Každý rodič chce pre svoje dieťa to najlepšie. Táto veta je ako 11. Božie prikázanie. Začína to kojením – nekojením, nosením – nenosením, očkovaním – neočkovaním, zdravou stravou, chodením naboso – pevnou obuvou,  …. Vždy budú dva tábory alebo aj viac . Každý má iný názor, iné možnosti, iné skúsenosti no jedno jediné nás všetkých spája a to dôležitá vec – Pre svoje dieťa chceme len to najlepšie!

Tiež sme si prešli tieto témy a viem, že nás čakajú mnohé iné no potom ako sa začala Natálka pýtať chodiť za ruku, cupkať popri nábytku a púšťať sama som sa dostala k téme zdravého vývoja chodidla a k dileme či na boso alebo nôžku pevne fixovať v obuvi. Mňa osobne žiadna z tém nepohltila na úroveň fanatizmu čo je v dnešnej dobe dosť moderné … Zlatá stredná cesta je podľa mňa vždy najmenším zlom  a neni tomu inak ani pri  téme zdravého vývoja chodidla od prvých krokov dieťaťa.

Nám to super vyšlo, keďže Natálkine obdobie prvých krokov bolo v lete. Tým pádom som ju doma nechávala aj nechávam čo najviac bosú a čo sa týka obutia na von chcela som, aby mala v prvom rade nožičku v pohodlí a topánky ju netlačili nakoľko  má takú tú typicky bábätkovskú bucľatú nožičku s tučnučkým priehlavkom. V tomto príprade si nevyberáte, ale hľadáte jednoducho širšiu obuv, ktorá sa najčastejšie spája s barefoot chodením. Pravidlá barefoot sú jednoduché: mäkké,  ľahké, dostatočne široké s tenkou podrážkouNožičky a pršteky tak nie sú ničím obmedzované, čo vedie k lepšej stabilite začínajúcich chodcov a taktiež podporuje prirodzený rast nožičiek. Chôdza v týchto topánkach pripomína chôdzu naboso, ktorá je pre človeka prirodzená. Mne sa táto teória páči. Sama rada chodím doma bosá a taktiež prevažná väčšina mojich topánok je v súlade s týmito pravidlami. Ďalšia vec je ročné obdobie. V lete je úplne normálne a časté, že chodíme naboso, alebo volíme tenké topánky, ktoré môžu chôdzu naboso simulovať. Jesenná a zimná obuv je pevnejšia a celá takže automaticky aj v papučkách a teniskách má dieťa nohu viac fixovanú čo tiež nie je na škodu, aby sa chodidlo „nerozčaptalo“. Presne toto je tá moja zlatá stredná cesta. Voliť obuv každého druhu a pravideľne ju striedať.

Som žena a mám rada pekné veci, mám doma malú ženu, ktoréj rada pekné veci obliekam a teda nemôže byť tomu inak ani pri výbere obuvi  takže moja podmienka bola aj pekný dizajn topánočky a samozrejme kvalita!

 

 

Tri značky moje kritéria splnili  a tak si Natalinka cupká v  sandálkach BIBI® z www.siani.sk,  balerínkach EN*FANT z www.littlehipster.sk  a  sandálkových balerínkach Blanche Pink z www.littlebluelamb.sk 

BIBI® – Všetky ich topánky sú kožené, s unikátnym systémom absorpcie nárazu, s rozložením tlaku na oporných bodoch nôh, takže dieťa cíti nerovnosti a všetky textúry zo zeme (ako pri barefoot obúvaní), ktoré podporujú neurologické funkcie a zdravý rast. Vložka je antibakteriálna, priedušná, absorbuje vlhkosť, preto sa deťom v nich nepotia nožičky. Ak si zoberiete do ruky topánočku (nie capačku)  a vyberiete z nej vložku, vidíte na nej také malé štuplíčky. Tie rovnomerne rozvrhujú nerovnosti z povrchu, a dieťa sa cíti, ako keby chodilo bosé. Mne sa na sandálkach páči, že je vzadu taká malá gumička, aby sa topánka prispôsobila chodidlu a päta je vystužená, aby netlačila. Tieto sandálky sa nám zo všetkých najlepšie a najľahšie obúvali.

Little Blue Lamb  – Blanche Pink  – Ľahučké a dostatočné široké na všetky bucľaté nožičky vašich detičiek. Tým, že majú pružnú flexibilnú podrážku, chôdzu na boso simulujú. Balerínkové sandálky sú na suchý zips, ktorý pevne drží, takže obúvanie a vyzúvanie je praktické a rýchle. Dierkovaný dizajn na špici sandálok umožňuje chodidlu priedušnosť – noha sa nepotí. Nosili sme naboso celé leto a super.  Podšívka, stielka a zvršok  sú  z microfiberu a podrážka je gumová.

 

EN*FANTje dánska značka. Kvalita, komfort a pohodlie sú priority tohto rodinného podniku. Balerínky sú elegantné, praktické, kvalitné, ideálne pre prvé kroky dieťaťa. Vonkajší i vnútorný materiál je koža a podrážka TPR, zapínanie tiež na suchý zip tento štýl mám úplne najradšej. Máme metalickú rúžovú a krásne vždy dotvorí celý outfit 🙂

 

S výberom topánočiek som maximálne spokojná, môžem len odporučiť a ostávam značkám verná aj na jesenné kolekcie. Viackrát ste všetky tri topánočky mohli na Natálke vidieť na fotkách alebo videách, ktoré som zverejnila.  Práve preto som sa rozhodla tento článok pre vás  napísať, keďže ste sa ma často pýtali na Natálkine prvé topánočky a máme ich teda hneď niekoľko 🙂  Verím, že pomôže pri rozhodovaní a správnom výbere prvej obuvi pre vaše dieťatko.

Prajeme veľa pevných a stabilných krokov s minimom pádov 🙂

Sisi&Nati