Článok píšem symbolicky v  marci mesiaci kníh. Viete prečo práve mesiac marec patrí knihám? Cieľ bol naozaj jednoduchý, podporiť záujem o čítanie kníh. Iniciátor a autor celej myšlienky Matej Hrebenda Hačavský sa dokonca v marci narodil i zomrel. 

Nemôžem povedať, že tento výber je definitívny a žiadne iné knihy sa u nás nečítajú. Čítame toho oveľa viac. Každý deň a momentálne počas karantény dvakrát denne pred obedným aj večerným spánkom. Knihy, ktoré vám predstavím sú tie, ktoré momentálne Natálka chytá do rúk najčastejšie a nevadí jej ani to, ak ich čítame aj viac krát za sebou. Zakaždým ju nadchnú a s údivom sleduje a počúva, čo sa bude diať a nasledovať. 

AKO TO FUNGUJE V PRÍRODE

Čo je to vlastne počasie ? Prečo prší, sneží alebo svieti slnko ? A ako vzniká dúha? Natálka má často veľa otázok, no a s otázkami tohto typu sme si poradili vďaka knižke. Sama by som to lepšie nevysvetlila a ku všetkým informáciam nájdete aj krásne obrázky, aby dieťa okamžite pochopilo a spojilo si súvis. 

ZORNIČKA

Zornička je dievčatko, ktoré má prekrásnu záhradu. So svojou mačičkou a psíkom sa v nej hráva každučký deň. V záhradke objavuje život drobných živočíchov, ktoré v nej žijú tiež. 

JAK BYDLÍ DĚTI CELÉHO SVĚTA

Každý býva inak. Niekto v dome, iný v byte, ale tu to nekončí … Zamysleli ste sa niekedy so svojími deťmi, ako žijú napríklad ľudia na severnom póle, v púšti, v Mongolsku, či dažďovom pralese? Všetky tieto zaujímavé informácie s krásnymi obrázkami nájdete v knižke. /kniha je v českom jazyku/

OBJÍM MA, PROSÍM!

Objatie je zadarmo! Je to krásny prejav lásky a náklonnosti, presne preto sa rozhodli tato Medveď a malý medvedík chodiť po lese a objímať každého koho stretnú. Reakcie sú rôzne, napríklad poľovník s puškou nie je zvyknutý na takéto gestá…

MOJE MALÉ PRÍBEHY MONTESSORI- UPRATOVANIE

Jednoduché ilustrácie, stručný a krátky text. Nikdy vás neomrzí a neunudí. Príbeh a postup upratovania je v súlade s montessori pedagogikou. My sme si vzali príklad a hračky upratali v Natálkinej izbe podľa rád z knihy. 

DRÁČIK, NEHNEVAJ SA!

Jednoduchý príbeh o dráčikovi Rúfusovi, ktorý dejom opisuje dôležitosť ovládania hnevu. Rúfus je milý chlapík, ale keď mu niekto káže, čo má robiť, vždy sa veľmi nahnevá. Čo tým okoliu spôsobí a ako sa dá s hnevom vysporiadať si s Natálkou čítame často a rady :).

VČELÁR JOŽKO

Knižka je o osamelom a smutnom Jožkovi, ktorý býval sám. Našli si ho včielky a tak jeho samota pominula. Jožko sa tešil z ich spoločnosti a postupne zisťoval, aký je to krásny pocit sa o niekoho starať. 

POŠŤÁK MYŠÁK DORUČUJE

Ako sa myšiačik vyberie roznášať listy a balíčky. Navštívi množstvo zvieratiek od vtákov na stromoch cez zajačiky, netopiere, morské živočíchy až po zvieratká na svernom póle. Za akých podmienok musí baličky doručiť a čo sa v nich ukrýva sa dočítate v tejto naozaj krásne ilustrovanej knihe. Natálka ju má obzvlášť rada a ja jej ju rovnako rada čítam.  /kniha je v českom jazyku/

MODRÝ TUČŇÁK

Veľmi nám pripomína rozprávku Happy Feet. Príbeh je o malom tučniakovi, ktorý sa narodil modrý. Nebol ako ostatní čierni tučniaci a preto ho nechceli medzi seba prijať. Sníval o veľkej bielej veľrybe, ktorá za ním pripláva a zo samoty ho odvedie preč. Zložil o veľrybe pieseň a ňou si prilákal kamaráta, neskôr aj priazeň a úctu všetkých tučniakov. /kniha je v českom jazyku/

V týchto aj najbližších dňoch, budete mať oveľa viac času ako kedykoľvek predtým. Karanténa je ideálny čas na čítanie kníh a spoločné čítanie dobrý nástroj na budovanie vzťahu s vašimi deťmi. 

Silvia