Je úplne jedno či sa tam chystáte na poznávací zájazd, nevšednú dvojtýždňovú dovolenku alebo predĺžený víkend so svojou polovičkou či priateľmi, toto mesto vás rozhodne nesklame!

Nikdy som na Barcelonu nepočula nič negatívne alebo odstrašujúce. Každý v mojom okolí sa vrátil nadšený a mestom ohúrený s presvedčením, že sa tam vráti. Ľudia to tam milujú, môj manžel tiež, a mňa lákalo dozvedieť sa prečo. Prečo je hlavná metropola  Katalánska taká populárna? Prečo sa tam ľudia cítia príjemne a považuje sa za jednu z najobľúbenejších destinácií v Európe pre cestovateľov a turistov?

Viem to! A prezradím vám to hneď na úvod!  Všade totiž cítiť vôňu mora, chutného jedla, výbornej kávy a doslova pohodovej atmosféry. Celé mesto je veľmi logicky usporiadané, ulice prehľadné a veeeeeľmi dlhé. Viete sa hodiny prechádzať centrom a po vašej  ľavej a pravej ruke sa preháňajú autá, taxíky a autobusy. A ak vás mestský ruch z dopravných prostriedkov predsa len odradí, prejdete pár krokov po rušnej ulici La Rambla a ste na pláži dlhej stovky metrov, vidíte prístav, mesto, množstvo relaxujúcich ľudí spiacich na piesku, iných zase prevážajúcich sa na bicykloch alebo popíjajúcich v pokoji  kávu s dobrou knihou v ruke.

Poďme ale postupne od leteniek až po atrakcie v Barcelone. Rozhodla som sa, že vám podrobne rozpíšem každú položku a dám tipy na skvelé miesta aj pre deti, pretože Barcelona je skutočne „babyfriendly“ mesto. My sme sa zamerali na chutné jedlo a kávičku, najznámejšie miesta, ktoré nemôžete vynechať .

Letenka

Leteli sme z Viedne do Barcelony  cez leteckú spoločnosť Lauda motion. Je veľmi dôležité vedieť, že z Bratislavy lieta do Barcelony Ryanair, ale len na letisko do Girony, ktoré je vzdialené dve hodiny autobusom od centra Barcelony. Tým pádom sa vám cesta predĺži a môže byť viac únavná. Preto sme volili Viedeň a let priamo na Barcelonské letisko, ktoré je autobusom vzdialené 25 minút od centra Barcelony. Spiatočné letenky pre dve dospelé osoby a jedno dieťa nás vyšli v super cene spolu 100 €.  Rada by som vyzdvihla Barcelonské letisko, kde  v odletovej hale nájdete detské preliezky a šmýkačku, čo sa teda na letiskách len tak nevidí.

 

Doprava

Z letiska sa  za 5,90 €/osoba dostanete za spomínaných cca 25 minút Aerobusom až do samotného centra Barcelony. Autobus nás vyložil pár krokov od miesta ubytovania, čo bolo naozaj perfektné! Po Barcelone sa môžete prepravovať autobusom, metrom, vlakom, električkou, taxíkom, lanovkou ponad mesto alebo na bicykli.

My sme zvolili metro a pešiu chôdzu. Metro je najrýchlejší spôsob, ako cestovať po meste. Trasa metra má 8 farebne rozlíšených liniek. Zastávky metra sú označené  červeným  diamantovým znakom. V pondelok až štvrtok, tiež v nedeľu a počas sviatkov metro premáva od 5.00 do 00.00 hod. V piatok, v sobotu a počas dní pred štátnymi sviatkami premáva od 5.00 do 02.00 hod. Lístok na 10 jázd metrom kúpite za cca 12 €. Tento lístok môžete použiť aj na električku alebo autobus. Zastávky metra sú úplne všade, a tak sa bezproblémovo dostanete ku každej aktrakcii.

Ubytovanie

Hotelové izby v meste patria medzi najdrahšie v Španielsku. Zohnať ubytovanie môže byť ťažké, hlavne počas Veľkej noci, v lete, alebo počas sviatkov, alebo festivalov. Oplatí sa rezervovať si ubytko vopred. Najlacnejšie izby pre dve osoby stoja okolo 40 euro na noc,  normálne hotely stoja okolo 150 €  na noc, exkluzívne od 250 do 400 € za noc. Noc v hosteli stojí okolo 20 – 25 €. Izby s výhľadom na bulvár Ramblas sú neuveriteľne drahé, oveľa lacnejšie sa dajú nájsť len v  niekoľkominútovej vzdialenosti. Najlacnejšie ubytovanie je v Starom meste Barri Gòtic. 

My sme opäť volili airbnb a v centre Barcelony o dve ulice od bulváru La Rambla sme si našli ubytovanie u mladej španielskej rodinky s jednoročným dievčatkom. Mali vlastný byt + samostatný vchod k izbe s kúpeľňou a obývačkou, kde sme boli my. Verte mi nič viac nepotrebujete ako posteľ a sprchu, ale mať k dispozícii aj chladničku, kávovar, mikrovlnku a drobný kuchynský riad je super bonus, ak máte dieťa. Mohli sme si nakúpiť potraviny na raňajky a dať si ich do chladničky. Takže mlieko, syr či jogurt boli prvé produkty zakúpené v potravinách. Inak sme sa prestravovali vonku. Ubytovanie nás na tri noci pre dve dospelé osoby a jedno dieťa vyšlo 168 €.

Jedlo

Nenormálne dobré všade kam sme prišli. Mali sme vytipované nejaké miesta. Lovila som na blogoch a Pintereste hlavne dobré kaviarne a podniky, kde robia brunch, ktorý vás zasýti na veľkú časť dňa. Za 4 dni sme minuli 200 € na jedlo a stravovanie. 

LA ESQUINA – Brunch jedine tu. Tiež len pár krokov od nášho ubytovania a vlastne úplne prvá zastávka na jedlo a kávu v Barcelone. Nesklamali. Vajíčka so sendvičom, slaninou  a holandskou omáčkou alebo údený losos v pita chlebe s rukolou a uhorkami boli správna voľba na dobrý štart prvého dňa v Barcelone.

ART i SA – známe  španielske šišky „churros“ s horúcou čokoládou som prvýkrát vyskúšala práve tu a boli bezkonkurenčne najlepšie aj s čokoládou! Lepšiu čokoládu som nepila, bola veľmi chutná čokoláda.

BLACK REMEDY  COFFEE BAR – Opäť miesto, ktoré  ponúka výbornú kávu a čo to na zahryznutie v štýlovom interiéri. V jedálnom lístku nájdete burgre, sendviče, zákusky …

BACOA – Najlepší burger s hranolkami v mojom živote aj s hranolkami!!! Tu si všetko navolíte sami. Vypíšete si maličký dotazník o tom, aké chcete mäso, žemľu,  prílohu, omáčku …. Krásna a štýlová reštaurácia a ešte aj pivo tam mali výborné ! My sme neodolali a skončili tam dvakrát 🙂

BOCCA DI BONIFACIO – Môj úplne náhodný výber po ceste k Sagrada Familii. Asi o dve ulice pred veľkolepou stavbou som objavila túto reštauráciu a dali sme si v nej obed. Pripravovali šaláty, burgre, cestoviny a mnohé iné. Dali sme sa cestou šalátovou a výber bol skvelý. Chutné kombinácie a veľké porcie. Spokojne sme sa najedli v príjemnom prostredí a vzhľadom na blízkosť pamiatky za adekvátne stále prijateľnú cenu.

RUMA’S – Kaviarnička za rohom s veľmi milou obsluhou, ktorá vám bez požiadania a prosenia porozprávala počas prípravy vašej kávy o akú kávu ide, akú má chuť a vôňu a kedy sa pražila. Milujem ten dej aj keď ide len o kávu. Plus celozrnný zdravý koláčik do ruky a môže začať deň!

MORROW COFFE –  Nám svojou kávou spríjemnilo nedeľnú prechádzku a posledný deň v Barcelone. Vzali sme si ju so sebou, ale posedieť si v tejto kaviarni je snom nejedného kávičkára.  Ceny sú naoazaj veľmi prijateľné, za kávu dáte 2,50 €.

 

Musíte vidieť

La Font Màgica – najväčšia spievajúca a svetelná fontána. Veľmi prekvapivé boli pre mňa posuvné schody- eskalátor /dole i hore/ čo oceníte najmä s deťmi a kočíkom. Fontána bola mimo prevádzky, nakoľko sme boli mimo sezónu. Vôbec to, ale nepokazilo výhľady a vychádzku naokolo 🙂 Stále bolo na čo pozerať. 

Park Guell –  známy park Guell, z ktorého ste zaručene videli nejaké fotky. na instagrame.  Aktuálne sa prerába, takže je to tam dosť obmedzené. Lístky sa kupujú na konkrétny čas, my sme prišli do parku o 11:00 hod doobeda a najbližší vstup bol až na 15:00 hod,  čo sme neboli ochotní prečkať,  a tak sme prešli park po nespoplatnenej zóne, ktorá bola pre mňa ešte viac zaujímavá. Park navrhol Gaudí ako záhradné mesto, na ktorom malo vyrásť 60 domov. Bohužiaľ, o pozemky nebol záujem, takže ich odkúpilo mesto a v roku 1926 sprístupnilo verejnosti. Sú z neho krásne výhľady a park je celý vsadený medzi rozsiahlu zeleň a stromy. Bolo tam naozaj príjemne napriek veľkému davu turistov.

Aquarium –  patrí medzi najväčšie v Európe, má najlepšiu zbierku stredomorských živočíchov. Medzi hlavné atrakcie patrí 80 metrový žraločí tunel a trojposchodové interaktívne centrum, kde je všetko – od piraní až po tučniaky. Pre deti sa na vonku na terase nachádza ihrisko, v interiéri  šmýkačky . Vstupné dospelá osoba 20eur, dieťa do 3 rokov grátis. 

La Sagrada Família – skutočne inšpirujúca, najambicióznejšia stavba miestneho architekta Antonia Gaudího. Úplný bonus pre rodiny s deťmi je detské ihrisko umiestnené priamo pred stavbou. Je to ozajstný monument, na ktorý sa dokážete len tak pozerať celé hodiny. Fascinujúce ! 

Katedrála Barcelona – Barcelonská katedrála, aj keď je krásna, nie je na pohľad ničím výnimočná, no ukrýva jedno tajomstvo. Výhľad z jej strechy je famózny 🙂 Vstup do katedrály stojí 7€ a zahŕňa aj výťah na strechu, odkiaľ vidno na všetky strany mesta.

Tibidabo-  512 metrov nad morom má najvyššia hora v okolí Barcelony. Volá sa Tibidabo a nájdete tu napríklad zábavný park, veľký kostol či televíznu vežu. Cesta je tam  komplikovaná a dlho trvá. Naviac v období, keď sme tam boli my, nepremávala lanovka a nebol otvorený ani zábavný park, takže vždy si tesne pred návštevou preverte, či je miesto otvorené pre verejnosť.

Montjuic a lanovky – Kto má rád lanovky, určite si užije návštevu pevnosti Montjuic. Ide o starú armádnu pevnosť zo 17. storočia a pomenovaná je podľa kopca, na ktorom stojí. K lanovke na horu sa dostanete zubačkou zo stanice Paral-Lel.  Samotná lanovka stojí 12,7€ za obojsmerný lístok. Ak by ste mali čas alebo chuť, dostanete sa sem aj pešo. Pevnosť sama o sebe nie je extra zaujímavá, ale tiež ponúka super výhľad (vstup stojí 3€), najmä na nákladný prístav so žeriavmi a tisíckami farebných lodných kontajnerov. Keď sa zveziete lanovkou späť, môžete prejsť ešte na jednu. Tá začína pri hoteli Miramar a volá sa Teleférico Del Puerto, sem sme sa  dostali pešo, na lanovku som sama ísť nechcela, polovička má rešpekt z výšok a ja rešpektujem jeho strach, takže sme si to prešli po vlastných :. Ak tam ale nasadnete na lanovku, odvezie vás ponad prístav až takmer na pláž aj okolo známeho hotelu W. Za jednosmerný lístok zaplatíte 11€.

Víťazný oblúk –  má viacero európskych miest a Barcelona nie je výnimkou. Super je promenáda, ktorá vedie od oblúku až k hlavnému mestskému parku Parc de la Ciutadella, kde okrem množstva bezdomovcov nájdete napríklad aj budovu katalánskeho parlamentu alebo botanickú záhradu.

Pláž Barceloneta – mestská piesočnatá pláž s výhľadom na jeden z najznámejších hotelov v Barcelone hotel W. Pláž Barceloneta je najrušnejšou plážou, pretože sa nachádza najbližšie od centra mesta, len 10 minút chôdze od zastávky metra Barceloneta. Široká a dlhá piesočnatá pláž je tvorená z navezeného piesku, ktorý nebýva vždy stopercentne čistý. Oblasť je známa mnohými reštauráciami s morskými špecialitami, ktoré vás svojou vôňou priam ihneď dovolenkovo naladia. Promenáda na pláži je pre mňa vždy najlepšia forma relaxu. Čo viac, pláž je skvelá pre deti, veď k šťastiu im naozaj stačí len piesok a voda 🙂 A ak by predsa len nie, sú tam aj ihriská.

Tržnice Mercat de La Boqueria  – Približne v polovici známej ulice La Rambla pri ceste Pl. Catalunya sa nachádza tržnica Mercat de la Boqueria. Jedná sa o najstaršiu tržnicu tohto typu  vôbec. História sa datuje už od roku 1217.
Je rovnako obľúbená miestnymi obyvateľmi ako aj turistami.  Ponúka totiž všetko, čo vás napadne. Od mäsa, cez morské plody, ryby, údeniny, vajcia, mliečne výrobky, koreniny až po ovocie a zeleninu všemožných typov, druhov, chutí a vôní.  Ak milujete jedlo, bude to pre vás hotový zážitok.

Pláž Sant Sebastia  – patrí k najdlhším barcelonským plážam, tiahne sa viac ako kilometer a leží len pár minút chôdze od stanice metra. Ide o rušnú pláž s reštauráciami, barmi a mnohými aktivitami vrátane vodných športov a plôch na volejbal. Pláž je obľúbeným miestom pre turistov i miestnych. Výhodou pláže je bezbariérová zóna pre telesne postihnutých.

Arenas de Barcelona – obchodné centrum so vstupom na strechu a 360 stupňovým výhľadom na celú Barcelonu. Vstup sme mali grátis a výhľad za milión. Priamo na streche obchodného centra sa môžete aj najesť v rôznych reštauráciách.

BARCELONA JE O UMENÍ, JEDLE, MÓDE A POCITE SLOBODY.“

Určite ako v každom veľkomeste si treba dávať veľký pozor na osobné veci. Berte si minimum dokladov a peňazí kartou v pohode zaplatíte všade. Barcelona je, ak správne viem, druhým najobľúbenejším miestom „vreckárov.“

Detské ihriská nájdete takmer na každom kroku, pri pamiatkach, v parkoch alebo aj na pláži či v prístave. Akvárium je zážitok pre malých i veľkých. V Barcelone nájdete aj zoologickú a botanickú záhradu. Veľa parkov a pre nás najvzácnejšiu pláž, piesok a more.  Bezbariérové prístupy k najznámejším pamiatkam a atrakciám vám umožnia dostať sa všade s dieťaťom v kočíku. Mnoho reštaurácii ponúka pre deti pastelky a omaľovánky a španielski obyvatelia milujú malé deti, čo prejavujú svojim priateľským a milým správaním.

Je to mesto, kde sa nemusíte báť vziať deti s obavami, že sa budú nudiť.  A po vlastných skúsenostiach, Barcelonu rodinám s deťmi len odporúčam.

Silvia