Vaše 2% z daní môžu opäť pomôcť vybranej neziskovej organizácii, či občianskemu združeniu. Každý rok máte možnosť venovať 2% podielu zaplatenej dane, a tak pomôcť niekomu, kto peniaze skutočne potrebuje, chorým deťom, dospelým alebo organizáciám, ktoré peniaze prerozdelia. 

Ja by som chcela využiť vašu priazeň a napísať vám, kam a prečo svoje 2% darujem. Neraz som písala o tom, aké dôležité je vedieť využiť popularitu blogerov a influencerov nie len v prospech marketingu a platených propagácií, ale aj v prospech šírenia dobra, pomoci a solidárnosti voči ľuďom, ktorí pomocnú ruku potrebujú. S týmto presvedčením pokračujem aj v ďalšom roku.

Pred vianocami som sa rozhodla pomôcť sociálne slabšej rodine v Dubnici nad Váhom a vďaka spojeniu síl s vami a vašej ochote pomôcť sme osem člennej rodine dokázali spraviť krajšie vianoce a hmotne pomôcť s vianočnými darčekmi. 

e naozaj skvelé vedieť, že spoločnými silami dokážeme pomáhať tam, kde to ľudia potrebujú. Tentokrát som sa rozhodla darovať 2% rodine, ktorú osobne poznám. Darovať 2% zo svojich daní Maťkovi. Je to syn môjho kolegu z práce. Verte mi, ak mám voči ľuďom rešpekt a obrovský obdiv, sú to rodičia chorých detí s postihnutím. Narodenie dieťaťa so zdravotným postihnutím je nepochybne náročnou životnou situáciou pre celú rodinu, vyrovnať sa s ňou nie je ľahké. Rovnako náročné je žiť v tejto situácii,
starať sa o dieťa s postihnutím v domácom prostredí. Maťkovi rodičia Majka a Michal sú skvelí ľudia, ak by ste ich poznali osobne a nevedeli o ich Maťkovi, nikdy by ste neuverili, že to majú doma oveľa náročnejšie, ako bežná rodina. 

Premýšľala som, ako vám celú situáciu čo najlepšie priblížiť a opísať vám prečo a ako 2% z daní Maťkovi pomôžu. Rozhodla som sa s Maťkovými rodičmi osobne porozprávať a vám formou rozhovoru podať dôveryhodné argumenty na to, prečo môžu aj vaše 2% pomôcť práve Maťkovi. 

rozhovor:

Majka máte synčeka  s viacnásobným postihnutím. Mal Maťko diagnózu už od narodenia? – Martinko sa narodil ako úplne zdravé dieťa. Jeho stav sa skomplikoval, keď mal Maťko 15 mesiacov. 

Aká je jeho diagnoza? – Hlavná diagnóza je glióm mozgového kmeňa, spastická kvadruparéza, ma zavedenú tracheostomickú kanylu a peg do bruška. 

Akú má  Maťko prognózu? – Prognózy boli kedysi priam šialené, mal zostať v úplnej kóme a nereagovať, ale teraz ako si sama videla nás vníma, usmieva sa a reaguje na vonkajší svet.

Naučili vás v nemocnici, ako sa máte starať o takto postihnuté dieťa? – Áno, v nemocnici ma hneď na oddelení ARO zaučili ako Maťka odsávať, kŕmiť a polohovať ho.

Čo pre teba znamenala každodenná starostlivosť o ťažko postihnuté dieťa? – Bolo to pre mňa vtedy veľmi náročné, keďže zo zdravého dieťaťa sa stal ležiak, ktorého som musela stále odsávať, kŕmiť do hadičky a do toho ešte chemoterapie a potom následne z toho vracal, zle spával, zvyknúť si a zmieriť sa s tým bolo veľmi náročné.

Čo je pre vás pri starostlivosti o Maťka najnáročnejšie? – Najnáročnejšie bolo uvedomiť si, že sa nestane zázrak a proste sa nezobudí a zázračným prútikom ako vo filme nezostane zdravý-chodiaci (na to som veľmi dlho čakala) posledné roky sme sa ako rodinka naučili fungovať, ako tak si spraviť čas, či na seba alebo teda hlavne na prvorodeného Miška, je náročné venovať sa rovnako obom.
Martinko narástol a je s ním horšia manipulácia, keď ho nosím po schodoch, horšie sa nám kúpe v našej malej vani a určite budeme časom potrebovať nový väčší vozík a veľké auto na prevoz. 

Koľko vás mesačne stoja rehabilitácie, lieky a zdravotné pomôcky? 3-hodinová rehabilitácia na dva týždne nás stojí  cca 1000 eur v centre Adore,  na porovnanie v Adeli v Piešťanoch stojí cez 3000 eur.
Plus mu rada dávam na telíčko kremíky a oleje značky Just a tiež lieky v lekárni stoja plus mínus 15 eur/mesiac. 

Koľko vás doposiaľ stáli operácie, rehabilitácie a čo z toho Vám hradí poisťovňa ?  – Chválabohu minulú operáciu bedrového kĺbu nám preplatila poisťovňa, okrem môjho pobytu a stravy, Ulzibat v Kladne sme si platili aj s ubytovaním sami. Túto poslednú operáciu kĺbu sme si zatiaľ platili sami ešte sme nedostali vyjadrenie poisťovne, to bolo okolo 40.000czk

Ako a kde zháňate finančné prostriedky? – Finančné prostriedky si zbierame hlavne cez 2 % alebo na vianoce sme dostali aj finančné dary, z ktorých mu kupujem spomínané maste a produkty Just, ktoré si nemôžem dať do 2 % keďže z toho nemám doklad.

Čo Maťkovi najviac pomáha zlepšiť jeho stav?  – Martinkovi najviac pomáhajú cvičenia, masáže a terapie v Adore, cvičenie s teraputom u nás doma a socializácia a návštevy školy v Demy. Ide o špeciálnu základnú školu pre zdravotne postihnutých žiakov. 

Čakajú ho v blízkej dobe nejaké operácie a s tým spojené väčšie finančné náklady? – V blízkej dobe nás našťastie nečakajú nejaké náročné operácie, ale určite návšteva zubára, ktorú dlho odkladám, kde bude musieť  ísť pod narkózu a až potom sa mu budú dať vyšetriť zúbky a skontrolovať ďasná, čo bude tiež náročné nielen pre mňa a Maťka, ale aj finančne.

Ako by Vám ľudia mohli pomôcť?  – Pomôžu darovaním 2% z daní. Vďaka tejto pomoci sme schopní postupne uhradiť všetky náklady na starostlivosť a operácie pre Maťka.

Ak ste doposiaľ svoje 2% nedarovali alebo nevedeli komu by mohli pomôcť, Maťkovi a jeho rodičom pomôžu ľahšie zvládať finančnú situáciu. Sama som mala možnosť vidieť, že lásky, nehy a pozornosti venujú Maťkovi naozaj mnoho. My mu môžeme pomôcť zase zlepšiť kvalitu jeho života vďaka rehabilitáciám a všetkým zdravotným pomôckam, ktoré potrebuje. 

Pretože niekto múdrý raz napísal: Šťastie nie je výsledkom toho, čo dostávame, ale toho čo dávame.“

Ako darovať 2%

Požiadajte svojho zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania preddavkov na daň a vystavenie Potvrdenia o zaplatení dane z príjmov.  Následne si toto potvrdenie uschovajte a pripojte ho k druhému formuláru. Ten sa volá Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby. Všeobecné Vyhlásenie nájdete na internetovej stránke finančnej správy. 

Toto Vyhlásenie vyplníte tak, že doplníte svoje údaje, prípadne doplníte údaje organizácie, ak nie sú predtlačené. Nezabudnite doplniť riadky 12-14. Tie sú veľmi dôležité.

Vyhlásenie o poukázaní podielu pre Maťka Závadinku nájdete a stiahnete TU.

Ak ste svoje 2% darovali nikede inde a napriek tomu by ste chceli prispieť Maťkovi čo i len malou čiastkou. So súhlasom jeho rodičov zverejňujem bankový účet: SK8075000000004026287992


Dokedy darovať 2% z dane?

Ak ste zamestnanec a daňové priznanie vám robí zamestnávateľ, máte čas do 30. apríla 2020 na to, aby ste poslali Potvrdenie o zaplatení dane (získané od zamestnávateľa) a Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby (stiahnuté napr. z nášho webu) na daňový úrad v mieste vášho bydliska.  Ak ste SZČO, resp. firma, daňové priznanie podávate do 31. marca 2020. Do tohto dátumu sa rovnako potrebujete rozhodnúť, komu venujete 2% z dane.

ĎAKUJEME !