Osláviť Medzinárodný deň detí sme sa rozhodli práve tu. Baby friendly hotel, krásna príroda a výborná gastronómia je tá najlepšia voľba. 
Hotel je veľmi známy a obľúbený. Už pred viac ako rokom som si pýtala práve od vás rady na hotely s deťmi a v rebríčku TOP 3 bol aj Hotel Salamandra. 
Je situovaný priamo na zjazdovke a vsadený uprostred Štiavnických vrchov. Dostane vás hneď na prvý pohľad. Výnimočná lokalita a stavba s veľkým využitím dreva zapadá do celého konceptu prírody a oddychu. 
Počas letnej sezóny využijete lanovku na príjemnú a nenáročnú cyklistiku s deťmi a naopak v zime na parádnu lyžovačku. Zlyžovať si priamo do hotela je naozaj príjemný luxus a relax vám ponúkne aj wellness centrum, ktoré hotel ponúka. Konkrétne bazén, vírivé bazény, sauny a odpočinková miestnosť. V 16-metrovom bazéne s výhľadom na okolitú prírodu si môžete
pokojne zaplávať alebo unaviť detičky. Sauny, bazén aj odpočinková miestnosť sú dostatočne veľké a priestranné. Wellness ponúka aj telové či tvárové procedúry a masáže. 


Hotel je zariadený veľmi vkusne v prírodných farbách v kombinácii s drevom. Izby naozaj priestranné, apartmány veľké s kuchynkou a vybavením. Ráno vstávate do ticha prírody, všade je pokoj. Apartmán sme mali situovaný tak, že bol celý deň v izbách tieň, ale viem, že hotel má aj
izby, do ktorých slnko priamo svieti – mimo leta môže byť takáto izba výhodou. V hoteli nie je klíma, čo je pre mňa negatívum a verím, že klíma bude čoskoro súčasťou izieb, keďže leto je aj u nás na Slovensku už s tropickými teplotami. Domnievam sa, že hotel bral do úvahy polohu v
horách a nepredpokladali tak vysoké teploty počas leta. 

Gastronómia je vec, ktorej by som rada venovala túto časť a pochválila naozaj výbornú ponuku jedál počas stravovania s polpenziou. Raňajky i večere boli ozajstným zážitkom. Milo ma prekvapila pani kuchárka, ktorá priamo pred bufetovými stolmi pripravovala čerstvé palacinky a teplé vám ich servírovala na tanier, no a na druhý deň v rovnako dobrej nálade aj šišky. Okrem múčnych jedál ste našli širokú ponuku mliečnych produktov, ovocia, šuniek, syrov … Skutočné výborné raňajky so širokým výberom. Večere rovnako. V ponuke všetky druhy mäsa, príloh aj ryby a zelenina. Počas dňa bola na terase grilovačka, kde ste sa mohli naobedovať, ale rovnako siahnuť aj po výbere z „a la carte“. 

„BABY FRIENDLY“ 
Prečo a čím hotel spĺňa kritériá? 

  • detský kútik a animátori 
  • detské jedálenské stoličky a podsedáky pre väčšie deti (tie som úprimne videla úplne prvýkrát a
    veľmi sa mi to páčilo!)
  • detský riad v reštaurácii
  • detské menu
  • vo wellness pomôcky na plávanie (koleso, rukávniky, vesty, plaváky …) plus hračky do vody 
  • v šatniach prebaľovacie pulty 
  • na izbách schodíky a cestovná postieľka 
  • detské ihrisko v areáli hotela 

Celkovo hodnotím veľmi dobre spolu s naozaj príjemným prístupom personálu k deťom. Bolo vidieť, že hotel malých návštevníkov víta a rešpektuje. Celkovo bol obsadený na 90% rodinami s deťmi, aspoň teda v našom termíne. 


Aktivity v hoteli a okolí 


Lanovka 

  • Bicykle sme nemali, ale úplne stačilo sa vyviezť hore a bažiť sa očami tými krásnymi výhľadmi.  Ľahká prechádzka po hrebeni a šup lanovkou dole. 🙂 Zvládnu to deti v každom veku, takže odporúčam využiť. 

Cykloturistika, turistika 

  • Hotel disponuje aj požičovňou bicyklov. Dokonca i elektrických. Poloha hotela
    Salamandra ho priam predurčuje stať sa ideálnym východiskovým bodom na rodinné
    cyklotúry. Priamo strediskom prechádzajú cyklotrasy Stopa Salamandry a Prachovňa.
    Zjazdovku križuje Veľký hodrušský okruh a Mikovíniho zelená jazda. Tieto trasy patria
    do rozsiahleho systému cyklotrás Bajkom k tajchom.
    Tenis a squash priamo v areáli hotela. 
    Štvorkolky pre deti i dospelých
  • To sme sa vybláznili. 🙂 Vyskúšali sme šlapacie. Taká maličkosť a perfektná zábava pre
    malých i veľkých. V ponuke majú zapožičanie aj motorových štvorkoliek pre dospelých.

Výlet do Banskej Štiavnice

  • Je to naozaj na skok. Sobotné poobedie sme si tam odbehli i my. Myslím, že Banská
    Štiavnica sa za posledné roky stala naozaj veľmi populárnou a navštevovanou lokalitou na Slovensku. Malebné mestečko s bohatou historickou architektúrou a kultúrnym životom. Prešli sme sa uličkami mesta. Nakukli do Banky lásky. Banka Lásky je vytvorená z veršov Maríny od Sládkoviča. Najdlhšej ľúbostnej básne na svete. Vo veršoch sú schránky, v schránke si môžete uchovať vašu lásku vo forme odkazu, svadobného sľubu … Je to skutočne jedinečná atrakcia a pre romantikov rozhodne ideálne miesto na kultúrny zážitok.
    Na zmrzlinu sa zastavte v zmrzlinárni MOJA MARÍNA a pokojne aj na raňajky alebo palacinku.
    No a našu milovanú kávu sme si vychutnali v kaviarni STARÁ ŠKOLA. Krásny retro priestor, výborná káva a milá obsluha.
    Veľmi dobrý pocit sme mali z mesta a určite sa ešte vrátime. Bolo to príjemné poobedie a prechádzka po vraj „najfotogenickejšom meste na Slovensku.“

Nikdy ma neprestane baviť spoznávať nové miesta a krásy Slovenska. Región Banská Štiavnica bol pre nás novým miestom, ktoré sme mali možnosť objaviť vďaka pobytu v hoteli Salamandra. Hlboko v srdci Štiavnických vrchov, ďaleko od veľkomesta. Ostávajú nám krásne zážitky a veľanovej energie, ktorú sme načerpali vďaka víkendu tu. Rada by som to tu videla aj v zimnom období, preto verím, že sa nám tu ešte podarí prísť a vychutnať si krásy okolia pod snehovou pokrývkou.

Silvia

www.salamandra.sk