„Budúca generácia nemá byť schopná dokázať len to, čo sme my schopní ju naučiť, ale musí ísť ešte o krok ďalej (…). My máme povinnosť vočí budúcnosti ľudstva. Možno práve pri nás vyrastá budúci vodca alebo génius. Jeho sila bude pochádzať zo sily dieťaťa, ktorým je dnes. Takto by sme mali na výchovú nazerať.(…) Obdobie medzi 2.a 3.rokom je najdôležitejším obdobím v živote človeka.“    Maria Monterssori, The1946 London Lectures

 

Posledná veta je pre mňa vždy veľkou motiváciou snažiť sa Natálke venovať čo najviac času a hrať sa s ňou hry, ktoré ju nielen zabavia, ale aj niečo naučia. Montessori má veľmi širokú škálu nápadov a inšpirácií. Pravidelne sa snažím jej hry obmieňať, vymýšľame nové, prípadne si pomôcky aj zhotovujeme.

 

Naše posledné 4 vlastnoručne vyrobené hry vám ukážem práve teraz.

Čo budete potrebovať ?

  • fixky (najlepšie permanentné) v 4 základných farbách – modrá, zelená, žltá a červená
  • lepiacu pásku
  • nožnize
  • plastový príbor (kúpila som v papiernictve)
  • drevené paličky (v lekárni 100ks cca 1,20 eur)
  • dve krabičky
  • papierové zakladače v 4 základných farbách
  • papierový obal na vajíčka
  • štipce na prádlo v 4 základných farbách

UČÍME SA FARBY (motorika)  –  Z papierového obalu na vajíčka si vystrihnite 4 časti na vkladanie vajíčok. Každý diel nafarbite inou farbou (modrá, zelená, žltá a červená). Potom nafarbite rovnako aj drevené paličky pomocou, ktorých bude dieťa rozlišovať farby a zakladať ich do farebných výrezov.

 UČÍME SA ČÍSLA (motorika) – Vystrihnete z kartonovej krabice 5 rovnakých štvorcov. Fixou na každé napíšete číslo. Ja som pripravila od 1-5 a vedľa každého čísla  nožnicami alebo nožom vyrežete otvor na drevenú paličku. Dieťa vkladá paličky do otvorov čím trénuje jemnú motoriku a učí sa počítať

.

PRÍBOR –  akúkoľvek krabičku rozdeľte na tri rovnaké priehradky. Do každej obkreslite plastový príbor a nechajte dieťa príbor triediť do jednotlivých priehradok.

UČÍME SA ČÍSLA (motorika) – z farebných zakladačov vystrihnete 4 rovnaké obdĺžniky a zlepte dokopy lepiacou páskou . Dieťa priraďuje pomocou štipcov správne farby.

 

Všetky nápady sú finančne i časovo naozaj nenáročné. Odporúčam aj samotné zhotovenie poňať formou hry a zapojiť aj detičky.

Príjemnú zábavu prajeme 🙂