„Kniha je základom poznania, učiteľom vekov, vládcom kráľovstva ducha.“  (Lucius Annaeus Seneca)

Kniha je vec, ktorú si každý rodič želá vidieť v rukách svojich detí čo najčastejšie. Láskú ku knihám je potrebné budovať od naozaj útleho veku. Ak chceme, aby naše deti rady čítali je potrebné vytvoriť im na to vhodné prostredie a pokiaľ im toto prostredie doma vytvoríme dávame čítaniu rovnakú dôležitosť ako hraniu sa, spaniu alebo jedeniu. Nie je na tom nič zložité postačí malý kútik v detskej izbe, poličky, knihy, kreslo a dobré svetlo.

Natálka dostala svoje prvé malé leporelové knižky už ako dvojmesačné babätko od svojej babičky, vtedy som ich starostlivo odložila a po pár týždňoch  pridala medzi hračky, s ktorými sa rada hrávala. Dnes už si knižku sama vezme a prinesie, aby sme si ju išli pozrieť, tvári sa milo keď „akože“ číta alebo listuje strany. Pochopila som, že je správny čas vytvoriť pre ňu kútik na jej  malú knižnicu. Dokonca sa dozvedela, že celkom meškám keďže už 6 mesačné bábätko  by malo mať  svoj vlastný priestor s knihami. Montessori som neobišla ani pri tomto mojom malom projekte, naštudovala si všetko dôležité a pustila sa do toho.

Mimochodom viete ako vytvoriť čitateľský kútik v súlade s montessori? Napíšem vám to sem. Pre mňa užitočné informácie, ktorými som sa sa riadila:

  1. Nájdite doma kútik,  atraktívny práve na vytvorenie malej knižnice. Už na pohľad musí byť pre dieťa lákavý, musí to byť miestečko, kde si dieťa rado sadne s knižkou v ruke. Ja som použila Natálkinu obľubené taburetku, na ktorej pravidelne a rada sama sedáva.
  2. Knižky v kútiku musia byť umiestnené v zornom uhle detí, nie príliš vysoko a uložené tak, aby videli prednú stranu kníh. Dôležitý je fakt, že dieťa má možnosť samostatne rozhodovať sa pri výbere knihy bez pomoci rodiča.  Takúto špecialnú poličku som si podľa svojho vkusu našla na internete a dala vyrobiť na www.nene.sk ak si spomínate máme od nich aj našu montessori učiacu vežičku, takže som ostala verná kvalitnej ručnej výrobe,  aby knižnica slúžila dlhé roky. Vyrobili mi ju detailne na mieru a ja z nej mám veľkú radosť. Je to nádherný kúsok.
  3. Kníh by nemalo byť príliš veľa postačí 10-15 kníh, koľko presne je už na každom z vás. No ak má dieťa na výber príliš veľa kníh jeho rozhodovanie sa stáva ťažším a potom sa môže ľahko stať, že si žiadnu nevyberie len knižky rozhádže a nechá tak. Takže tu myslite na pravidlo menej knižiek  = ľahšie  rozhodovanie  a čím menšie dieťa =  užší výber.
  4. Knižky je potrebné pravidelne obmieňať  napríklad podľa ročných období, aktuálnych záujmov …
  5. Tým, že vytvoríte kútik pre svoje dieťa neznamená, že si má čítať a prezerať knižky vždy samé. Nezabúdajte si čítať a spoznávať knižky spoločne. 

Natálke som do  prvej knižnice vyberala knižky  podľa základných pravidiel montessori  a to :

  1. Kniha má skutočný príbeh
  2. Kniha má reálne ilustrácie
  3. Kniha má krátky text

Vybrala som nasledovné knižné tituly:

Tieto 4 knižky sú prvé v zbierke a určite nie posledné pretože sú veľmi pekne ilustrované, farebné a pre dieťa pútave a zaujímavé. Leporelo  zaujme nielen ilustráciami francúzskej výtvarníčky Nathalie Coux, ale predovšetkým množstvom interaktívnych prvkov. Deti tak s pomocou len svojho pršteka rozhýbu jednotlivé ilustrácie zobrazené v knihe. Masívne leporelo je určené pre detičky od jedného roka a okrem rozvíjania slovnej zásoby slúži aj na rozvíjanie jemnej motoriky. Texty v knihách sú v slovenskom jazyku.

  • Obrázková kniha – SLOVÁ je  hravé leporelo s farebnými fotografiami a tematickými otázkami, ktoré učia deti spoznávať základné slovíčka z každodenného života. Témy sú naozaj všestranné – časti tela, nálady, oblečenie, domácnosť, nábytok… Vďaka množstvu obrázkov sa deti nielen veľa naučia, ale si aj trénujú pamäť. Farebné záložky sú podľa mňa najväčšia vychytávka tejto knižky a práve vďaka nim si ju Natália veľmi obľúbila.
  • Winter (Gerda Muller) – leporelo je bez textu čisto obrázkové, ideálne na pasívne čítanie a rozhodne správny výber na toto ročné obdobie, aby sa Natálka mohla pripraviť na verím, že peknú zasneženú zimu.
  • BABY’S VERY FIRST TOUCHY-FEELY COLOURS PLAY BOOK – farebné a hravé anglické leporelo. S touto knižkou sa Natálka naozaj vyhrala a zaujala ju opakovane. Je to knižka plná dotykových plôch s rôznymi textúrami, vyrezanými kartónovými plochami v stránkach leporela, aj okienkami, … Táto knižka ju naozaj baví  a mňa tiež.

Všetky knižky spĺňajú uvedené pravidlá montessori a máme ich z www.babyknihy.sk. Určite si eshop pozrite majú neskutočný výber a vianoce sa blížia 🙂  Môžete si vybrať jednoducho podľa veku dieťaťa. Ja som sa nevedela rozhodnúť, ktorú skôr vybrať.

Takto pekne a jednoducho sa dá spojiť prijemné s užitočným a vytvoriť malú čitateľskú oázu pokoja pre vaše dieťa. Ak som vás inšpirovala smelo do toho  dni sa skracujú a večery predlžujú treba ich rozumne vyplniť.

My si ideme s Natálkou čítať knižky.

Majte pekný deň

Sisi&Nati

 


„The book is the foundation of knowledge, the teacher of age, the ruler of the kingdom of the spirit.“
(Lucius Annaeus Seneca)
Every parent wants to see a book in their children’s hands as often as possible.To inspire a lasting love of reading one needs to start from an early age. If we want our children to read, it is necessary to create a suitable environment for them, and if we create this environment at home, we give the reading the same importance as playing, sleeping or eating. All you need is a small corner in the children’s room, bookshelves, books, armchair and good light.
Natálka got her first board book from her grandmother when she was just two-month-old. I put them away at that time but Few weeks later I put them together in a box with the toys she liked to play with.
These days, when she wants to read, she just picks up a book and brings it over to me. She looks really cute when pretending to be reading. So I realised it was about time to create a little reading corner for her. Actually, I might be a little late as apparently 6 months old baby should have his/her own reading space already.
As usually, I followed Montessori rules again.
Do you know how to create a reading corner in accordance with montessori?
  1. Find a corner for a small library and place a comfy chair or a puffer in there.I used Natalka’s favorite taburet, which she regularly sits on.
  2. The books must be placed in a child’s visual angle, with cover facing the child. It is important for a child to be able to choose a book independently without parental help. You need a special shelf for the books. I remained faithful to the quality of handmade production and had ours custom made by the same producer that made our montessori learning tower. They made a wonderful piece and I am very pleased with it. For more info check www.nene.sk.
  3. There shouldn’t be many books on the shelf, 10-15 is more than enough. This is just to avoid a situation where a child has too many options to choose from. It becomes very hard to make a decision so he decides not to read at all. So, think of the rule: fewer books = easier decision making and the smaller the baby = narrower choice.If you have more books, just hide it for some time and then change it regularly, for example, according to the seasons, current interests …
  4. Don’t forget to read the books together with your child.

I have chosen books for her  first library according to the basic montessori rules:
  1. The book has a real story
  2. The book has real illustrations 
  3. The book has short text
And the titles are as follows:
  • Hello Kitten (MiniPedia),
  • Discovering the world! Human Body (MiniPedia)
  • Discovering the world! Colours (MiniPedia)
  • Discovering the World! FAMILY (MiniPedia)
These 4 titles are the first in the collection and certainly not the last as  they are very nicely illustrated, colourful and attractive for the child. The Board book will not only attract by the illustrations from French artist Nathalie Coux, but also with interactive elements. Kids, using their finger can move the illustrations in the book.
The book is designed for children from one year of age, and besides developing the vocabulary, it also helps to develop fine motor skills.All the books are in Slovak language.
  • Picture Book – WORDS– is full of colourful pictures and photographs that teach children to learn basic words from everyday life and also trains their memory. The themes are truly versatile – body parts, moods, clothing, household and furniture … Colorful bookmarks are Natalias favourite and thanks to them she loves the book.
  • WINTER (Gerda Muller) – this seasonal picture book is ideal for passive reading and I think it is a great choice for Natalia to get prepared for what I believe will be a nice snowy winter.
  • BABY’S VERY FIRST TOUCHY-FEELY COLORS PLAY BOOK – Colorful and playful English board book. This book is Natalia all timer favourite and I love it too.
Since your little one isn’t old enough to read just yet, interactive touch-and-feel books put the story in their hands as they explore the different textures.
All books mentioned above follow montessori rules and we bought them from www.babyknihy.sk.
Make sure to check it as they have an incredible selection …..and Christmas is getting closer 🙂
I couldn’t decide which one to get first.
This little project is a nice and easy way to connect pleasant with useful and to create a small oasis of peace for your child. I hope you found some inspiration here.
So chop chop… the days are getting shorter and evenings longer, spend it well with your little ones.
Me and Natalia are off to read books.
Have a nice day!
Sisi&Nati