Príroda – učiteľka pokory a trpezlivosti

Deti, ktoré celý rok žijú hlavne v meste, v škole, v škôlke a v záujmových krúžkoch, sú väčšinou ponorené v hlučnom svete, kde treba byť často rýchly, kričať a bojovať o svoje miesto medzi rovesníkmi. Príroda dieťa motivuje k opačnému vnímaniu sveta. Zrazu sa stredobodom stáva les, potok, zvieratko, kvietok, východ a západ slnka, dúha či nočná obloha. Aby dieťa dokázalo tieto skutočnosti citlivo vnímať, musí sa stíšiť, naučiť sa mlčať, v tichosti čakať, občas sa skryť, nerušiť, neplašiť.

Aby deti dokázali svet okolo seba správne vnímať, musíte ich v tomto vnímaní usmerňovať a zároveň podporovať. Nie je to však zbytočná cesta, pretože vďaka takémuto prístupu ich učíte láske k životu, k ekológii a narastá v nich aj vlastné svedomie.

Jeseň je ideálnym obodobím na časté vychádzky do prírody. Ak nie ste príliš kreatívny na nápady, ako plnohodnotne využiť čas s deťmi vonku a naučiť ich niečo zmysluplné možno vám pomôže zopár tipov. Nevymyslela som si ich ani ja, našla som ich v množstve inšpirácií na internete a vybrala si tie „najzaujímavejšie a najzábavnejšie, “ ktoré praktizujeme aj my.

Skôr, ako sa s deťmi vyberiete von, myslite aj na tieto veci, aby ste si všetci hry vonku naozaj užili:

  • Keď idete s deťmi von, oblečte im také veci, na ktoroých až tak nezáleží a môžu sa zničiť.
  • Dovoľte deťom, aby sa mohli aj zašpiniť. Na pieskovisku im dovoľte experimentovať aj s vodou.
  • Keď je dieťa aj úplne špinavé, nehnevajte sa na neho. Hra pre dieťa znamená dôležitú prácu.
  • Doprajte dieťaťu primeranú slobodu.
  • Dovoľte mu skúšať nové veci a objavovať nepreskúmané terény.
  • Pripravte si pre deti počas pobytu vonku viac aktivít. Malé deti potrebujú činnosti striedať.
  • Zbaľte deťom teplý čaj a rýchlu svačinu, aby si vedeli poriadne vychutnať jedlo v prírode. Vonku predsa rýchlejšie trávi 🙂

Čo sa dá robiť počas jesene?

  1. Púšťanie šarkana
  2. Zber gaštanov, šípok, orechov či hríbov
  3. Zber listov na umelecké výtvory a kreatívnu tvorbu
  4. Zbieranie odpadkov a čistenie okolia
  5. Pozorovanie hmyzu a rastlín pomocou lupy, pozorovanie prírody pomocou ďalekohľadu
  6. Triedenie predmetov z lesa podľa farieb
  7. Zber jabĺk alebo hrozna
  8. Stavanie búdky pre vtáky
  9. Lesný kvíz hra PEXEXO
  10. Návšteva hradu alebo jaskyne

ŠARKAN

Jesenný rituál púšťania šarkanov obľubujú deti i dospelí.
Púšťanie šarkanov je zdravý, ekologický, vekovo neobmedzený druh športu. Šarkana si môžete kúpiť alebo kľudne aj vyrobiť. Vlastnoručná výroba šarkana je predsa ďaľšou príjmenou spoločnou aktivitou 🙂

LES

V lese môže dieťa skúmať veľa vecí. Toto jeho nadšenie je vhodné  správne využiť. Vyberte sa do lesa s tým, že do košíčka si môže dieťa nazbierať to, čo ho zaujme. Väčšinou sú to kamienky, kôra, listy… Doma si urobte spoločne výstavu, napríklad na veľkých papieroch. Výstavu môžete ukázať i ďalším členom rodiny. Po určitom čase je vhodné vrátiť predmety do lesa. Aj takto učíte dieťa láske k prírode.

Predmety z lesa môže, ktoré dieťa nazbiera môže ukladať do krabičky podľa farieb. Krabičku si vyrobíte jednoducho z papierového obalu na vajíčka.

LISTY, ŠIŠKY, GAŠTANY

Zem je v tomto období bohatá na napadané lístie v rôznych farbách a pre deti je to ideálny materiál na tvorenie. My sme sa rozhodli dozdobiť lístim rôzne kresby. Diela zarámovať a podarovať pod stromček starým rodičom.

Taktiež si môžete s deťmi vytvoriť napríklad zo šišiek rôzne postavičky.

VYČISTI SVOJ LES

Pri tejto aktivite vám postačí odpadkové vrece a rukavice. Príroda sa na jeseň tiež ukladá na zimný spánok a skôr ako ju prikryje snehová prikrývka, je potrebné, aby bola čistá a bez odpadkov. Deti tak zaroveň opäť učíme láske k prírode a čistote.

LUPA A ĎALEKOHĽAD

Netreba nič prevratné, detský ďalekohľad stačí na to, aby dieťa pochopilo vzdialenosti a že pomocou ďalekohľadu si vieme priblížiť a vidieť aj veci v diaľke. Lupa dáva deťom možnosť spoznávať do detailov každý list, kôru stromov, či telo chrobáčikov. Vezmite oba predmety na prechádzku do prírody alebo lesa a o zábavu máte zaručene postarané.

KVÍZ ALEBO PEXEXO

Táto hra je vhodná pre väčšiu skupinu detí a rodičov. Zoberte si do lesa pexeso. Jeden rodič ide pred skupinou detí trošku skôr a nenápadne umiestňuje obrázky z pexesa po lese. Musia byť však dobre viditeľné. Deti sa snažia obrázky nájsť a vytvárať jednotlivé dvojice z pexesa.

Alebo si pred odchodom do lesa pripravte pre deti jednoduchý kvíz na otázky o stromoch, listoch, farbách plodov … Po príchode do lesa dávajte deťom otázky z kvízu a odpovede bodujte. Odmenou za správne odpovede môže byť opekačka v prírode.

PRIKRMOVANIE VTÁKOV V ZIME

Nie všetky vtáky odlietajú do teplých krajín. Niektoré vtáky trávia zimu tu a potrava sa im zháňa oveľa ťažšie. Povedzte tento fakt deťom a navrhnite im, aby vtáčikom pomohli. Zhotovte spoločne vtáčiu búdku alebo krmidlo. Nechajte dieťa nech ju natrie a vyfarbí podľa vlastných predstáv. Umiestnite ju v závetrí záhrady, na miesto mačke neprístupné. Zároveň dieťatu nezabudnite vysvetliť, že vtáky prikrmujeme len v zime. Spoločne vyhľadajte recepty, na základe ktorých dokáže dieťa samostatne pripraviť príkrm a tým obohatiť potravu vtákov v zime.

VÝLET NA HRAD ALEBO ZÁMOK

Bola by škoda nevyužiť teplé jesenné počasie a babie leto na návštevu historických pamiatok. Každá návšteva hradu či zámku má vždy edukatívny charakter a deti učí o histórii slovenského národa. V našom okolí je hradov hneď niekoľko … Trenčiansky, Beckovský, Čachtický hrad alebo najkrajší zámok a to Bojnický zámok. Stačí si len vybrať 🙂

Príroda ponúka svoju láskavú a otvorenú náruč všetkým deťom a samozrejme aj dospelým bez rozdielu veku. Poďme im to pomôcť pochopiť a názorne ukázať napríklad pomocou aktivít, hier a výletov vonku. Nezabudni, že príroda sa riadi jasnými pravidlami a to isté očakáva aj od teba. Maj ku každému miestu, ktoré navštíviš, rešpekt a správaj sa vždy ohľaduplne. Hovorí sa, že by sme za sebou mali zanechať iba odtlačky topánok a odniesť si iba spomienky!