Tohtoročné leto naozaj vyšlo, čo poviete? Dlhé a teplé, priam tropické počasie, na ktoré si môžu sťažovať len tí, ktorí vysoké teploty moc nemusia. Ja leto milujem a myšlienka predĺžiť si ho aj v septembri vďaka dovolenke v Taliansku, ma veľmi potešila.

Taliansko sa stalo našou najnavštevovanejšou krajinou. Milujeme to tam. Každý kúsok, každučké miesto je niečím zaujímavé a sympatické. Všeobecne staré mestá, nemodernizované, skôr historické, a práve tým čarovné a romantické. Natálka má 2,5 roka a stihla už svoju tretiu dovolenku v Taliansku. Taliansko a jazero Como bolo
prvé miesto, ktoré vo svojom živote navštívila ako 2-mesačné bábätko. Presne o rok neskôr, si už cupkala po nádherných miestach v Toskánsku a tento rok sme opäť zvolili severné Taliansko. Jediná zmena bola to, že sme auto vymenili za lietadlo.

 

Možnosti cestovania leteckou prepravou vďaka nízkorozpočtovým aerolinkám sú naozaj široké. Veľmi sa mi páči, že za veľmi dobré ceny sa dokážete za krátku chvíľu dostať na nové a nepoznané miesta.

Letenky  Bratislava – Miláno (Bergamo) sme si bookovali cez leteckú spoločnosť Ryanair . Keďže Natálka má už viac ako dva roky, bolo nutné sedadlo v lietadle zakúpiť aj pre ňu. Cena spiatočnej letenky pre trojčlennú rodinu s príručnou batožinou a zapožičaním auta na 5 dní nás vyšla na 220 eur !!! Osobne si myslím, že cena je viac ako priaznivá a dostupná.

Vziať si kočík a autosedačku môžete bezplatne. Dieťa má na to nárok. Takže netreba mať obavy z chýbajúceho komfortu. Skôr je možno náročnejšie mať 3 kufre, kočík s dieťaťom a autosedačku, ale my to dokážeme vždy nejakým spôsobom riešiť. Pri tejto ceste sme volili golfový kočík, ktorý je ľahký a spratný. Autosedačku sme okamžite po príchode na letisko odovzdali medzi nadrozmernú batožinu, a tak sme mali o jednu vec menej. Na každú dovolenku lietadlom, kde si zapožičiavame aj auto, beriem našu autosedačku. Odmietam sa spoliehať na to, či vôbec autopožičovňa poskytne sedačku, v akom bude stave, a či bude pre Natálku vhodná. V tomto som trošku skeptická a nikomu nedôverujem, predsa ide o bezpečnosť môjho dieťaťa. Let Bratislava – Miláno trvá presne hodinku. Najkratší let, aký som absolvovala. Človek sa naozaj pomaly ani nestihne usadiť a už pristáva, čo pri cestovaní s dieťaťom rodičia určite uvítajú. 🙂 Natálka si ale stihla podriemať a celý let prespala.
Toto je vždy tá najlepšia alternatíva, ak si dieťa počas cesty oddýchne. Po prílete do Talianska sme si priamo na letisku prevzali v požičovni áut  InterRent  kľúče apotrebné dokumenty, nastúpili na autobus, ktorý nás zadarmo odviezol párkilometrov od letiska na parkovisko s prenajatými autami.

Cieľ cesty bol jasný, dedinka Camogli. Nachádza sa 25 kilometrov východne od mesta Janov v talianksom regióne Ligúria. Camogli je súčasťou talianskej riviéry. Viem, že je teraz moderné navštevovať miesta, kde je najviac turistov, a ktoré nájdete na Instagrame, ja mám ale rada aj miesta, ktoré môžu byť pre ostatných  nepoznané a vďaka nášmu cestovaniu môžu osloviť aj vás. Camogli je romantická dedinka s centrom obce v okolí prístavu a mestskej pláže. Najvýznamnejšími pamiatkami sú pevnosť Castello della Dragonara a kostol Santa Maria Assunta.
Jedným z charakteristických rysov Camogli sú vysoké päť až šesťpodlažné domy s farebnými fasádami.

 

Absolútne fotogenické miesto! Nepreplnené turistami, obchodíky s lokálnymi potravinami, rybami či pečivom. Reštaurácie ponúkajú chutné tradičné jedlá a pochúťky z rýb, ktoré denne ulovia domáci rybári. Kdekoľvek si sadnete máte krásny výhľad, prechádzať sa popri prístave vás nikdy neprestane baviť. Pláž je kamienková, more čisté a v letných mesiacoch ideálne na kúpanie. Dokonca aj vseptembri bolo stále teplé a mohli sme sa kúpať.

 

 

Z Camogli sa bez problémov vlakom dostanete do Cinque Terre. Tento názov už bude možno niekomu povedomý. Je to známa lokalita pre cestujúcich blogerov a instagramerov. Ide o skalnatú pobrežnú oblasť na talianskej riviére a zahŕňa celkovo päť dedín, ktoré sa vyznačujú terasovito na tesno postavenými domami staršieho i novšieho dátumu. Všetkých 5 dediniek by sme určite nestihli obehnúť a nakoľko sú dosť podobné, vybrala som jednu, ktorú sme vlakom navštívili. Dedinka Manarola mi bola najsympatickejšia. Na stanici v Camogli sme si pozreli časy odjazdov, trasu, kúpili lístky a hodinu vlakom plným amerických turistov  sa presúvali do Manaroly.
Cena spiatočného lístka Camogli – Manarola pre dospelú osobu bola 32 eur. Dieťa do 6 rokov zadarmo, ak si dobre pamätám. Natálka mala zážitok z vláčika, my zase z amerických turistov, pretože by mi ani vo sne nenapadlo, že ich tam bude toľko a nešlo mi do hlavy, prečo práve tam. Niežeby tam nebolo pekne, len ma naozaj prekvapil ten počet. Po príchode do Manaroly sa môj šok z preplneného vlaku znásobil šokom z preplnenej Manaroly. Veľa turistov, naozaj veľa. Prešli sme sa popri útesoch, vychutnali si výhľady. Na počudovanie nebol problém sa odfotiť    s pekným pozadím skalnatého útesu s farebnými domčekmi.

Veľmi som ocenila detské ihrisko v tieni priamo na útese, na ktorom sme vyplnili pol hodinu čas, zatiaľ čo manžel stál v rade na otvorenie reštaurácie s najkrajším výhľadom  Nessun Dorma Cinque Terre.  Priznávam, čakanie stálo za to. Mala som trošku pochybnosti, či bude jedlo naozaj chutné, alebo si človek zaplatí len za výhľad a fotku. Reštaurácia nesklamala. Chutné bruschetty, aperol a rozprávkový výhľad. Určite sa oplatí ísť a pokojne vystáť aj radu pred otvorením.

Naša návšteva Manaroly trvala len pár hodín, ale úplne stačilo nám aj Natálke. Vláčikom sme sa vrátili do Camogli a zvyšok dňa strávili na pláži plánovaním programu na ďalší deň. Čakalo nás totiž mesto Janov. Autom len cca 20 minút cesty. Naplánovali sme si Aquárium v Janove, ktoré sme pred pár rokmi obišli s myšlienkou, že je to fajn pre rodiny s deťmi. No a teraz sme sa tam už ako rodina vrátili. 🙂 Janov je historické mesto s najdôležitejším prístavom Talianska. Medzi najkrajšie historické pamiatky Janova patrí katedrála San Lorenzo, katedrála  San Siro a  bývalý kapucínsky kostol Santissina Annuziata prestavaný na krásnu klasicistickú stĺpovú sieň. Určite stojí za to pozrieť si centrum mesta, ale prechádzka prístavom a obdivovanie obrovských lodí, ktoré tam kotvia, sa vám bude tiež páčiť. Ešte pár informácií k Aquáriu… Neskutočný zážitok. Neviem, kto mal z toho väčšiu radosť, či my rodičia alebo naše dieťa. V obrovských akváriách ste mohli vidieť  žraloky, delfíny, korytnačky, tulene či tučniaky. Tisíce druhov rýb a rastlín. Na jednom mieste nájdete najväčší výskyt vodnej biodiverzity v Európe.

 

Cena lístka pre dospelú osobu je 26 eur, dieťa 0-3 roky ZADARMO, dieťa  4-12 rokov 18 eur.

Ďalšie atrakcie v Janove :
Galata Múzeum – najväčšie a najinovatívnejšie námorné múzeum Stredozemnéhomora a zahŕňa  janovskú galériu.
Panoramatický výťah BIGO – ponúka fantastický panoramatický výhľad na starécentrum mesta.
Biosféra – je sklenená botanická záhrada.  Máte tam možnosť podrobne sa pozrieť na viac ako 150 druhov rastlín. Vidieť zriedkavé tropické rastliny nielen papradie stromov, ale aj rastliny, ako sú guľové stromy, kávové rastliny, banány a škorica. Napríklad Papierové papradie, ktoré rastie v Biosfére, sú najvyššie kultivované rastliny tohto druhu na celom svete.

Je tam toho viac ako dosť, v Janove sa určite nudiť nebudete. 🙂 Miláno sme nestihli. Zhodli sme sa, že toto mesto si necháme na ďalší výlet a venujeme mu pár dní, možno sami s kamarátmi bez detí… Uvidíme. Bergamo sme prešli tzv. autoturistikou. Pár hodín pred odletom sme sa tam zastavili, dali si obed a utekali na letisko. Nepreháňam, na tom letisku sme naozaj utekali nakoľko sme si trošku nevypočítali čas a naše lietadlo plné pasažierov na palube čakalo už asi len na nás a pár omeškancov. Pri tejto situácii musím pochváliť personál letiska, ktorý nás ohľaduplne previedol skrátenou cestou letiska, a tak pomohol k tomu, aby sme let nezmeškali. 🙂 No čo už, stáva sa. 😀 Nakoniec smevšetko stihli, šťastne prileteli domov.

Orientačne píšem ostatné náklady v Taliansku:

nafta : 50 eur
diaľničné poplatky : cca 30 eur
ubytovanie  na 5 dní : orientačne 400 eur
spiatočné letenky 3 osoby + auto : 220 eur
nákup na 5 dní potraviny : 50 eur
priemerná cena za obed 2 osoby : 40 eur
zmrzlina 2 kopčeky : 2,20 eur

parkovanie : 0 eur  (v dedinke sú platené parkovacie zóny vyznačené modrými
čiarami, ale aj neplatené zóny označené bielymi čiarami. Lokalitu sme už v minulosti
navštívili a vďaka pomoci našich talianskych priateľov sme vedeli, kde sa platiť musí
a kde nie. Stačí nájsť biele čiary. 🙂

Určite nezabúdajte na poistenie osôb aj auta!

V článku som sa súčasne snažila odpovedať aj na všetko, čo vás zaujímalo v podobe otázok na Instagrame. Verím, že ste si našli odpoveď na svoje otázky a informácie vám pomohli. Ak by ste predsa len mali nejaké nezodpovedané otázky, skúste mi napísať, ak to bude v mojich silách, rada pomôžem.

Silvia