Múzea a galérie optických klamov a ilúzii naberajú vo svete na obrátkach. Na rozdiel od klasických galérií je tento druh vyhľadávaný nielen u obdivovateľov umenia ale aj u detí, rodičov s deťmi, u teenedžerov, dokonca aj u seniorov a priťahuje čoraz viac škôl a škôlok. Priznám sa aj mne sa tento atypický druh umenia páči, vidím v tom zábavu a iný uhol pohľadu. Deťom pracuje fantázia na plné obrátky a z návštevy takýchto múzeí majú veľký zážitok. Tak  vám pridávam na inšpiráciu, najznámejšie múzeá a galérie u nás na Slovensku  i v našich susedných štátoch. 

Processed with MOLDIV

TRICKLANDIA Starý Smokovec 

V jej priestoroch nájdete námety slovenských ľudových povestí, rozprávok, ako aj reálie obcí a zámkov Slovenska  (napr. Vlkolínec, Dunajec, Bojnický zámok a iné). Opäť je povinné si návštevu rezervovať.  K tejto prehliadke potrebujete aj smartfón. Prehliadka trvá cca 60 minút. 

viac info: https://www.tricklandia.sk/ 

LABORATIORIUM EXPERIMENT Spišská Nová Ves 

Boli sme tam  pár týždňov dozadu. Pred návštevou je potrebné sa objednať. Majú otvorené každy deň. Doporučujem aj pre škôlky a školy ako program. Vzala som tam deti 4r,  9r, a 12r.  Všetky spokojné 🙂 Nechcelo sa im odísť. Starších najviac zaujalo  koleso pre škrečka. Natálku maxi slimák, škrečkovia, včela a mravec. Ide o zážitkovú galériu pre deti, kde deti oproti hmyzu, hlodavcom a plazom, vyzerajú ako trpaslíci. 

viac info: https://laborartorium.com/sk/

DOM ILÚZIÍ Bojnice  Dom sa nachádza priamo na hlavnom námestí smerom k Bojnickému  zámku. Nájdete tam prevažne maľby, ktoré sú  tématicky zamerané na bojnické legendy, meniace sa obrazy (tzv. lentikulárne obrazy), obrazy s moaré efektom a zoznámite sa aj s rozšírenou realitou. Majú otvorené každý deň. 

viac info: https://domiluzii.sk/

IMG_9278IMG_9280

TRIPLAND Bratislava 

Aj tu nájdete maľby ako 3D efekty, v ktorých sa stanete účastníkom a tvorcom vizuálneho efektu. Budete pózovať, stanete sa súčasťou umeleckého diela, ktorého výsledok zaznamená Váš mobilný telefón, alebo fotoaparát.

viac info: https://www.tripland.sk/opticke-klamy/ 

ILUSIA Liptovský Mikuláš

Prečítať si noviny na vrchole mrakodrapu, pohladkať slona, prejsť sa krajinou lega alebo si zatelefonovať na dne bazéna… toto a  omnoho viac ponúka ILUSIA. Ilusia ponúka  trick-art,  hry zrkadiel  a rôzne zrkadlové aj optické ilúzie. Rezervovať miesta na ich stránke odporúčajú, nie je to však podmienka

viac info: https://ilusia.sk/

FATAMORGANA múzeum Karlovy Vary

Toto miesto sa nám podarilo navštíviť minulý rok po ceste do Švédska a prvej zastávke v Karlových Varoch.  Dokonca sme múzeum mali priamo v suteréne našeho hotela. Nevšedné, ale výborný nápad a benefit pre ubytovaných hostí.  Vstup sme mali grátis.  Môžete si sadnúť do obrovskej topánky, na obriu stoličku alebo do gigantickej bugíny. Dať si kúpeľ alebo veľkým kľúčom  nastaviť hodiny a mnohé iné.  Bola to zábava a spomienkou sú vtipné fotografie, ktoré nám ostali v  albume. 

viac info: https://kv.fatamorgana-museum.cz/

BE HAPPY SWEET ART & ILLUSION MUSEUM Zakopane (Poľsko) 

Podľa fotografií odhadujem, že realizácia bola od rovnakého autora ako múzeum v Budapešti. Vyzerá to veľmi podobne, dokonca niektoré atrakcie sú rovnaké. Nájdete tu mnoho ružovej farby, kvetov a cukríkov. A nebude chýbať ani Barbie a Ken 🙂 

viac info: https://www.behappymuseum.com/

MUSEUM OF SWEETS AND SELFIES  Budapešť (Maďarsko) 

Minulý rok v máji sme v Budapešti bývali na rovnakej ulici, ako sídli toto múzeum.  Miestnosti sme prešli za zhruba hodinku. Odfotili sa v bazéne plnom cukríkov, Natálka sa hojdala na banáne, sedeli sme na jednorožcovi, … Ide o miestnosti vytvorené v suteréne  historickej budovy.  Základom sú  výrazné farby, plastové cukríky a selfie  fotografie s vašim mobilným telefónom. 

viac info: https://szelfimuzeum.hu/

ILLUSION ART MUSEUM Praha (ČR) 

Opäť múzeum zamerané na maľby a trick-art. Múzeum tohto druhu je prvé v Českej republike a nachádza sa priamo oproti známemu  Orloju na Staromestskom námestí v Prahe. Múzeum má tri poschodia. Niektoré ilúzie sa spájajú s významnými udalosťami a osobnosťami českých dejín, napríklad Tomáš Baťa, Karel IV., Anežka Česká …

viac info: https://www.iamprague.eu/cs