeliť. Nerezový box Babylove budem striedať s desiatovým boxom Frii of Norway, ktorý je v sade k školskej taške. Fľašu na pitie som vybrala taktiež z nerezovej ocele a počas chladných mesiacov budem Natálke dávať teplý čaj do termofľaše.

Stručne pridávam info, čo je ideálne deťom baliť na desiatu:
– jogurt alebo tvaroh + vločky, domáca marmeláda, orechy alebo ovocie,
– pečivo s maslom (alebo iným kvalitným tukom), šunka/syr + nakrájaná zelenina
– pečivo a domáca nátierka (mrkvová, tvarohová, vajíčková, zeleninová, tuniaková atď.)
– mini mozzarely + paradajky, uhorky alebo paprika
– domáce sladké pečivo (vianočka, muffin) + ovocie

MENOVKY NA VECI

Aby sa vášmu drobcovi všetko nestratilo počas prvého týždňa, alebo aby si veci nepoplietli s kamarátmi, môžete každú vec označiť originálnou nálepkou s menom, presne podľa svojich predstáv, podľa toho aké sa páčia vám či detičkám. My sme verní samolepkám SMART LABELS máme ich otestované už zo škôlky. Skvele držia na veciach aj oblečení, dokonca sú odolné voči praniu a sušeniu. Vybrali sme si sadu nálepiek pre prváčikov. Obsahuje tieto nálepky, ktoré potom viete nalepiť na všetko čo nosí dieťa do školy – prezuvky, vrecká, telesná výchova, výtvarná výchova, desiatový box, fľaša ….

64 x Úzka nálepka4,6 x 0,6 cm
29 x 1MINI UNIverzálne nálepky2,5 x 1,5 cm
16 x Stredná nálepka5,6 x 1,1 cm
10 x Kontaktná nálepka7 x 1,8 cm
12 x Nálepka do topánok – 6 párov3 x 3,3 cm
Celkom131 nálepiek

POMÔCKY NA VÝTVARNÚ VÝCHOVU

Presný výber potrieb na výtvarnú výchovu poskytuje škola. Okrem uvedených pomôcok v tabuľke, deti potrebujú na výtvarnú ochranné oblečenie. Najlepšie je stará košeľa/väčšie tričko. Ďalej nerozbitnú nádobku na vodu (vhodná je aj zrezaná fľaša od octu), handričku na utieranie štetcov, igelitový obrus na lavicu. Všetky tieto pomôcky je potrebné označiť iniciálkami dieťaťa. Pri umývaní pomôcok sa stáva, že si deti pomôcky zamenia alebo nikomu nepatria. Pomôcky uložíte najlepšie do krabice alebo kufríka. V Natálkinej škole dostanú na začiatku školského roka všetky deti kufríky, do ktorých si uložia výtvarné pomôcky a kufríky ostávajú v škole, takže bude o starosť menej 🙂

POMÔCKY NA TELESNÚ VÝCHOVU

Tepláková súprava, tričko, ponožky, tenisky s bielou podrážkou. V lete vymeníte teplákové nohavice za krátke nohavice, prípadne ak sú tepláky príliš hrubé viete dať aj legínky.  Všetko vložte do textilného vrecúška/batôžku.

PÍSACIE POTREBY

Prváci by mali písať prvých 6-12 týždňov s ceruzkami. Potom postupne prechádzajú na písanie perom. Pri ceruzkách môžete zvoliť trojhranné ceruzky kvôli správnemu úchopu. Ak kúpite peračník s výbavou, farebné ceruzky radšej vymeňte za kvalitné taktiež trojhranné ceruzky. Ja som Natálke pripravila pero aj ceruzky, ktoré používala už počas predškolskej prípravy. Trojhranné písacie potreby značky STABILO.

STABILO TROJHRANNÉ PASTELKY PRE PRAVÁKOV

STABILO ERGONOMICKÉ PERO PRE PRAVÁKOV

PREZUVKY

Neodporúčajú sa šľapky. Klasické papuče s pogumovanou podrážkou alebo pevné sandále sú vraj úplný ideál. Natálka má zatiaľ pripravené tieto už odskúšané pogumované papučky značky PROTETIKA od JEŽKO BEŽKO.

Kompletný zoznam pomôcok pre prváčika

Tak na záver už len prajeme všetkým prváčikom veľa síl, odhodlania a energie učiť sa a napredovať. Aby nikdy neprestali mať radosť z chodenia do školy 🙂

Processed with MOLDIV