Veľmi som sa do Toskánska tešila.  Milujem víno, cestoviny, zmrzlinu a pizzu a táto krajina vám všetko toto ponúka v tej najlepšej domácej kvalite. Tešila som sa na more, na slnko, vinice, staré tehlové mestečká a úplne najviac na svadbu pod Toskánským slnkom, na ktorú sme boli pozvaní a vďaka pozvaniu naplánovali celú našu dovolenku.

Ako je už u nás zvykom nebudeme na jednom mieste  celý týždeň a bola by to aj škoda nevyužiť vidieť toho viac a vychutnať si krásy Toskánska. Takže od začiatku nekonkretizujem jedno mesto, ale spomínam celú oblasť.

Cestu autom sme si rozdelili na dva dni a ten prvý prespali v Lignano Sabbiadoro, trošku si tam užili more teda hlavne Natálka a ich krásnu promenádu, kolotoč i fontánu, dobre sa napapali a oddýchli a na druhý deň pokračovali v ceste.

Na radu priateľov bolo mesto San Gimignano  naša druhá zastávka už v samotnom Toskánsku. Ach poviem vám bola to krása. Mali sme výhľad na celé mestečko … len som rozprestrela ruku a mala som ho na dlani v celej paráde. Všade vinič, olivy, citrusy a figy … ticho a nádherný západ a východ slnka … niečo tak krásne sa vidí len vo filmoch a my sme to tam mali možnosť zažiť. Mimochodom San Gimignano je inak nazývané aj „Taliansky Manhattan,“ tvorí ho presne 15 veží. Kamenné mestečko, plné maličkých reštaurácií a kaviarní a z každého kúta omamná vôňa kože a syra.

Nasledujúci deň náš už čakala len párminutová cesta na miesto diania svadby. Miesto, kde sma strávili 4 dni a mali možnosť byť súčasťou rozprávkovej svadby dvoch krásnych ľudí. Villa Castignano je niečo neskutočne krásne !!! Tam nepotrebujete nič len stáť a kochať sa … prostredím, výhľadom, každou lavičkou a stromom. Obrovská hacienda, ktorá je ozdobou celej svadby a všetkého  s romantickou svadbou pod toskánských slnkom spojeného. Ach ja som stále tam … nedokážem sa akosi ani preniesť nazad do reality .. nikdy som nič tak pekné nezažila. Tá atmosféra, jedlo, ľudia, pohoda a smiech, priatelia a rodina … mala som vopred veľké očakávania a vedela, že to bude nádherné, ale že to bude pre mňa až tak hlboko nezabudnuteľná spomienka som naozaj netušila. Bola to naša prvá svadba ako rodiny … Natálkina prvá svadba … a všetko bolo tak krásne a nezabudnuteľné. Mám veľkú radosť, že sme tam mohli byť a zažiť si rozprávkovú svadbu v Toskánsku.

Mesto Siena sme si prešli počas dňa. Prechádzali sa uličkami, kde bolo vždy aspoň trošku tieňa, Natálka si užila nadherný kolotoč, dala poobedný spánok, my obed a zmrzlinu. Videli sme najznámejšie miesto Sieny a to námestie Pizza del Campo, známe každoročnými dostihmi Palio, ďalej katedrálu Siena a Baziliku dell’Osservanza. Ja mám pre tú ich  úžasnú architetúru katedrál veľmi veľkú slabosť. Nie som ten typ turistu čo musí podrobne vidieť každú jednu pamiatku,  stačí mi sa pozerať hore na tú nádheru v plnej svojej kráse. Užili sme si to tam, oddýchli a pokračovali v ceste smer FLORENCIA.

Samotné srdce Toskánska a dve noci strávené tam.  Naše prvé kroky viedli  okolo Palazzo Pitti na slávny most Ponte Vecchio, vďaka podvečernej hodine sme most zažili v romantickej atmosfére s nádherným výhľadom a  zrkadlovou hladinou rieky Arno. Ďalší deň si prešli záhrady Boboli a poobede sa netrpezlivo teda aspoň ja som bola 🙂 vybrali pozrieť  monumentálnu katedrálu Santa Maria del Fiore. Ach jaj sedím v kresle, pijem víno, ktoré sme si priniesli a mám zimomriavky, keď sa na to miesto  v mysli vraciam. Stála som tam a čas sa akoby naozaj zastavil. Niečo tak nádherné, tak veľké a tak čarovné! Najradšej by som si tam sadla a pozerala celé hodiny na každý kúsok tejto katedrály. Natálka teda  len tak sedieť a pozerať hore odmietala, takže sme to aspoň celé naokolo prešli až ku Palazzo Vecchio  a pre mňa krásny pocit, že si to už ona prešla sama po svojich. Neuveriteľne pýšná som na toto naše malé dievčatko, že všetko tak dobre zvláda, že si to tam užívala s nami a že túto dovolenka si už prešla po vlastných 🙂 Všetko tam na vás  dýcha  romantikou a takou pohodovou atmosférou, všetko tam chutí inak … lepšie …

Toskánsko splnilo moje očakávania a úplne ma dostalo. Chcem sa tam ešte niekedy vrátiť, nemusia to byť tie isté miesta, pretože sú tam ďalšie,  ktoré sa oplatí vidieť a zažiť. Proste iba dúfam, že keď som z Florencie odchádzala nebolo potrebné použiť slovo „zbohom“ len „dovidenia nabudúce“ 🙂

A keby vám počas 7 dní v Taliansku chýbali milované kopce a hory zastavte sa na jazere Garda. My sme tam boli už po druhý krát a zas a znovu jedna veľká nádhera. Ani počasie nebolo dokonalé, povedala by som, že jesenná príprava na nasledujúce dni,  ale ten výhľad a prostredie to vôbec nepokazilo. Celý dojem v nás podčiarkol výborný obed a prechádzka. Poviem vám tam chcem nabudúce stráviť viac dní ako len poobedie. Je to miesto, ktoré si značím do plánovača našej ďalšej dovolenky.

Leto ja za nami a ja na záver s úsmevom na perách, hrejivým pocitom v srdci a spokojná konštatujem, že mám za sebou najkrajšie leto. Naše rodinné leto, ktoré začalo dovolenkou za oceánom a skončilo dovolenkou v Toskánsku. Ďakujem za všetky dni strávené so svojou rodinou, za všetký zážitky s mojim manželom a Natálkou, že sme mohli byť spolu a naplno si toto leto užiť.

Vítam jeseň a teším sa na jej  farebnú krásu a všetko nové čo nás čaká …

Sisi&Nati

Tip: Zaujalo vás Toskánsko a radi by ste sa o ňom dozvedeli viac? Prečítajte si základné informácie o Toskánsku alebo prejdite rovno na zoznam nakrajších pláži tejto oblasti.“