„Vianoce sú ten najlepší čas na knihu.“

V tomto článku nájdete najkrajšie knihy pre deti, ktoré som tieto Vianoce vybrala, ale aj tie, ktoré už máme od minulých a predminulých Vianoc doma. Budeme hľadať očarujúce svetlo Vianoc, budeme sa objímať, čakať na obálku s listom, … Bude to naozaj pestrý výber. Verím, že v ňom
nájdete aspoň jednu knižku, ktorá vašim deťom vyčarí úsmev na tvári a budú mať radosť z jej čítania.

Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla

Tieto dve hlavné hrdinky majú za sebou už viacero dobrodružstiev a knižných príbehov. Konečne prišli Vianoce. Viete v čom je priateľstvo dievčat iné? Mimi je nevidiaca, svet vníma len rukami a ušami. Líza je jej najlepšia kamarátka. Dievčatká spolu so susedmi zdobia vianočný stromček a to najdôležitejšie na stromčeku sú predsa svetielka! Im však svietiť nechcú …Tak sa Mimi a Líza vydajú na dobrodružnú cestu časom, aby vrátili Vianociam ich očarujúce svetlo.

Nečakaný vianočný list

Kamaráti naši, táto kniha je ešte úplne horúca novinka z vydavateľstva Stonožka. Ak poznáte nami toľko ospevovanú knihu Tajný vianočný hosť, potom musíte zaručene doplniť zbierku aj o tento knižný skvost. Hlavným hrdinom celého príbehu je medvedík čistotný menom Malý Puk. Najviac zo všetkého si želá, aby raz dostal obálku s listom, na ktorej by bolo jeho meno. A potom je tu vtáčik oriešok, ktorý má jedno veľké vianočné želanie: niekedy doručiť niekomu taký naozajstný list! Ostatné zvieratká si však myslia, že je na to príliš malý a slabý. Nájde sa vôbec ktosi, kto mu túto náročnú úlohu zverí?

Objím ma, prosím !

Knihu som vybrala na základe vašich odporúčaní. Jednoduchý príbeh o tom, ako málo stačí k tomu, aby bol svet krajším. Že objatie je vzácne a pritom nič nestojí. Takto sa snažil tatko medveď vyvetliť objatie synovi. Začali spolu putovať po lese a všetkých rad radom objímať. Humorný a zároveň dojemný príbeh o tom, že jedno malé, ale úprimné gesto, môže zmeniť život každého z nás.

„Objatie je zázračný dar. Jedna veľkosť sedí všetkým… je to srdce, ktoré rozdáva, ruky už len dávajú.“

Vesmír v pohybe

Vesmírna mánia je u nás doma v plnom prúde a tak som sa pri výbere kníh snažila nájsť niečo pútavé aj na túto tému. Natálka má už doma veľkú interaktívnu knihu The Ultimate of Space a chcela som niečim podobným v tejto zbierke pokračovať.
Knižka má príbeh a je v slovenčine. Rozpráva príbeh o troch astronautoch, ktorí sa
vydávajú na ďalekú cestu, aby sa pripojili k Medzinárodnej vesmírnej stanici, vzdialenej od Zeme 400 kilometrov. Kniha obsahuje 20 pohyblivých prvkov. Umožní deťom nazrieť do tréningových simulátorov, odštarovať raketu a sledovať pristátie návratovej kabíny s padákom. Deťom umožní úplne sa ponoriť do vesmírneho sveta a stať sa jeho súčasťou. Táto knižka by nemala chýbať v žiadnej knižnici začínajúcich malých vedcov, bez ohľadu na to, či to budú chlapci alebo dievčatká!

Co se deje o Vánocích

Pre úplne najmenšie detičky, ktoré doma čakajú ich prvé Vianoce by som dala rada do pozornosti knižku, ktorú máme doma aj my, už tretie Vianoce. Veľkoformátové leporelo plné krásnych vianočných ilustrácií, neobsahuje žiadne texty. Necháva tak pracovať fantáziu vašich detí i Vás, keďže budete musieť deťom o vianociach rozprávať a vymyslieť si vlastný príbeh. Mám rada tú knižku. Minulý víkend som ju už Natálke vložila do jej knižnice. Pomaly tie prípravy na Vianoce môžu začať aspoň takto knižne.

Tajný vianočný hosť

Už som knihu v článku spomenula. Je to naša srdcová záležitosť. Krásny a emotívny príbeh o tom, ako to aj v realite funguje. Ľudia si o Vás spravia zlý obraz, častokrát na základe mylných dojmov. Zaškatuľkujú si Vás a potom je tažko vybudovať si dobré meno späť. Medvedík sa veľmi oduševnene pustil do upratovania pred zimným spánkom, až napokon ten spánok premeškal a tak sa rozhodol osláviť Vianoce. Nechcel byť sám, túžil po priateľoch medzi zvieratkami, no práve tí sa ho báli … Ako príbeh dopadol neprezradím, ale rozhodne vo Vás i deťoch vzbudí emócie.

Terka oslavuje Vianoce a Kubko sa teší na Vianoce

Tieto knižky máme doma taktiež už tretiu vianočnú sezónu. Terka a Vianoce bola prvá knižka zo série príbehov o Terke, ktorú Natálka dostala. Tak sa vlastne spustilo zbieranie Terkiných dobrodružstiev. Tieto knihy môžete dať ročnému dieťatku, ale aj štvorročnému dieťaťu. Terka sa pripravuje na Vianoce a nekonečné čakanie si kráti vyrábaním vianočných ozdôb a prechádzkami po trhoch s mamou a bračekom. Už sa nevie dočkať prekvapení pod stromčekom! Kubko sa na Vianoce teší rovnako ako Terka. Ten má však oveľa viac práce.  Musí pripraviť adventný kalendár pre svojho zajačika Zorra, pomáhať piecť medovníčky, vyrobiť prekvapenia pre celú rodinu…

Magnetická kniha – Môj úžasný deň

V tejto knihe si deti nebudú listovať, dovolí im zapojiť fantáziu a logické myslenie pomocou magnetických častí. Deti si vďaka knihe osvoja bežné činnosti dňa – od vstávania, obliekania, raňajok až po večerné umývanie zubov. Magnetická kniha obsahuje 108 kusov magnetiek a 4 obojstranné kartičky, ktoré sú predlohou ako vyskladať obrázky. Pri výbere knihy som vsadila na istotu. Svoju prvú magnetickú knihu totiž dostala Natálka už minulé Vianoce, takže len dopĺňame zbierku.

Knihy sú skvelé. Nielenže nám otvárajú bránu k múdrosti a rozširujú naše
obzory, robia nás aj lepšími ľuďmi, výborne si pri nich oddýchneme a zlepšujú kvalitu nášho života. A toto pravidlo platí pre všetkých. Deti nie sú žiadna výnimka, práve naopak. Deti sú naša budúcnosť, preto učiť ich láske ku knihám už od útleho detstva je to najsprávnejšie, čo môžete vo výchove vaších detí urobiť.

Všetky knihy nájdete na e-shope www.babyknihy.sk alebo kliknutím na názov knihy, budete presmerovný priamo do e-shopu.

Silvia