Karanténa trvá už viac ako mesiac a mňa rovnako dlhú dobu zachraňujú pracovné zošity, ktoré Natálku na čas zabavia a zároveň veľa vecí naučia. Musím pracovať, teda musíme, obaja, ja aj manžel sme na home office a práca z domu nie je žiadna malina, keď máte doma aj dieťa, veď to isto poznáte ak z domu pracujete aj vy. 

Základ je nepodľahnúť stresu a hľadať možnosti a alternatívy, ako dieťa zabaviť. Školopovinné deti majú zrejme domácich úloh a online vyučovania viac než dosť. Deti menšie však treba zabaviť, netreba však plytvať časom tak, že ich posadíme pred televízor a my budeme pracovať. To nie je cesta. Dieťa  počas bežných dní v škôlke taktiež nesedí pred televízorom a svoju mozgovú aj fyzickú kapacitu potrebuje vyčerpať. 

Rozložte si čas tak, aby vaše dieťa počas doobedia trávilo čas učením, kreslením, tvorením a poobedie, keď už vám odbije pracovný čas, mohlo zase tráviť čas aktívne, športom, prechádzkou, tancom … Takto to predsa funguje aj bežne a karanténa by nemala meniť návyky. Mohlo by sa potom stať, že pre malé deti bude opätovný nástup do škôlky náročný práve kvôli zmenám v dennom režime.

Naozaj ideálne sú pracovné a nálepkové zošity. Máme ich mnoho, na rôzne témy od športu cez ľudské telo, prírodu, zvieratá, abecedu, počítanie … Pracovné zošity pomáhajú detičkám v rozvoji ich poznatkov a zručností. Sú však veľkým pomocníkom aj nám rodičom, pretože nám pomáhajú s domácou prípravou detí a zabavia ich. 

Ako by sa s pracovnými zošitmi malo pracovať

Hodnotenie pôsobí a zasahuje najcitlivejšiu oblasť dieťaťa – jeho sebavedomie, z toho hľadiska je dôležité podporovať a motivovať dieťa k úspešnému zvládnutiu daných úloh v pracovných listoch, pričom treba dopriať dieťaťu, aby: 

  • pracovalo podľa svojich schopností a daností,
  • pracovalo podľa vlastného tempa (riešenie úloh prostredníctvom pracovných listov sa nemá realizovať v určenom čase, nemá mať charakter súťaže a pod.),
  • mohlo priebežne kontrolovať vlastný úspech a konfrontovať prípadný neúspech,
  • malo dostatok času a priestoru na odstránenie prípadného omylu

zdroj: https://www.rodinka.sk/predskolak/predskolak/pomahaju-skolkarovi-pracovne-zosity/

Nálepkové zošity zase rozvíjajú u detí kreativitu. Vedia s nálepkami vytvoriť predpísaný príbeh, dotvoriť obrázky, vytvoriť vlastný príbeh a oblepovaním a nalepovaním nálepiek perfektne trénujú jemnú motoriku. Ja maximálne odporúčam nálepkový zošiť, resp. šablóny so znovunalepiteľnými nálepkami. Nestane sa vám tak, že dieťa vyplní zošit v krátkom čase a vy ho budete musieť vyhodiť. Je to šetrenie peniažkov a mne sa veľmí tento nápad páči.

Skúste deťom umiestniť zošity na jedno dustupné miesto, aby si ich mohli kedykoľvek samé vytiahnuť a mali motiváciu ísť si samé tvoriť.

Sľúbila som vám, že vám všetky ukážem, tak poďme na to 🙂

Pracovné zošity :

MONTESSORI LESNÉ ZVIERATKÁ V zošite nájdete cvičenia a hry vychádzajúce z princípov svetoznámej pedagogiky Marie Montessori. Nájdete tam aj nálepky, takže je to niečo medzi pracovným a nálepkovým zošitom.

MONTESSORI AKTIVITY S BALTAZÁROM U nás rozhodne najobľúbenejší zošiť plný úloh. Obsahuje viac ako 200 aktivít, kreslenie, strihanie, lepenie, zoznámenie sa s písmenami a číslicami …

VEĽKÝ,VÄČŠÍ,NAJVÄČŠÍ ZOŠIT O PRÍRODE- MONTESSORI Opäť ide o aktivity s Baltazarom a Pepipnom na tému priroda. Natálka sa učí o kvetoch, rastlinách, stromoch. Vonku zbiera kvety, súší a lisuje v knihe a potom lepí do zošita. Deti v zošite nájdu nesmierne množstvo úloh informácií.

POZNÁVANIE, KRESLENIE, POČÍTANIE Pracovné zošity pre deti v predškoslkom veku 3-5 rokov. Vydvateľstvo TAK TIK sa špecializuje na výrobu pracovných zošitov pre škôlky, školy i stredné školy.

VÝTVARNÁ DIEĽŇA PRÍRODA Zošit je plný nápadov, ako vymýšľať, vyrábať, kresliť a maľovať úžasné výtvarné diela zo všetkého, čo sa vonku a doma dá nájsť. Napríklad kvety vďaka odtlačkom pomaranča sa Natálke veľmi páčili.

PRACOVNÝ ZOŠIT ZVIERATÁ – kreslenie zvieratiek pomocou spájania bodiek.

LOGICKÉ DETSKÉ AKTIVITY Natálka zošit dostala od babky. Je to vydavateľstvo OTAVIUS. Taktiež majú v ponuke veľa pekných produktov, hier aj kníh.

Nálepkové zošity :

FIRST STICKER BOOK – YOUR BODY Všetky samolepkové zošity od USBORNE sú krásne. Máme tri a postupne vždy dopĺňam podľa príležitosti. Dovolenka – TRAVEL, Vianoce – CHRISTMAS MARKET, …

FIRST STICKER BOOK – TRAVEL Tento zošit je super na cestovanie, Natálku zabavil počas cesty na dovolenku. Nálepkové zošity sú v agnličtine.

OVOCIE A ZELENINA 150 samolepiek a 8 strán krásnych a jednoduchých ilustrácii o ovocí a zelenine.

ČÍTANIE S NÁLEPKAMI Kupovala som od predavačov kníh, ktorí knihy nosia po firmách so zoznanom a možnosťou zakúpenia. Ide ale o vydavateľstvo SLOVART a vždy majú peknú ponuku. Jeden zakladač obsahoval 5 nálepkových zošitov, kde bol písaný príbeh a namiesto niektorých slov vo vete je treba doplniť správnu nálepku. Vznikne vám tak kniha s príbehom, ktorú rozhodne nezahodíte 🙂

NÁLEPKOVÝ SET SO ZNOVUNALEPITEĽNÝMI NÁLEPKAMI Na záver to najlepšie. Tento set je unikátny. Nikdy ho nevyhodíte, pretože nálepky sa dajú použiť opakovane, sú zo špeciálnej fólie, ktorá sa dá preliepať. Set obsahuje 5 rôznych scén – kariet, na ktoré sa nálepky lepia + viac ako 145 nálepiek. Je náš najobľúbenejší! 🙂