„Svet je kniha a tí, ktorí necestujú, čítajú iba jednu stranu“

A tak sa snažíme v tejto knihe listovať … Naša posledná zastávka bol môj narodeninový darček v podobe výletu do Anglicka.

Na pár dní zmeniť vzduch, navštíviť ľudí, ktorích ste dlho nevideli a máte ich radi nie je nikdy zlý nápad. Anglicko pre nás nieje neznáma krajina práve naopak. Žije nám tam rodina a priatelia, chodíme tam radi. Čo je zvláštne, takmer vždy nám výlet tam vyšiel na  novembrový mesiac, kedy už nepraje ani počasie ani teplota vonku. Dni sú krátke a dážď vám prekazí väčšinu plánov. Práve preto som chcela navštíviť Anglicko v máji. Podarilo sa a počasie vyšlo na výbornú bolo slnečno a teplo ako nikdy predtým. 

A čo naša Natálka ? Ako zvládla let a cestu ? Na jednotku s hviezdičkou predsa 🙂 Áno áno niekto už bude možno otrávený tým ako dokonale všetko zvláda, ako ju stále chválim a pýšim sa bezproblémovým dieťaťom, ale ani v tomto prípade tomu nebolo inak. Bola úplne skvelá a všetko zvládala super. Na let sa tešila, cestu tam takmer celú prespala nakoľko sme leteli v noci a presuny autom prespinkala taktiež. Celý výlet sme si užili, nejaké momenty som sa snažila zachytiť aj na fotkách a svoj narodeninový deň som strávila s rodinou na pláži a na druhý deň s priateľmi, ktorí mne aj Natalinke pripravili balóny a tortu  takže samé milé veci, ktoré mi vyčarovali úsmev na perách. Čo vám poviem ľahšie sa mi predýchavalo to, že  keď sa ma niekto opýta koľko mám rokov už nikdy nezačnem s číslom dvadsať 😀 Ale o inom som vám chcela. Píšete mi často otázky práve ohľadom cestovania. Napriek tomu, že som už písala článok z cestovania v Amerike by som rada „vypichla“ pár základných informácii, postrehov a skúseností, ktoré by vám mohli pomôcť.

Čo sa letu tam týka, leteli sme príliš neskoro. S meškaním lietadla, ktoré sa už pomaly, ale isto stáva pravidlom sme odlietali z Bratislavy cca 23:30  dve hodiny let a presun z letiska (prevzatie auta, naloženie a cesta) mohlo byť 4:30 nad ránom, keď sme si ľahli do postele čo je na môj vkus až príliš náročné pokiaľ máte aj šoférovať a na druhý deň už bezproblémov fungovať. Natalinka všetko prespala, ale my sme boli ráno unavení, takže tu si musíme dať nabudúce pozor a preto na to upozorňujem aj vás. Let naspäť sme mali skorý ranný bez meškania, čo nám vyhovovalo oveľa viac. V oboch prípadoch boli najväčšia výhoda prázdne cesty, pretože počas dňa sú  cez týždeň diaľnice v okolí Londýna naozaj veľmi preplenené. Všetko ale teda platí na alternatívu požičania auta.  Do Londýna sa dá z letiska pekne dostať aj vlakom a po Londýne sa presúvať metrom. My sme prvé dve noci strávili trošku ďalej od Londýna a chceli ísť aj k moru. Auto pre nás bolo tým pádom pohodlnejšia alternatíva.

 

Podľa pravidiel leteckých spoločností okrem normálnej batožiny (10kg) má dieťa nárok na kočík a autosedačku. My sme si vzali oboje. Kočík sme predsa museli otestovať a viac o ňom vám prinesiem v ďalšiom článku na blogu. Čo je však dôležité kočík môžete mať so sebou až k lietadlu. Autosedačku odovzdáte pri check-ine a necháte si označiť aj kočík. Ten ale môžete používať až kým sa nedostanete k lietadlu. Tam ho potom odovzdáte a ide do podpalubia. Na kočík odporúčam cestovný obal, aby sa predišlo poškodeniu pri dosť neprimeranej manipulácii zamestnancov letiska s batožinami. Ja som si ho dala ušiť a naozaj neľutujem už nám poslužil a ochránil kočík niekoľko krát. Po prílete si od letušky žiadajte pristaviť kočík. Ja som toto brala ako samozrejmosť lebo doteraz tak spravili vždy, ale práve pri poslednej ceste kočík naložili s batožinou a my sme museli so spiacou Natálkou na rukách prejsť celé letisko v Anglicku čo bolo pre obe strany dost nekomfortné.

Pri bezpečnostnej kontrole nemôžete mať pri sebe žiadne tekutiny a v príručnej batožine len tekutiny do 100ml max do 1litra na osobu. Výnimka platí opať pre malé dieťa.  Voda, čaj alebo mlieko vo fľaši či termoske sú povolené len si potrebujú správiť kontrolu tekutiny prípadne vás požiadajú napiť sa. Aj toto sa nám už stalo 🙂

Rodiny s malými deťmi sú takmer vždy uprednostňované a na letisku vybavované  prioritne taktiež samotný presun do lietadla máte ako priority boarding, takže idete medzi prvými. Ak by sa tak nestalo ozvite sa, máte na to nárok  len treba dať o sebe vedieť. Deti majú predsa prednosť, hlavne tie maličké.

S dieťaťom do 2 rokov  je sedenie najčastejšie pri okne. Po príchode do lietadla upozornite letušku na to, že máte malé dieťa, aby vám priniesla prídavný  bezpečnostný pás, ktorý sa nadpojí o ten váš a vy si dieťa na vás prípútate.

Na čo netreba zabúdať hlavne ak cestujete lietadlom s dieťaťom :

  • cena letenky pre dieťa do 2rokov predstavuje takmer vždy jednu desatinu ceny letenky pre dospelého
  • cestovný pas dieťata a skontrolovať jeho platnosť kedže u detí platí vždy len dva roky …
  • cestovné poistenie
  • náhradné oblečenie
  • lekárnička (lieky od bolesti, teploty, kvapky …)
  • kočík na presuny
  • nezabudnúť dostatok tekutín a detskej stravy do lietadla v závislosti od dĺžky letu
  • niečo čo dieťa zabaví … pastelky a papier, hračka, knižka …
  • Každá letecká spoločnosť má svoje pravidlá pre prepravu detí. Je preto nutné sa na všetko opýtať už pred nákupom letenky, aby nedošlo k nepríjemnému prekvapeniu. Hlavne pri najmenších deťoch dôsledne informujte spoločnosť o ich veku.

Pamätajte si,  že ak budete kdekoľvek na svete a bude tam aj vaše dieťa/deti nikdy nestihnete všetko podľa plánov. Najideálnejšie je cestu si naplánovať, ale urobiť si dostatočné časové rezervy a rátať aj s tým, že sa nedostanete všade kam by ste chceli. Netreba si, ale nikdy nechať pokaziť deň a výlet si užívať. Nasadiť pomalé oddychové tempo a nenahánať seba ani dieťa. Týmto sa riadim  počas každého našeho výletu  a naozaj sa oplatí takto nastaviť. Som rada, že sme boli v pohode, že Natálka fungovala ako vždy a že sme stihli a videli veľa pekných miest. Navštívili mesto šťastných ľudí Brighton a oddychovali na pláži. Strávili čas s rodinou v mestečku Horsham, navšítvili priateľov v Grays a s nimi pochodili Londýn. Londýnska štvrť Nothing Hill a instagramová kaviarnička ELAN boli môj splnený sen. Prešli sme sa Hide parkom a Portobello Road , videli Kensington gardens. Ostatné miesta zase niekedy inokedy, aby bol dôvod vrátiť sa predsa 🙂