Dreva sa  naďalej nevzdávam a to ani pri výbere náučnejších hračiek. Taktiež montessori pedagogiky a jej pravidiel. Ničoho sa nedržím úplne stritkne, ale senzitívne obdobia a aktivity na precvičovanie zmyslov má montessori naozaj veľmi pekne pomenované a vysvetlené.

Úprimne sa priznávam, že nemám rada nezmyselné hračky, ktoré deti nič nenaučia. Usilujem sa vyberať hračky podľa vzdelávacích zásad a zámerov. Uprednostňujem hračky, ktoré od dieťaťa vyžadujú, aby s nimi aktívne pracovalo a sú prínosnejšie ako hračky, pri ktorých stačí stlačiť tlačidlo. Ale to napokon sami uznáte aj podľa výberu hračiek pre Natálku, ktoré vám v článku predstavím.

Všetky hračky sú drevené a pomáhajú Natálke učiť sa veci a zručnosti, ktoré by mala vo svojom veku ovládať:

Ľudské telo

Tu som sa snažila prepojiť dve zručnosti a to skladanie (puzzle) a učenie sa ľudského tela. S PUZZLE ĽUDSKÉ TELO sa deti učia viac ako len obratnosť a poznávanie tvarov a farieb – v 5 vrstvách je zobrazené dievčatko alebo chlapček od kostry, cez orgány,  svaly, nahé telo až po oblečenie dieťaťa. 5 malých okienok pomáha pri skladaní 4 vrstiev, každá vrstva má 7 dielov. Ukazujeme si vždy najskôr orgány, potom svaly a nakoniec končatiny a časti oblečenia. Ja osobne by som na jednotlivé časti dala ešte magnety, pretože keď chceme hračku odložiť, vždy sa nám všetky časti rozsypú. Musím to ešte nejako domyslieť. 🙂

Puzzle 

Pre objavovanie čara skladania som volila jednoduché drevené  PUZZLE ZVIERATKÁ ZO ZOO.  Každé zvieratko pozostáva z rozdielneho počtu dielov a  dieťa skladá obrázky od najľahších,  teda od 2 dielov až po náročnejších 6 dielov. Nezabúdajte poskytnúť deťom na skladanie dostatok času a pokoj. Len tak za pomoci svojej logiky úlohu zvládnu. Zvieracie puzzle sú podľa môjho názoru a skúsenosti ideálna voľba pri začiatkoch v skladaní.

 

Priraďovanie kartičky a predmetu

Vedeli ste, že približne v osemnástich mesiacoch dieťa dokáže prepojiť miniatúrny predmet s obrázkom? Toto cvičenie mu pomáha pochopiť abstraktné zmýšľanie. Predmet, ktorý drží v ruke, je totožný s predmetom, ktorý je zobrazený na kartičke. K tejto aktivite máme drevenú hru HMATAJ A NÁJDI. Hra na hmatové rozpoznávanie, ktorej princípom je dať ruku do vrecka a nájsť požadovaný kúsok podľa obrázka na kartičke. Hra obsahuje 21 drevených kusov a dvadsaťjeden ilustrovaných kartičiek. Natálka momentálne  cvičí priraďovanie predmet – kartička, ale postupne prejde aj na hmatové spoznávanie predmetov podľa predlohy.

Triedenie, vkladanie a vyberanie

Všetky deti občas prechádzajú dlhým obdobím, v ktorom majú obľubu vo vyberaní a plnení čohokoľvek. Tejto potrebe ako aj potrebe rozvoja jemnej motoriky som sa snažila dopomôcť hračkou s názvom TREDENIE – ide o drevenú škatuľku, ktorá obsahuje 2 lišty so 40-timi rôznymi obrázkami – ovocia, stromov, zeleniny, atď. Natálka musí vhadzovať obrázky do príslušných otvorov. Drevená hra rozvíja sústredenosť, rozpoznávanie tvarov a farieb.  Momentálne je to spolu s puzzle jej najobľúbenejšia hra a mňa veľmi baví sledovať, ako sa zakaždým zlepšuje.

Farby

FAREBNÝM DREVENÝM VALČEKOM hľadáme domčeky, do ktorých pasujú a kamošov rovnakej farby 🙂 Takto som si to na ňu vymyslela a veľmi dobre sa chytila. Trénuje si aj farby, predstavivosť a zároveň vkladanie podľa jednotlivých veľkostí valčekov.

Čísla

Počítame nonstop. Od jeden do desať a sem tam pridá už aj ďalej. Ja sa skôr domnievam, že sa to jednoducho učí naspamäť ako básničku, ale podstatu nechápe. Učím ju pochopiť, že dva nie je len slovo, ale vyjadrenie množstva a tak na hre Puzzle ČÍSLA  počítame  zvieratká na obrázkoch  a potom priraďujeme čísla. Keď všetko zoradíme jednotlivé diely spájame do veeeeeeľkej húsenice 🙂 Taká je naša fantázia. Obsahuje 10 kartónových skladačiek, 10 drevených čísel a textilné vrecúško.

Čítala som, že “mozog dieťaťa rastie až do veku približne 6 rokov. Počas tohto obdobia sa vytvárajú vzácne spojenia medzi nervovými bunkami, pričom, po dovŕšení spomínaného veku už k takejto rozsiahlej tvorbe spojení nedochádza. Tieto prepojenia sa vytvárajú stimuláciou mozgu dieťaťa cez jeho zmyslové orgány a sú dôležité aj pre jeho učenie v neskoršom veku.”

Mozog dieťaťa medzi  2 – 6 rokom života je ako špongia a informácie doslova nasáva. Už nikdy nebude mať takú kapacitu prijímať informácie ako v tomto veku, preto vyberajte a predkladajte deťom hračky nie na to, aby ste ich zabavili, ale na to, aby sa zakaždým niečo nové naučili. Venujte im čas, učte ich a využívajte toto obdobie na vzdelávanie. Najhoršie čo môžete spraviť, je zaplaviť ho nezmyselnými hračkami, tvrdiť že je ešte malé a spoliehať sa na to, že sa veci naučí samé a je jedno kedy….

Silvia

 

www.babyknihy.sk