Nejdeme nikam, veď všade je tá „korona“. Hovorila som si ešte nedávno. Ale čo je horšie? Preplnené turistické destinácie na Slovensku alebo prázdne pláže na Santorini? Ostrov, ktorý nemal počas pandémie, žiadne prípady nákazy? Neviem čo je horšie, kde je riziko väčšie alebo menšie a ako dlho nám ešte potrvá zmieriť sa s faktom, že tento vírus tu už bude s nami stále a budú aj iné choroby, len sa s tým musíme naučiť žiť. Viem, že krásne je všade. Doma aj v zahraničí. Krásne je to, keď vystrčíte päty z domu a zbavíte sa stereotypných povinností. To je to, čomu sa hovorí RESET.

Smrť blízkeho mi opäť ukázala, že žijeme tu a teraz. Dnes sme tu, ale zajtra tu byť nemusíme. Že každý deň máme šancu splniť si sen, spraviť niečo pre seba a užívať si život.

Zo dňa na deň sme si bookli letenky, neskôr našli ubytovanie a rozhodli sa vymeniť tri noci vo dvojici na Slovensku, za poznávací výlet na gréckom ostrove Santorini.

LETENKA a LET v čase pandémie

Ideálne je pravidelne sledovať ceny leteniek. My sme leteli cez leteckú spoločnosť Wizair /maďarské aerolinky/. Letenky sme kúpili cca mesiac pred odletom za 110 eur spiatočná pre dve osoby + 20 eur za oboch sedenie v lietadle.
Let bol priamy z Viedne na Santorini. Trvanie letu 2 hodiny. Oba lety boli vo večerných hodinách.

Grécko od 1. júla otvorilo hranice pre turistov z Európskej únie. Pred príchodom treba vyplniť online dotazník. Na základe neho sa určí, či turista musí absolvovať test na koronavírus. Cestujúci ho musí vyplniť 48 hodín pred príchodom do krajiny. Pred odletom na letisku vo Viedni aj po prílete na Santorini je potrebné sa preukázať týmto formulárom. Na korona test /RT PCR vyšetrenie/ vyberajú ľudí podľa mňa náhodne a aj podľa cestovateľskej anamnézy . Vždy je to cca 5% z posádky lietadla. Nás nevybrali, ale ak by áno, spravia iba ster a pustia vás, nie je potrebná žiadna karanténa, dokonca výsledky oznamujú nasledujúci deň a to len tým, čo mali pozitívny test.

UBYTOVANIE

Momentálne nie je problém nájsť na tomto ostrove voľné ubytovanie. Lacné aj drahé. My sme preferovali súkromie, dobrú dostupnosť a cenovo zlatú strednú cestu. Na booking. com sme našli zopár favoritov. Nakoniec vyhrali White Orchid Luxury apartments s hodnotením 9,7 z 10. Za bytovanie na 3 noci sme zaplatili 360 eur.

Apartmány otvorili len nedávno. Všetko bolo čisté, pekné a nové. Apartmány sú štyri. Každý je pre max 3 až 4 osoby, avšak ideál je pár. Počas nášho pobytu boli obsadené ďalšie dva dvomi pármi. Bol tam kľud a ticho. Z letiska na skútri to bolo 10 minút cesty. Celkovo výborná dostupnosť a všade na skok.

DOPRAVA

Vzali sme si skúter, a na tak malý ostrov úplne ideálna voľba. Ak by mám meniť, tak ešte skúsim štvorkolku, vzhľadom na terén k niektorým plážam. Požičanie skútra od soboty do utorka nás vyšlo 60 eur. Skúter nám priviezli priamo na letisko. Bol nový a spotreba úsporná. Tri dni neustáleho vozenia po celom ostrove nás vyšli krásnych 5 eur !!!!
Veľmi dobre ale fungujú aj taxíky aj prenájom automobilov. Priamo na letisku pôsobia tri autopožičovne so širokou ponukou rôznych automobilov, vrátane luxusných značiek. Prenájom automobilu stojí od 22€ na deň.

BATOŽINA

Verte mi, bez detí stačí aj igelitka :D. Preto som si trúfla na príručnú batožinu – batoh.
Povolená batožina: Na palube
MAX. 10 KG
rozmer: 40 × 30 × 20 cm*
ZADARMO
* Musí sa zmestiť pod sedadlo pred vami; môže to byť taška na prenosný počítač, dámska kabelka alebo malý plecniak.

PLÁŽE

Pláže na Santorini sú preslávené farebným pieskom.

RED BEACH – najväčšie lákadlo pre turistov. Pláž s červeným pieskom a útesmi.
WHITE BEACH – pláž obklopená bielymi útesmi, na ktorú je najlepší prístup od mora a teda z lode. Autom sa na ňu nedostanete, jedine pešo pomedzi skaly. Zátoka sa nachádza v tesnej blízkosti s RED BEACH.
Nájdete ich južne od obce Akrotiri.
Za najromantickejšiu pláž ostrova je považovaná Vlychada a najlepšiu párty pláž Perissa. Nachádzajú sa na východnom pobreží Santorini.
Z ostrovných pláží, na ktorých je najčastejšie tmavošedý piesok je najviac udržiavanou a pôvabnou KAMARA BEACH.

JEDLO

Neodolateľnou potravinou na ochutnanie na Santorini sú biele baklažány. Sú naozaj jedinečné. Nielen svojou farbou, ale vďaka sopečnej pôde sa nestane, že by mali horkú chuť. Sú nesmierne šťavnaté so sladkastou chuťou. Medzi miestnu kulinársku špecialitu patria aj kapary a čerešňové paradajky. K jedlu určite vyskúšajte miestne vínko, alebo choďte na degustáciu vín. Známych vinárstiev je tam hneď niekoľko. Čo by ste možno nečakali a prekvapilo to aj mňa, je fakt, že vody v okolí ostrova nie sú veľmi bohaté na ryby.

Metaxí Mas – manžel našiel túto reštauráciu na internete s počtom hodnotení viac ako 2000!!!! Okamžite sme si rezervovali stôl a prvý deň si tam dali obed. Tradičná reštaurácia s krásnym výhľadom, výborným jedlom, milou obsluhou a ako bonus k obedu nám dali grátis dezert, domáci alkohol a olivy. Rozhodne toto miesto odporúčam.

Ammoudi Fish Tavern – rybárska taverna priamo pod mestom Oia. Sedeli sme v prístave a more mali takmer pod nohami. Moderná, ale zároveň tradičná reštaurácia. Výborný výber jedál. Odporúčam aj predjedlo a to spomínaný biely baklažán. Na pitie určite ich lokálne pivo, bolo veľmi podobné nášmu.

Grigoris Bakery – kávu a tradičné grécke koláčiky sme si každý deň dávali tu. Neskutočný výber, milá obsluha a pekný priestor.

Demilmar Santorini – plážová reštaurácia na Perissa beach, to „Ambiente“ tam doladili do posledného detailu. Celú pohodovú plážovú atmosféru dotvára biela farba, macrame dekorácie, slamené slnečníky a k obedú vám zahrá DJ.

ČO VIDIEŤ A KAM ÍSŤ?

Oia – tradičné a najznámejšie mesto s najkrajšími západmi slnka na Santorini. Ľudia sa tu stretávajú pri súmraku na chodníkoch a v uličkách, aby si mohli spoločne vychutnať západ slnka. Je to naozaj veľký zážitok, niektorí po západe slnka dokonca tlieskajú.

Thira – O trošku menej známe mesto, pre mňa osobne krajšie a zaujímavejšie. Thira je hlavným mestom ostrova. Celkové rozloženie mesta a architektúra sa mi páčili viac práve tu. Za štyri dni sme mesto navštívili trikrát.

Ancient Thera – Je veľká hora medzi Perrisou a Kamari. Nájdete tam pozostatky starého antického mesta. Otvorené majú Utorok – Nedeľa do 15:00. Jazda skútrom hore, bol ozajstný zážitok.

Venetsanos Winery – Tu sme boli na degustácii vín s večerou. Plán bol aj nezabudnuteľný výhľad a západ slnka, ale v ten deň pre veterné počasie sme degustáciu absolvovali vo vnútri. Slnko a jeho západ sme si však predsa len išli pozrieť. Celkovo vinárstvo má rozprávkový výhľad.

Amoudi Bay, Oia – Keď zídete tristo schodov z mesta Oia, dostanete sa k tomuto malém prístavu. Je to rybárska oblasť obklopená útesmi. Boli sme si tam zaplávať a v jednej z taverny na obed. Neskutočný zážitok!

Akrotiri – Na juhu ostrova je historický maják, ktorý je oddávna romantickým miestom pozorovania západu slnka. Bol postavený v roku 1892 a nachádza sa presne na opačnom konci Santorini ako slávnejšia obec Oia.

Nezabudnite na poistenie

Toto je rozhodne jedna z najdôležitejších vecí. Cestovné poistenie je v dnešnej dobe otázka pár minút a pár eur. Poskytnú vám ho poisťovne aj banky napríklad. U nás je nesmierna výhoda benefit u manžela v práci. Pri každom vycestovaní len nahlási seba a príslušníkov rodiny a sme poistení na cesty. Cestovné poistenie do zahraničia kryje riziká ako liečbu v zahraničí, úraz, spôsobenie škody tretej strane, stratu batožiny. Nikdy si nehovorte, že je to zbytočné alebo vám sa nič stať nemôže. Môže komukoľvek a kedykoľvek.

ČO NÁM CHÝBALO ? – topánky do vody !

ČO SME NESTIHLI A SPRAVILI BY, AK BY SME OSTALI DLHŠIE ? – výlet loďou

Krásne more so západom slnka, terasovité dedinky nad útesmi, typické modro-biele domčeky, pôsobivé piesočné pláže a hlavne nehynúca romantika všade, kam sa len pozrieš… také je SANTORINI. Prekrásny ostrov v tvare croissantu 🙂

test na COVID-19 Cestovanie bolo, je aj bude slobodná voľba každého z nás avšak nezabúdajte byť ohľaduplný k našej spoločnosti a ľuďom, s ktorými prídete po návrate zo zahraničia do kontaktu. Test stál 50 eur, ster trval pár minút. Mať istotu, že ste si domov nepriniesli, nákazu je na NEZAPLATENIE.