„Polievka ja základ“ hovorievali vždy moji rodičia a v tomto duchu sa u nás nieslo stravovanie. Bez ohľadu na to, či bola nedeľa alebo streda polievka musela byť navarená.  Ja som si túto tradíciu ponechala a som rada, že je aj u nás doma zaužívaná. Sme totiž veľmi polievkoví. Manžel, ja aj Natálka. Občas však  fantázia a nápady dochádzajú a nám celkom dlho trvá prísť s nápadom aká polievka to bude teraz. Máte to aj vy ? Práve toto ma prinútilo spisovať si tie naj naj  polievočky, po ktorých robí Natálka mňam-mňam a môcť inšpirovať aj vás ostatných. Možno si spomeniete, že veď takú robievate aj vy, ale dlho ste ju nerobili alebo bude pre vás nejaká ešte neodskúšaná a inšpirujete sa.

Máme stále chrípkové obdobie, preto verím, že s článkom a tipmy prichádzam v celkom správnom čase 🙂

 

NAJOBĽUBENEJŠIE  POLIEVKY  U NÁS DOMA: 

 

Rajčinová polievka

Tekvicová polievka

Zemiaková polievka

Kurací vývar

Polievka zo strúhanej zeleniny

Mrkvová so sladkým zemiakom

Šampiňónová polievka

Brokolicová polievka

RECEPTY

 

RAJČINOVÁ POLIEVKA 

Ingrediencie: 

2kg čerstvých rajčín , 2 PL balsamico, sušené bylinky , 1 cibuľa, 2 PL kokosový cukor,  soľ podľa chuti

Postup: 

Rajčiny si uvaríme, aby sme ich mohli ošúpať od šupky. Cibuľu si nakrájame na drobno, osmažíme na ghee masle, pridáme nakrájané očistené rajčiny, balsamico, a bylinky. Premiešame , zalejeme vodou a necháme variť cca 40minút. Potom polievku rozmixujeme ponorným mixérom, prepasírujeme cez sito a nakoniec dochutíme kokosovým cukrom,  prípadne soľou podľa potreby a chuti.

TEKVICOVÁ POLIEVKA 

Ingrediencie: 

1ks stredne veľkej tekvice, 100 g syr Chedar, cibuľa, gee maslo

Postup: 

Tekvicu si očístíme od šupy a nakrájame na kocky. Na ghee masle opriahneme cibuľu, potom pridáme tekvicu a zalejeme 1,5l vody. Na miernom ohni varíme cca 40 minút. Potom pridáme nastrúhaný syr chedar a rozmixujeme ponorným mixérom.

 

ZEMIAKOVÁ POLIEVKA 

Ingrediencie: 

2 kg zemiakov, 100g syr Chedar, 1 kus cibuľa, ghee maslo

Postup:

Zemiaky si očístíme a nakrájam na kocky. Na ghee masle opriahneme cibuľu, potom pridáme zemiaky a zalejeme 1,5l vody. Na miernom ohni varíme cca 40 minut. Pridáme nastrúhaný syr chedar podľa chuti dochutíme a rozmixujeme ponorným mixérom.

 

KURACÍ VÝVAR

Ingrediencie: 

4ks mrkva, 2ks petržlen, 2ks kaleráb, 1/4 zeler, 2ks kuracích stehien, 1 veľká cibuľa, domáce rezance

Postup: 

Koreňovú zeleninu si načistíme. Spolu s celou olúpanou cibuľou dáme variť do vody do tlakového hrnca. Varíme kým nie je zelenina mäkká a mäso uvarené. Vývar scedíme. Nakrájame zeleninu na kocky, mäso oberieme od kosti a pridáme do vývaru. V prípade potreby dochutíme. Vyvaríme rezance – najlepšie domáce.

 

 

POLIEVKA ZO STRÚHANEJ ZELENINY

Ingrediencie: 

4ks mrkva, 1ks kaleráb, 1/2 zeler, 2ks petržlen, ghee maslo, vegeta bez soli a glutamanu,

Postup: 

Zeleninu si načistíme a nahrubo nastrúhame. V hrnci rozpusíme 1PL ghee masla, zeleninu opriahneme a podlejeme vodou, necháme dusiť. Po chvíli zalejeme vodou, pridáme vegetu bez soli a glutamanu a varíme cca 40minút.

 

 

MRKVOVÁ POLIEVKA SO SLADKÝM ZEMIAKOM 

Ingrediencie: 

6ks mrkva, 2ks sladký zemiak, soľ podľa chuti, štipka sušeného zázvoru

Postup: 

Načistíme si mrkvu a sladké zemiaky. Všetko nakrájame na kocky, necháme dusiť na vode v hrnci. Dochutíme štipkou zázvoru a soli. Sladký zemiak je v polievke ideálny na zahustenie.

 

ŠAMPIŇÓNOVÁ POLIEVKA 

Ingrediencie: 

250g Šampiňóny, hrsť sušených hríbov, šalotka, ghee maslo,

Postup: 

Šalotku očistíme, najemno nakrájame a podusíme na ghee masle. Šampiňóny umyjeme a pokrájame na jemné plátky. Pridáme ku šalotke a zalejeme menším množstvom vody. Ochutíme vegetou bez soli a glutamanov a sušenými hríbami. Podľa chuti pridáme tymián, pretlačený cesnak a necháme povariť asi 15 minút. rozmixujeme, pridáme kyslú smotanu a zahustíme postrúhaným zemiakom.

BROKOLICOVÁ POLIEVKA

Ingrediencie: 

1 kus brokolica, 1/2 pór, štipka rasce, 1/4 zelera,

Postup: 

Na ghee masle osmahneme pórik a rascu asi minútku, kým to nezavonia, pridáme na menšie kúsky nakrájanú brokolicu, môžeme nastrúhať aj zeler a podlejeme vývarom, alebo teplou vodou z varnej kanvice. Varíme na malom ohni pod pokrievkou, kým brokolica nezmäkne, ale stále má ešte krásnu zelenú farbu. Po odstavení zlejeme trocha vody do hrnčeka, rozmixujeme, pridáme kvapku konopného oleja, alebo oliváču a môžeme aj nastrúhaný parmezán (pre viac ako ročné deti namiesto soli), ak je polievka veľmi hustá doriedime vodou z hrnčeka.

Ak chcete jesť polievku aj na druhý deň a ďalšie dni, ešte horúcu ju  dajte do skleneného pohára  so šróbovacím vrchom, dobre zatiahnite, položte dole hlavou a zakryte dekou, nech chladne pomaly. Po vychladnutí dáte do chladu. Polievka tak vydrží 5 dní.

 

Najviac inšpirácií čerpám z rôznych kníh a web stránky Čo jedia zdravé deti 

Otázka čo budeme zajtra variť je vždy jednou z najťažších, ale internet je plný inšpirácii a super receptov, tak to človeku uľahčí premýšľanie. Jedlo pripravujeme rovnaké ako pre nás tak aj pre Natálku. Vďaka nej to nepreháňame so soľou a korením a ja musím úprimne povedať, že som si na to rada a rýchlo zvykla a nemanila by som.

Tak dobrú chuť!