Prišiel čas rekapitulovať uplynulý rok s blogom. Premýšľam, či existuje jedno slovo, ktoré by vystihlo moje pocity z tejto práce. Napadá mi  slovo „pestrá“

Práca taká naozaj bola. Všetky ponuky, spolupráce, možnosti a informácie, ktoré mi blogovanie dalo boli veľmi rozmanité. V prvom roku som blog rozbehla ako mamička na materskej dovolenke, stal sa pre mňa koníčkom a psychohygienou. Dokázala som ním zaplniť čas a všetky svoje nápady sústrediť na jedno miesto. Druhý rok už musel ísť blog na druhú koľaj a ja som sa úspešne vrátila do práce a nasadila plné tempo. Občas som si nebola istá, či bude reálne venovať čas môjmu „blogovému hobby“ čas a koľko ho bude. No pokiaľ je chuť a vôľa, dá sa všetko. Skvelým odrazovým mostíkom mi bolo krásne umiestnenie v súťaži bloger roka a to 2. miesto v kategórii MAMA BLOG. Bol to pre mňa akoby signál, že to, čo robím sa ľuďom páči a nemala by som s tým prestať.

Priebežne prichádzali rôzne zaujímavé  i nezaujímavé ponuky spoluprác a ja som sa naďalej snažila robiť obsah plnohodnotným ako pre seba, tak i pre vás. Všetky články, ktoré som napísala, boli písané s rovnakou chuťou a presvedčením, že to, čo sa v nich dočítate vám môže v niektorej sfére života pomôcť. Či už išlo o cestovanie, tipy na knihy alebo hračky, prípadne kozmetiku.

Čo mňa osobne teší je môj vlastný „filter“. Že som dokázala oddeliť nezaujímavé spolupráce od tých, ktoré mi boli ozajstným prínosom a bolo ich veľa. Spoznala som nové PR agentúry, nové mamičky podnikateľky, rôzne hand-made produkty, taktiež som pokračovala v spoluprácach s mojimi obľúbenými značkami, čo ma teda nesmierne teší, že sme si vzájomne ostali verní. Osobne nemám rada jednorazové spolupráce. Možno, že ste si to tu aj všimli, že ak u mňa vidíte kozmetiku, tak je jednej značky, ak detské topánky, tak z jedného obchodíku, taktiež to platí o knihách a hračkách.

Medzi moje úspechy radím aj to, že sa mi dostala milá ponuka  byť krstnou mamou obchodíku s detskými topánkami Ježko Bežko. Pásku na otváracomm evente som prestrihávala prvýkrát a dnes sa už obchodík rozrástol aj o internetový predaj, čomu sa nesmierne teším! Oslovilo ma viacero časopisov a internetových magazínov na rozhovory.  Bola som pozvaná na rôzne eventy.  Stala sa ambasádorkou značky Mutsy a konfrerencie Mamy v pohode, kde som po prvýkrát vystúpila ako speaker. Od vás som získala úžasné ohlasy za svoj prejav a tak sa rozhodla s touto konferenciou zotrvať a vystúpenie si zopakovať.  S Natálkou sme absolvovali množstvo fotení. Pravidelne som si  večer sadala, brala do ruky telefón a odpisovala na všetky vaše otázky a správy. Články písala do noci, editovala fotky, odpisovala na maily, pripravovala príspevky na sociálne siete…V podstate tak fungujem stále, keďže čas nie je možné nafúknuť. Keď si to teraz všetko spätne premietam, ako vám  to tu teraz píšem, uvedomujem si, koľko toho bolo a aké to bolo náročné. Nečudujem sa vašim otázkam, ako to všetko stíham, sama seba som sa na to pýtala veľakrát. Ale ak človeka niečo baví,  nehľadá  dôvody, prečo veci nerobiť, práve naopak, hľadá spôsoby, ako ich urobiť.

Vaše otázky, moje a Natálkine potreby bežného života sa stávali podnetmi na písanie článkov a zverejňovanie fotografií. Vždy robím veci najviac prirodzene ako sa len dá. Mám skúsenosť, že ak mi niekto v tvorení nenechá maximálny priestor, výsledok je pre mňa neuspokojivý.

Venovala som sa fotografovaniu a snažila sa vyladiť nedostatky, aj keď je ich ešte dosť. Veľa som čítala … o všetkom možnom. Vždy o veciach, ktoré sa týkali aktuálnych tém, a tým som sa vzdelávala. Takže nie moji milí, blogovanie nie je nič povrchné, práve naopak, naučí vás veľa.

Stanete sa  fotografom, stylistom, účtovníkom, spisovateľom, grafikom, marketérom a neviem čím ešte všetkým. Robíte veľa vecí, ktoré na fotke vidieť nie je, ale predsa sú súčasťou obsahu. Stretávate sa s ľuďmi, delíte sa o svoj život s ozajstným „publikom“ a teraz dôležitá vec, BERIETE NA SEBA ZODPOVEDNOSŤ. Aspoň ja to tak vnímam. Plne si uvedomujem vašu dôveru a vernosť a preto dôkladne premýšľam, aký obsah a informácie vám poskytnem. Tiež si uvedomujem, akú váhu má každé slovo, každá konštelácia viet či názory, ktoré vyjadrujem a píšem.

Či chcete či nie, do veľkej miery vás blogeri, vlogeri alebo influenceri  ovplyvňujú. Ja si  len želám, nech je to z mojej strany správne podsúvanie informácií a tipov a nech veci, ktoré u mňa vidíte rovnako dobre slúžia i vám.

Mám radosť, že som za dva roky v tejto „brandži“ ani raz nepocítila nejaké vyhasínanie a že nápady sa mi premieľajú v hlave rovnako intenzívne, ako na začiatku.

Do ďalšieho roku som si stanovila ciele, na ktorých budem usilovne pracovať:

  • viac audiovizuálneho obsahu  /video, live stream/
  • viac osobných stretnutí
  • viac recenzií
  • viac noviniek, nepoznaných produktov či nápadov a tipov
  • viac workshopov na témy fotografovanie, marketing, sociálne siete …
  • menej spoluprác na produkty, ktoré by ste videli u ďalších desiatich blogeriek
  • obhájiť svoje umiestnenie v súťaži Bloger Roka

Ciele vytýčené, je na čom pracovať. Verím, že nesklamem seba ani vás a  o rok tu budem rekapitulovať ďalší zaujímavý a prínosný blogerský rok.

Silvia

foto: www.katkavrbova.sk