Čo by malo a nemalo moje dieťa jesť a kedy ? Čo je zdravé a čomu sa vyhnúť ? Nespočetné množstvo otázok ohľadom stravovania detí pozná asi každý z nás. Pre niekeho problém, pre iného výzva. Výzva, ktorá dokáže zmeniť život a smerovanie jednej mamičky na materskej dovolenke. U Sašky to celé práve takto nejako začalo a otázky ohľadom správneho a zdravého stravovania detí rieši denne na sociálnych sieťach, seminároch a poradniach.

Skupinu na facebooku pravidelne navštevujem a úprimne,  zakladateľky obdivujem z odhodlania pustiť sa do takejto podľa mňa nie ľahkej úlohy radiť mamičkám čo je pre ich deti dobré a čo naopak nie.

Sašku som oslovila a jej nabitý pracovný diár  zaplnila o jeden rozhovor pre vás.

Mohla by si sa nám na úvod v krátkosti predstaviť?

Som zakladateľka projektu Čo jedia zdravé deti, ktorý vznikol ako uzavretá skupinka na sociálnej sieti pred 4 rokmi a dnes má cez 33 000 členov. Projekt má vlastný web a množstvo aktivít v oblasti výživy detičiek hlavne v predškolskom veku a osvety na poli zariadení predškolskej výchovy.

Ako a prečo vznikla myšlienka založenia skupiny na FB a webu Čo jedia zdravé deti ?

Narodil sa mi syn a ako každá mama som hľadala odpovede na otázky, čo mu kedy dať papať, lebo mi nebola sympatická cesta kupovaných príkrmov. Začala som sa veľa pýtať, podporil ma aj môj pediater, stretla som budúcu kolegyňu, ktorá už vtedy razila s rodinou uvedomele jedenie – ako mu dnes hovoríme.

Web vznikol ako základňa, pre tých, čo nemajú chuť diskutovať a nechodia na sociálne siete, aby si našli naše aktivity , rady a recepty.

Čo je hlavnou myšlienkou a cieľom ?

Hlavným zámerom je otvárať rodičom oči, aby ich oni potom otvárali svojim deťom a okoliu. Aby sme vedeli, čo kupujeme, čo varíme a ako to vplýva na naše deti. Učíme maminky ako sa zorientovať prvé mesiace varenia, ako variť jednoducho, nenechať sa omámiť predajcami polotovarov a  tak uvidia aký benefit to na zdraví ich detí bude mať.

Robíš aj nejaké prednášky a semináre? Je môžné aj osobné poradenstvo ?

Pokúšame sa odovzdávať naše informácie cez osobné konzultácie, workshopy, tábory, či najnovšie aj osvetu v programe Čo jedia zdravé deti v školke.

Sme poradkyne pre výživu a moje kolegyne v tomto svete chodia už naozaj mnoho rokov. Je to oblasť,  ktorá sa nedá naučiť na jednom školskom semestri a dosť, musíte ju sledovať celý život.

V skupine na facebooku už máte naozaj veľké množstvo maminiek, ktoré si medzi sebou zdieľajú zdravé recepty a radia ohľadne zdravej stravy . Nepohrávala si sa tak  s myšlienkou dať receptom knižnú podobu ?

Už rok na to myslím, pred pol rokom som ju nafotila a teraz hľadám čas ju dopísať, takže snáď už naozaj čoskoro.

 

Teraz by som rada prešla na otázky priamo o stravovaní …

Mám doma ročnú dcérku a tak ma zaujíma, čo by  malo patriť do jedálnička ročného dieťaťa a čo rozhodne nie ?

Strava dieťaťa po prvom roku by mala byť pekne vyvážena s veľkým množstvom zeleniny. Nezabúdajme na strukoviny, rôzne obilniny a to nielen v podobe múky, na živočíšne bielkoviny z kvalitného zdroja a čím menej cukru a polotovarov. V duchu, čo rastie v našom  pásme a kedy. Čiže rešpektovať produkty prírody. Vtedy majú najväčšiu kvalitu i význam pre naše telo.

Máme leto  a naozaj horúce dni, čo odporúčas podávať deťom na pitie počas dňa? 

U detí je hneď po materskom mlieku na rade voda. Pre väčšie deti  môžeme v lete zaliať pár jahôd a malín s bazalkou či mätou a urobiť tak atraktívne nápoje. V prípade, že deti už nevydržia bez sladených nápojov, odštavené mrkvy, či jablká riediť aspoň jedna k jednej.

Čím môžeme začať deťom ochucovať jedlá ?

Detičkám je super dávať čerstvé bylinky, ale výborná je rasca, bobkový list a z exotických robím rada výnimku kurkume od 12mesiacov  a škorici.

Aký máš názor na kupované ovocné a zeleninové výživy ?

Vždy je to o tom, čo je na druhej strane pri tejto voľbe. Mamine sa nechce variť alebo je chora? Alebo idú na dovolenku, kde by mala relaxovať? V každom prípade tieto polotovary by nemali tvoriť pravidelnú súčasť detského jedálnička.

Ako je to s mäsom ? Ako často by sa malo deťom podávať a aké ?

Výživa deti v prvých rokoch by sa nemala držať žiadnych extrémov ako je raw, vegan , či vegetarian, pokiaľ ide o zdravé deti. Všetky zložky zastúpiť s mierou, ale postupne a z kvalitných zdrojov a to platí hlavne pri mäse. Mladé mäso, kvalitné mäso, a nezabúdať na ryby.

Odkedy môžeme deťom začať podávať pečivo a aké ?

Skôr by som hľadala kváskový chlieb, alebo kváskové výrobky ako také.  Od zavedenia tej ktorej obilniny.

Mliečne výrobky a kravské mlieko je veľmi diskutovaná téma, aký je tvoj pohľad na vec ?

Opäť platí kvalitne a postupne. Mlieko je potravina nie nápoj, čiže skôr výrobky z mlieka a nezabúdať na ovčie, kozie, kyslomliečne a poklady ako bryndzu, či ovčí syr. No všetko má svoj čas, netreba sa ponáhľať a chcieť stihnúť všetko do prvých narodenín.

Aký máš názor na pojem BIO a bio potraviny ?

Mám radšej pojem „domáce“, tomu rozumiem viac…

Saške ďakujem za jej drahocenný čas a ochotu odpovedať na moje otázky  a zo srdca jej želám veľa úspechov v tom čo robí .  Pevne verím, že vám článok pomohol, niečo nové ste sa dozvedeli alebo len pri dobrej kávičke prečítali  rozhovor na túto tému.

Všetky tipy, rady a recepty  nájdete na www.cojediazdravedeti.sk

Prídať sa na Facebooku do uzavretej skupiny Čo jedia zdravé deti  môžete priamo TU

Prajem vám pekný slnečný deň a pite veľa vody!

Sisi&Nati