New york,  New york … Hlavné mesto sveta … Mesto plné mrakodrapov, žltých taxíkov, preľudnené večne uponáhľanými domácimi miešajúcimi sa s turistami … 
Mesto, ktoré ma úprimne nikdy nejak extra nelákalo, ale nikdy som sa ani nebránila vidieť ho, ak by bola možnosť . Príležitosť prišla a ja som mu dala šancu a som rada… Každý kút sveta, každé mesto a miesto sú vždy niečim výnimočné, niečim pekné a očarujúce a ani v New Yorku tomu nebolo inak .
U nás bola návšteva tohto veľkomesta špeciálna,  pretože nás sprevádzala naša jednoročná dcérka a plán navštíviť atrakcie New Yorku sme sa snažili prispôsobiť situácii respektíve faktu, že tempo je potrebné nasadiť tak, aby boli obe strany spokojné, takže kľudné a vychádzkové.
Nám sa to podarilo. Dni strávené v New Yorku sme si naplno užili, videli všetko čo sme chceli a plánovali a ja Vám prinášam naše tipy kam v NY ísť a čo vidieť.
Ako som už v predchádzajúcom  článku spomenula, každé ubytovanie sme volili formou apartmánov  s kuchynkou kôli príprave a skladovaniu jedla pre dcérku .
V New Yorku sme si našli ubytovanie cez stránku www.airbnb.com . Ubytovaní sme boli vo veľmi príjemnej a tichej lokalite v štvrti Brooklyn.
Apartmán bol veľký, priestranný, plne zariadený . Obývali sme ho 4 noci. Čo sa mi najviac rátalo bol prístup majiteľa . Na apartmán sme dorazili večer o 22:00 on už nás čakal, uvítal nás, pomohol vyniesť všetky kufre a čerešnička na torte nakúpili nám čerstvý chlieb , maslo, džús… na raňajky lebo vedeli, že dorazíme neskoro . Naozaj veľmi milé gesto.
Presný link na ubytovanie nájdete TU
Za nás maximálna spokojnosť a ubytovanie na tomto mieste odporúčame !
Naozaj prechádzkovým tempom s kočíkom sme si prezreli nasledovné miesta :
– Brooklyn Botanical Gardens (každý utorok cely rok je vstup Grátis)
– Brooklyn Garden park 
– Brooklyn Bridge a Manhattan Bridge
– Brooklyn Bridge park Pier 1 
– Dumbo 
– Wall street 
– Pier 17 – South street Seaport 
– City hall 
– National september 11 Memorial & museum
– Central park 
– 5th Avanue 
– Rockefeller center 
– Top of the Rock 
– Times Square 
Všade sme sa pohybovali metrom. Cestovanie metrom po NY je naozaj jednoduché, prehľadné s dobrou dostupnosťou na všetky miesta/atrakcie .
Botanical gardens a Central park boli skvelými miestami na relax a ticho. Ak cestujete s dieťaťom určite tieto miesta nevynechajte parky a záhrady sme ocenili najviac kedže Natálka si mohla poloziť a v klude posedieť na rozľahlých trávnikoch.  Top of the Rock nás oslovil najkrajším výhľadom a pocitom mať celý  New York ako na dlani. Spomedzi všetkých výhľadov je vraj ten z Top of the Rock najkrajší dali sme na túto radu a výhľad stál naozaj za to. Rockefeller center, 5th Avanue, Times Square, Wall street boli priveľmi hlučné a preľudnené miesta. Tam zažijete taký ten ozajstný zhon, ktorý môžete vidieť vo filmoch. Našťastie takmer všetky spomenuté miesta Natálka prespala napriek hluku, ktorý tam vládol.   Brooklyn Bridge a Manthattan Bridge rozhodne vidieť treba, dobre sme sa prešli a je to super pocit stáť pod mostami, ktoré sú oponami mnohých filmov a seriálov. National September 11 memorial vo mne zanechal nepríjemý pocit a silnú ľútosť a veru ešte pár hodín potom som sa nedokázala akosi vrátiť do normálu … Ale pomník v podobe fontány je naozaj nádherný.
Pier 17,  Brooklyn Bridge park Pier 1, Brooklyn garden park a Dumbo sú ideálne miesta na prechádzku a výhľady, kým Vám dieťa spinká. Stačí zobrať kávu do ruky a sadnúť na prvú lavičku 🙂
Z môjho pohľadu ako rodiča musím spomenúť, že nazoaj nikde sme nemali problém si dieťa nakŕmiť alebo prebaliť. Všetky kaviarne aj reštaurácie na toaletách disponovali prebaľovacími pultami a detským stoličkami.
 Taktiež v metre sú všade výťahy,  takže bez problémov sa zveziete a vyveziete s  kočíkom a nakoľko metro v NY nie je vôbec hlboko v podzemí s ľahkým kočíkom v pohode zvládnete aj tých pár schodov .
V potravinách si pre dieťa bezproblémov nakúpite chutné ovocie, zeleninu, jogurty, výživy aj zdravý snack. Obed sme si pre Natàlku pripravili vždy na dva dni. Pripravovali  sme jej štandardné jedlà ako jedáva doma. Všetko zjedla, všetko jej chutilo takže sme  fungovali v normálnom režime.
Výborne jedlo a kávu  nájdete na každom kroku to sme na Amerike milovali . V New Yorku sme si prišli naozaj na svoje v Brooklynskej Junior ´s restaurant, reštaurácia ponúkajúca chutné jedlo a príjemnú tradičnú americkú atmosféru . Vychutnali sme si tam skvelý a porciami naozaj veľký Brunch.
Poznáte Bagels ? Zapekané žemle ? Ak áno rozhodne navštívite
Lula BAGEL & coffee v Brooklyne v živote som nejedla lepší Turkey Bagel (morčaciu žemľa).
Ľudia v NY boli skvelí, veľmi milí a priateľskí. Naozaj tam nešetria komplimentami a dobrou náladou, ktorá je nákazlivá. Ja milujem ich bezprostrednosť.
Stačí sa vám len tak prechádzať po uliciach a zažijete neopakovateľnú atmosféru veľkomesta a na vlastné oči vidíte miesta z populárnych filmov a seriálov ako Home Alone  Lost in NY, Friends, Sex and the City, Friends with Benefits, The Wolf of  Wall street, Spider-Man, Mr. & Mrs. Smith, Men in Black, ….
Rozhodne sa tam dá vidieť ešte oveľa viac a človek by sa nenudil keby ostal aj o pár dní dlhšie. My sme stihli všetko čo sme chceli, počasie nám prialo tiež takže na New York máme pekné spomienky a množstvo fotografií:)
Ak  vaše kroky smerujú do tohto mesta užite si každý deň a vychutnajte atmoféru, ktorá je neopakovateľná.
Pekný deň vám prajeme
Sisi&Nati