Poznáte slovo grafomotorika? A aký je jeho význam ?

Grafomotorika je o súhre základných funkcií mozgu a motoriky, o koordinácii ruky a oka. Je aj o vnímaní a pozornosti. Ruku dieťaťa je potrebné trénovať, ale v zásade je najpotrebnejšie nechať dieťa normálne žiť a hrať sa, vonku, na ihrisku, liezť po stromoch, po preliezkach, … Možno sa teraz čudujete, čo to s tým má spoločné, ale naozaj veľa. Pretože základom pre dobré držanie pera  je práve  pohyb a aktívny život dieťaťa.

S grafomotorikou je úzko spojená jemná motorika – to sú jemné, drobné pohyby, ktoré zahŕňajú v sebe pohyby rúk a prstov, keď chce dieťa niečo uchopiť.

Ak chcete zlepšovať jemnú motoriku vašich detí, môžete im pomôcť práve častejším kreslením.

Kreslenie a maľovanie je hra, robená spontánne a s radosťou. Je to činnosť, pri ktorej dieťa radostne sníva, rozvíja si detskú predstavivosť a kreativitu. Tieto činnosti patria medzi naše prvé vyjadrovacie prostriedky. Dieťa nepotrebuje hromadu slov, aby vyjadrilo svoje pocity a vnímanie sveta, stačí, aby vedelo držať ceruzku v ruke a povie aj to, čo rečou nikdy nevypovie. Deti kreslenie a maľovanie jednoducho milujú. Formou výtvarných hier odovzdávame deťom základné poznatky o kresbe a maľbe. Výtvarným umením sprostredkujeme dieťaťu pozitívny vzťah k prírodnej a umeleckej kráse a rozvinieme tak jeho zmyslové vnímanie, pozornosť a fantáziu. Tak jednoducho, ale o to účinnejšie kreslením a maľovaním, prispievame k rozvoju komunikačných schopností dieťaťa.

Všeobecná záľuba maľovať a kresliť je najlepšou prípravou na písanie. Preto je veľmi dôležité deti v tejto záľube podporiť, venovať im čas a priestor na jej rozvíjanie. Ono sa vám to naozaj v dobrom vráti 🙂

Kedy deti začínajú s úchopom prvých predmetov ? Kedy je správne začať kresliť?

Poďme na to pekne po poriadku.

2 – 4. mesiac

– dieťa uchopuje predmety náhodne

4 – 6. mesiac

– objavuje sa dlaňový úchop

11 – 13. mesiac

– pinzetový úchop, dieťa používa na uchopovanie palec a ukazovák

16 – 18. mesiac

– objavujú sa prvé skúsenosti s kreslením. Dieťa uchopí písadlo do dlane – dlaňový úchop s palcom hore alebo dole.

18 – 24. mesiac

– dieťa je schopné koordinovaných pohybov, robí prvé cielené pokusy o zanechanie stopy.

Ceruzku vie dieťa chytiť do ruky niekedy okolo prvých narodenín, určite medzi 1. – 2. rokom. Trénuje sa koordinácia oko – ruka, oko sleduje ruku kresliacu bodky, čiary a pod., a preto sú čiary prerušované. Dieťa má radosť z toho, že vidí stopu zanechanú na papieri (alebo kdekoľvek inde, na chodníku, na stene …).

2 – 3 roky

– v tomto období  začína intenzívne kreslenie. Pohyby sú viacej koordinované. Pastelku dieťa uchopuje do prstov – tzv. hrstičkový úchopPodieľajú sa na ňom štyri prsty – všetky okrem malíčka. Prsteník ceruzku podopiera.

3 – 4,5 roku

– pri kreslení prevládajú plynulé pohyby, písacie náčinie drží dieťa v prstoch.

4,5 – 5 rokov

– Utvrdzuje sa štipkovitý úchop, ktorý je nevyhnutný pre písanie a je súčasťou školskej zrelosti dieťaťa

5 – 6 rokov

– dieťa sa zdokonaľuje v kresbe, začína kresliť príbehy, deje, v kresbe vyjadruje najmä svoj vnútorný svet.

 

Tipy na kresliace pomôcky, ktoré sa u nás osvedčili

PRSTOVÉ FARBY 

Už 15 až 16-mesačnému dieťaťu môžeme predstaviť maľovanie. Pre úplne najmenších maliarov  sú v ponuke  prstové farby. S nimi samozrejme nemusia pracovať iba prstami. Farby sa môžu nanášať končekmi prstov, celou dlaňou, deti môžu bodkovať, natierať, robiť krúživé pohyby. Tie štandardne vyrábané bývajú ošetrené pridanou horkou chuťou na ochranu pred konzumáciou. Je fajn ak si dieťa zažije hneď na začiatku, že farby nie sú určené na jedenie. „Jedlé farby“ domácej výroby považujem skôr za milú nadstavbu a vtipné oživenie, až keď už dieťa vie, že farby sa nejedia. Prstové farby majú tégliky širšie a nízke s viečko, takže sa deťom dobre naberajú. Tento druh farieb môžete kúpiť pokojne aj starším deťom, je to vždy veľká zábava! Naše sa výborne a rýchlo umývajú, téglik je dostatočne veľký a farby sú v ponuke v naozaj širokej palete odtieňov od základných farieb až po pastelové. Farby sú absolútne zdravotne neškodlivé a ľahko umývateľné z rúk i oblečenia.

Prstvové farby značky SES 

VOSKOVKY 

Voskovky rôznych  tvarov, ktoré kladne pôsobia na rozvoj centrálneho nervového systému a rozvíjajú jemnú motoriku.

Voskovky s obsahom včelieho vosku a živice  v tvare ovocia 

V 12-tich žiarivých farbách, v ponuke majú v tvare dinosaurov alebo ovocia. Unikátne zloženie voskoviek je jedinečné z hľadiska zdravotnej nezávadnosti a kvality. Sú vyrobené z prírodného včelieho vosku a živice, ich vôňa je príjemná, nelámu sa a nezašpinia vaším deťom rúčky.Voskovky sú balené v drevenej krabičke

Jemné umývateľné voskovky Jar Melo 

Unikátne jemné voskovky, ktoré môžete využiť na kreslenie alebo aj na maľovanie na tvár, či telo. Tieto voskovky kreslia extrémne ľahko, už pri jemnom dotyku s plochou, takže dieťatko ihneď vidí svoj „výtvor“ a je motivované pokračovať, nemusí tak pri kreslení voskovkou tlačiť. Voskovky sú ľahko umývateľné a zdravotne nezávadné. Voskovky sa jednoduchým otáčaním vysunú, čím sa zabráni lámaniu. Deti si kreslením precvičujú motorické zručnosti a predstavivosť.

 

Aby sa kreativita dieťaťa mohla prejaviť, musíme sa naučiť nezasahovať do jeho výtvarných prác. Poskytnime dieťaťu toľko slobody, koľko je len možné a neovplyvňujme jeho spontánnosť a individuálny prejav. Snažme sa jeho prácu nekomentovať: nechajme ho, aby nám samo porozprávalo o svojich dielach a rešpektujme jeho autorský zámer. Ak nám bude tvrdiť, že je to kvet, tak je to kvet, hoci  jeho výtvor v nás vyvoláva predstavu niečoho iného. Deti sú umelcami, ktorí keď nie sú vedení dospelým, tak tvoria pre seba samých. Ich zámerom nie je nakresliť niečo „pekné“. Žijú prítomným okamihom a milujú kreatívny proces.

Túto informáciu s vami zdieľam, pretože mne veľmi pomohla. Mala som tendenciu zasahovať Natálke do kreslenia a neuvedomila som si, že tak môžem ľahko podkopávať jej kreativitu. Vždy si na tieto vety spomeniem a veľmi mi to pomohlo, tak verím, že to pomôže i vám.

Tak kresleniu zdar!

A AK SA VÁM ZAPÁČILI PRODUKTY NA KRESLENIE V ČLÁNKU  S KÓDOM  radostkreslit

MÁTE 10% ZĽAVU NA CELÝ SORTIMENT  (ktorý nie je zľavnený), vrátane výtvarných pomôcok. KUPÓN PLATÍ AJ NA OPAKOVANÉ NÁKUPY AŽ DO 1.6 🙂   VEĎ  DEŇ DETÍ TU MÁME O MESIAC 🙂