Kupiť si letenky do New Yorku a skončiť v Kanade to je také naše 🙂  Síce sme od začiatku vedeli, že NY nebude jediné mesto, ktoré  počas dovolenky uvidíme, plán kam ďalej sa črtal postupne.  Vidieť Kanadu nás vždy lákalo a po návrhu prísť navštíviť našich priateľov žijúcich v  Montreale sme neváhali ani minútu. Ďalšia zastávka v krajine javorových listov bola práve Montreal a po 4 dňoch v NY sme si zbalili kufre, vyzdvihli v požičovni auto a namierili si to rovno tam.

Tu ma napadá hneď prvý tip pre vás a to : „Nikdy necestujte autom z New Yorku v piatok … je jedno kedy to v piatok bude, nepomôže vám ani naivná predstava, že doobeda by to mohlo byť ok… proste nebude … naša cesta sa týmto naozaj zlým nápadom predĺžila cca o nejaké tri hodiny a dosť nás vyčerpala, našťastie z celej dovolenky bola prvá a posledná tohto typu a následne víkend strávený v Montreale nám všetko v dobrom vynahradil 🙂

Z celej dovolenky bolo práve toto miesto pre nás najpríjemnejšie, pochopiteľne stretli sme slovenských priateľov a pobudli u nich dve noci,  takže človek sa necítil tak strateno práve naopak udomácnili sme sa priam bleskovo. Vďaka naším milým sprievodcom  sme si Montreal naozaj užili a prehliadli prechádzkovým tempom.

To mesto ma očarilo, cítila som sa tam príjemne, milujem francúzštinu aj francúsky štýl, akýkoľvek človek hovoriaci po francúzsky na mňa vždy pôsobil nejak vznešenejšie a tu to  dýchalo všade dookola.  Park, prístav i mesto, … bolo to také magické… a všetko podčiarkol Montrealsky Notre-Dame … krásna podobizeň toho Parížskeho.

Nesklamali ani úžasné kaviarničky a reštaurácie na každom kroku, no  a na sobotný a nedeľný brunch, po ktorých sme sa zalizovali a zároveň poriadne odfukovali nikdy nezabudnem! Jedlo bolo famózne!!! Nepreháňam. Prvý krát v živote som  jedla lievance so  slaninou,  jablkami a  chedar syrom preliate sladkou omáčkou a javorovým sirupom – vražedná kombinácia to áno, ale vražedne výborná !!!  Takže,  ak sa niekedy ocitnete v Montreale zastavte sa na brunch v štýlových podnikoch L´avenue (ide o raňajkový podnik, kde podávajú raňajky celý deň a sú len dva v meste. Nie je to žiadna sieť, ale tunajšia vychytávka a nachádza sa  v bohémskej štvrti Plateau Mont Royal) a židovský podnik Arthurs Nosh Bar pri oboch treba brať na zreteľ, že práve cez víkend je každý hladný od rána od 9:00 stojíte pred podnikom v rade a čakáte na stôl, takže treba si privstať aspoň na tú 8:00-8:30 a verte, že neoľutujete. U nás vstávanie nebol najmenší problém vďaka naším detičkám 🙂

Ráno sa poriadne najesť a potom vyprechádzať to množstvo jedla vo svojom tele je najlepšia vec, ktorú môžete spraviť. A mať po boku ľudí, ktorí v pre vás neznámom meste poznajú miesta, ktoré sa oplatí vidieť je úplne najlepšia kombinácia na pohodovú dovolenku v Montreale. Samozrejme ak sa vám takáto možnosť nenaskytne píšem vám sem kde sme boli a čo sme videli.

  • kopec Mont Royal – vyhliadka na mesto, kopec, ktorý dal mestu meno. Mont Royal (Mont Real po francúzsky) je veľký park uprostred mesta a je z neho prekrásny pohľad na Downtown a aj za hranice ostrova Montreal, ktorý sa nachádza na rieke sv. Vavrinca.
  • Old port – pomerne veľký prístav s množstvom atrakcíí, obchodíkov, pojazdných fastfoodov … to bola naozaj výborná prechádzka až do starej časti mesta
  • bazilika Notre-Dame Basilica of Montreal – tú máte možnosť vidieť veľmi podobný Notre-Dame ako v Paríži
  • Downtown – dali sme očko aj tam kým nám dieťa spalo 🙂 
  • areál   McGill University bolo skvelé miesto na menší oddych na deke

Tento článok je pre mňa  o to zaujímavejší, že väčšina fotiek vzniklo práve vďaka fotografke Aďke (@hrubca), ktorá nás v Montreale hostila a sprevádzala spolu so svojim manželom a synčekom. Vďaka nim to tam bolo celé úplne dokonalé a nám sa veru vôbec nechcelo odísť čo viac máme krásnu pamiatku v podobe fotiek. Oni vedia, ale aj tak ešte raz veľké ďakujeme za všetko!!!

Poďte si so mnou teda  prezrieť ďaľšie skvelé fotky, pri ktorých sú už slová zbytočné a majte krásny deň

Sisi&Nati