O 2 dni to už bude rok, odkedy sa z nás stala rodina. Čas letí skutočné neúprosne a slová  „pri deťoch 2x rýchlejšie“ nie sú len otrepaná fráza, ale čistý fakt… Natálka robí zo dňa na deň veľké pokroky a za posledné týždne sa všetko ešte zrýchlilo tým, ako sa stále učí nové a nové veci. Mňa občas prepadne taký skľučujúci pocit, kedy premýšľam, že takýmto tempom mi pôjde za chvíľu do školy. A už  verím tým filmovým scénam, keď rodič pozerá na svoje dieťa a povie „Vždy budeš moje malé dievčatko.“ Aké je to zvláštne vedieť sa vžiť … vcítiť … veľa filmov som pozerala kedysi a vnímala ich úplne inak ako teraz,  keď si ich pozriem opäť ako mama. Som ešte viac empatická aj keď som si myslela, že viac už byť ani nemôžem.

Milujem svoju rodinu a asi ako väčšina z vás som vždy rodinu chcela a túžila ju mať. Splnil sa mi sen, ktorý je vlastne niečim úplne prirodzeným v živote človeka. Myslím, že je to štádium, do ktorého sa pomerne každý určite raz dostane. Samozrejme u každého z nás je subjektívne kedy to bude. Ja som rada, že je to teraz a strašne som pyšná, keď môžem povedať MOJA RODINA.

Čo pre mňa pojem rodina znamená ? No schválne som zadala tento výraz do wikipedie a teda tá charakteristika je tak neskutočne „suchá“ a všeobecná, že sa mi to tam vôbec nehodí. No veď posúďte samy:

Rodina je biosociálna skupina (primárna skupina)  tvorená aspoň jedným rodičom a dieťaťom. Je malou sociálnou skupinou, tvorenou jednotlivcami spätými manželstvom, pokrvným príbuzenstvom alebo adopciou. Členovia rodiny sa riadia ustálenými vzormi správania sa, každý člen rodiny plní určitú sociálnu úlohu. Rodina má reprodukčnú, výchovnú, ekonomickú prípadne výrobnú,  ochrannú, emocionálnu funkciu.

Neviem či by som sa túto  poučku vedela naučiť naspamäť a na čo aj …

Viem, že to musia takto všeobecne pomenovať a opísať, ale ak sa ma na to raz opýta moje dieťa lebo sa to bude učiť v škole alebo možno aj oveľa skôr odpoveď bude jednoduchá … Rodina sme my! Naše spoločné chvíle, naše rána v posteli, výlety, dobrodružstvá, naše starosti aj radosti. Všetko čo cítime spoločne, čo riešime spoločne a robíme spoločne to je RODINA. Nikdy by nefungovala keby chýbalo slovo „spoločne“ pretože jedine spolu tvoríme dononalý celok a uzatvárame kruh.

Je to naozaj dar mať po svojom boku partnera, ktorý je s vami na „jednej vlne“ a dieťa, ktoré vám aj z toho najhoršieho dňa vyčaruje ten najlepší. Dar, že sme zdraví a dokážeme každý deň vstať, smiať sa aj plakať, robiť úplne jednoduché veci, veľa krát pre nás tak automatické  a pritom tak vzácne, že by sa patrilo venovať im viac pozornosti.  Donedávna som netušila, že existuje Svetový deň rodiny (World Family Day). Verejnosť  po celom svete si ho pripomína 15.mája.  Bol vyhlásený Organizáciou spojených národov (OSN) v roku 1993. Význam dňa rodiny spočíva v pripomenutí dôležitosti rodiny ako základnej stavebnej bunky spoločnosti. Takže skvelá možnosť tento  deň stráviť v kruhu najbližších.

Ak toto šťastie mať rodinu máte aj vy tak vám blahoželám, ak nie tak vám zo srdca prajem, aby netrvalo dlho a mali ste ju a hlavne mali v srdci ten čarovný pocit spokojnosti a lásky, ktorý tam nesmie chýbať.

Majte pekný deň

Sisi&Nati

Fotograf : Sylvia Duháčková