„Ahoj, máme cestu do Trenčína a rada by som sa opýtala, kam sa dá ísť s deťmi najesť a čo vidieť. Vieš mi poradiť?“  Jedna z najčastejšie položených otázok odkedy sme sa vrátili žiť na Slovensko do nášho mesta.  A tak aj vďaka vám čítate tento článok. Miesta, ktoré pravidelne  navštevujeme alebo sme tam boli a určite sa ešte vrátime. Naše miesta, naše tipy kam na výlety s deťmi v Trenčíne a okolí.

Ostrov, Trenčín 

Je naším športovo – rekreačným areálom vhodným pre úplne všetky vekové kategórie. Veľkou výhodou je, že je situovaný len pár minút pešou chôdzou od centra mesta. Rýchlo a ľahko sa tak ocitnete v tichom a pokojnom prostredí vhodnom na aktivity  i oddych. Nájdete tam detské ihriská, hotel, kemping, reštauráciu, lodenicu, tenisové kurty, novovybudované mestské kúpalisko, športové centrum… Autocamping je otvorený počas celého leta, a tak môžete s deťmi prežiť dovolenku v chatkách pri vode alebo pokojne aj v karavane. V lodenici je možné si zapožičať loďku a previesť sa po Váhu alebo si počkať na skupinovú výletnú loď, ktorá premáva každú sobotu o 14:00 hod.  Hrádza  na rieke Váh je zároveň pre Trenčanov promenádou a je veľmi obľúbená u chodcov, cyklistov i korčuliarov. Na jednej časti brehu sa nachádza aj kamienková pláž, ležadlá, veľké detské ihrisko, letná terasa a stánok s občerstvením počas celého leta.

 

Kúpalisko Zelená Žaba, Trenčianske Teplice 

Pre nás najkrajšie kúpalisko v okolí. Situované v kúpeľnom meste priamo v lese. Horský vzduch a zeleň všade naokolo si vás úplne podmania. Najviac nám vyhovuje teplá voda vo všetkých bazénoch, prekrytý detský bazén, reštaurácia, vďaka ktorej nie ste nútení fungovať na polotovaroch a kúpaliskových mastných a nezdravých jedlách, ale môžete si vybrať z ponuky chutných jedál z denného menu. Ďalej je to saunový svet, kde si môžete dopriať popri kúpaní aj relax pre celé telo a pre deti detské ihrisko a animačné programy pri bazénoch. Deti sa zakaždým nechali strhnúť tanečnými kreáciami animátoriek a výborne sa bavili. Ak by sa vám vonku zdalo predsa len neznesiteľné teplo, s detičkami môžete navštíviť detský kútik a osviežiť sa vo fresh bare. Súčasťou nového areálu je 32,5 metrový antikorový bazén, detský bazén, VIP zóna, vírivky, spomenuté atrakcie a multifunkčné ihrisko, kolkáreň, tenisové dvorce, plážové ihrisko, reštaurácia s vinárňou, bufety a predajňa suvenírov.

 

Najkrajšie detské ihrisko široko – ďaleko, sídlisko Noviny, Trenčín 

Novučičké, veľké a naozaj do detailov premyslené ihrisko spĺňajúce nároky detí od 6 mesiacov do 12 rokov. Keď sme sem prišli prvýkrát, nadšením sme jasali, my rodičia i Natálka. 🙂 Ihrisko je tematicky spájané s vodou, a to nielen vďaka prvkom ako loď, ryby a piesok, ale aj vďaka vode samotnej, ktorá je na ihrisku naozaj prítomná. Ide o úplnú novinku v Trenčíne. Deti si môžu  ručnou pumpou naťahať vodu do kanálikov a hrať sa s ňou. Hlavne v horúcich letných mesiacoch je to veľmi príjemné osvieženie. V areáli sa tiež nachádza pitná voda na zahnanie smädu a opláchnutie sa od piesku z ihriska. Rodičia si môžu spraviť pohodlie na okolitom sedení, lavičkách alebo tráve. Miesta je tam naozaj veľa, určite sa nebudú tlačiť deti ani dospelí napriek veľkej návštevnosti. Ďalšia výhoda je, že ihrisko je úplne bezbariérové ako pre zdravotne postihnutých tak aj pre maminky s kočíkmi. Ihrisko sa nachádza na Karpatskej ulici.

Gazdovstvo Uhliská, Nemšová 

Rodinná farma ponúkajúca oddych v prírode, vynikajúcu kuchyňu, vlastné mäsové a syrové výrobky, jazdenie na koníkoch a zábavné aktivity pre deti. Gazdovstvo sa nachádza len cca 20 minút cesty autom z Trenčína smerom Dubnica nad Váhom – Nemšová. Nájdete tam aj areál so zvieratkami, ktorý je pre deti otvorený denne od 8:00 do 20:00 hod. Dokonca usporadúvajú aj exkurzie pre školy a škôlky. Ukážu a porozprávajú o zvieratkách z Gazdovstva, výrobe syrov, dojení ovečiek a kôz. Ak chcete so svojimi deťmi stráviť deň, či víkend v prírode obklopení zvieratami a dobrým domácim jedlom, toto je to správne miesto a určite svoj výber neoľutujete. Natálke sa najviac páčilo sledovať ako umývajú kone. 🙂 Ak milujete prechádzky, určite treba zavítať na Vyhliadkovú vežu, ktorá sa nachádza 20 minút chôdzou nad Gazdovstvom Uhliská. Ponúka prekrásny výhľad na okolitú prírodu a pohorie.

Lesopark Brezina a Tarzania, Trenčín 

Lesný komplex v tesnej blízkosti centra mesta je vzácnosťou najmä tým, že poskytuje obyvateľom mesta ideálne podmienky na psychickú a fyzickú relaxáciu. Park je vhodný pre pešie prechádzky, beh a aj pre jazdu na horských bicykloch. Ak máte menšie detičky, rozhodne oceníte nové krásne detské ihrisko. Aby esteticky zapadlo do okolitého lesného porastu, tak sa ako dominantný materiál použilo drevo. Drevo tvorí žľab pre šmykľavky, základ pre imitáciu vláčika, preliezky, niekoľko posedení, altánkov, drevených hríbikov, ohradu pre pieskovisko… Drevo tam jednoducho vidieť aj cítiť všade naokolo. Pre staršie deti i dospelých je tu TARZANIA. Lanový park, kde na vás čakajú prekážky zavesené na stromoch. Okrem športu si môžete dopriať oddych a občerstvenie v Hoteli Brezina, ku ktorému je vybudovaná asfaltová cesta s prístupom od Štefánikovej ulice.

Hangar X – Interaktívne letecké múzeum 

Nachádza sa v priestoroch trenčianskeho letiska s takmer kompletnou zbierkou ľahkých československých motorových lietadiel. Desiatky rokov staré lietadlá sú po generálnych opravách vo vynikajúcom stave a letu schopné. Tieto exponáty sú pripravení predviesť vám aj vo vzduchu a kto bude mať záujem, let v oblakoch si môže vyskúšať na leteckom simulátore 3-SIM. V múzeu môžete zažiť prezentáciu technických pamiatok modernou formou a získať historické a technické informácie počas interaktívnej expozície, na ktorej sa určite nebudete nudiť. V priestoroch letiska sa nachádza taktiež nová moderná reštaurácia SKY Restaurant  s vonkajšími terasami a detským ihriskom, z ktorého môžete sledovať prílety a odlety lietadiel napríklad pri nedeľnom obede. 🙂

 

Ďalej určite nezabudnite navštíviť Trenčiansky hrad, zrekonštruované  Mierové námestie,Mestskú vežu, Farské schody a kostolík s výhľadom na Trenčín.

V centre nájdete rôzne kaviarničky a terasy. Naše najobľúbenejšie sú:

Sládkovič Café – najlepšie raw koláče a limonády

Coffee Sheep – najlepšia ľadová káva a Red velvet cake

Kaviareň KUKI – pripravujú aj rýchly snack počas celého dňa a výborné raňajky

ATRIO Reštaurácia – najlepšia terasa s detským kútikom pre deti a najkrajším výhľadom na hrad

Pražiareň Ogodo – najlepšia káva so sebou

Palacinkáreň MAK – najlepšie palacinky sladké i slané.

Zmrzlina a cukráreň PARIS  – najlepšia zmrzlina, majú na výber aj sorbety a vegánske zmrzliny

 

Trenčín je moja srdcovka. Som šťastná a spokojná, že tu žijem.  Je to proste mesto, ktoré ma baví a som naň pyšná. Je vždy plné mladých ľudí, života i zvedavých turistov. Pre mňa mesto s najkrajšou dominantou v podobe hradu priamo nad historickým centrom. Nekonečne dlho sa s Natálkou dokážeme túlať mestom a nespočetne veľakrát navštíviť rovnaké miesta, ktoré nás nikdy neomrzia. Ak ku nám niekedy zavítate, verím, že sa tu budete cítiť rovnako príjemne ako my, a že navštívite aj miesta, ktorým som venovala tento článok. 

Majte pekné leto !