Fotografie sú pre mňa najvzácnejšie spomienky. Pre mnohých je usporiadanie a organizácia fotiek nedosiahnuteľná vec. V mojom malom instagramovo-sociálnom projekte mi na otázku: “Máte vo fotkách prehľad alebo chaos?” odpovedala väčšina z Vás CHAOS.

V dobe moderných technológií, kde na jeden dobrý záber pripadá tridsať takmer rovnakých fotiek je veľa krát náročné archivovanie, zálohovanie a triedenie. Vytvoriť si nejaký systém je skoro nemožné.

Fotky viete ukladať do počítača, zakladať do albumov, vkladať do rámov… Možností je mnoho. Dovoľte mi napísať Vám pár mojich tipov ako si viete fotky zorganizovať a kde si ich viete uložiť.

FOTOSTENA – fotogaléria

Ako som vytvorila našu fotogalériu som Vám na blog už písala. Dočítate sa tu – https://www.minidiamondblog.com/domaca-fotogaleria/

Fotky v galérii som nedávno obmenila. Fotky si tlačím doma, prostredníctvom tlačiarne EPSON Ecotank L7160 a fotopapiera. Kvalita fotiek je výborná a ja si v pohodlí domova zapĺňam rámy aj albumy, kedykoľvek chcem 🙂 Ekologické tlačenie množstva fotografií je založené na systéme dopĺňania atramentu priamo do tlačiarne, nie používania kaziet. Táto tlačiareň vám s pribaleným atramentom vytlačí až 1500 fotografií 10x15cm. Takže máte na niekoľko rokov naozaj pokoj 🙂

Ak tlačiareň k dispozícii nemáte, fotky si viete osobne vytlačiť vo foto obchodoch. Väčšinou buď na počkanie pomocou prístroja, alebo si fotky nahráte a do pár dní si ich prídete vyzdvihnúť. Ešte pohodlnejšie je využiť online programy zásielkovej foto služby, kde si v pohodlí domova fotky nahráte a následne Vám budú do pár dní zaslané domov.

FOTKY V ALBUMOCH

Snažte sa albumy zakladať podľa tém, príležitostí alebo rokov. Mala by v nich vládnuť určitá postupnosť. Fotky pridávať podľa časových intervalov. Ja som sa snažila eliminovať množstvo albumov, skončila som pri  počte 5ks a ďalej sústredím fotky do organizérov.  

NAŠE ALBUMY: PARTNERSKÝ ALBUM, SVADOBNÝ ALBUM, CESTOVATEĽSKY ALBUM, RODINNÝ ALBUM A NATÁLKIN ABLUM.

V cestovateľskom albume som si pomocou štítkovača označila miesta a mestá, ktoré sme navštívili. Pre nezainteresovaného človeka, ktorý si album prehliada je ľahšia orientácia, keď si vie prečítať, aké mesto vo svete sme navštívili.

FOTKY V ORGANIZÉROCH ALEBO V ŠPECIÁLNYCH FOTO BOXOCH

Existujú špeciálne vyrobené boxy na fotky v presnom formáte, kde dokážete sústrediť veľké množstvo vytlačených fotiek. Obmedzujúca je však veľkosť resp. rozmer fotiek. Tu je potrebné si vopred stanoviť jednotný rozmer fotiek, ktoré budete pravidelne tlačiť. Ak máte aj staršie fotky v rôznych rozmeroch, je potrebné vyberať organizér podľa najväčšieho rozmeru fotiek, aby sa všetky fotky spolu zmestili. Ja som si na fotky objednala priehradkový box. Fotky som roztriedila podľa príležitostí a obsahu – DETSTVO, VÝLETY, OSLAVY, VIANOCE…. Následne som ich povkladala do bielych obálok, ktoré som oštítkovala s názvami. Sú tam fotky rôznych formátov.

Sú tam fotky rôznych formátov. V najmenších priehradkach mám USB kľúče z rôznych fotení, ktoré sme ku fotkám dostali.

Ďalej mám dva plastové organizéry špeciálne na fotky formátov 21x30cm a 10x15cm.

Tieto boxy sú najnovšie, na archiváciu budúcich fotiek. Do jedného boxu zmestím 600ks fotiek. A to už je slušná šanca mať veľa fotiek na jednom mieste.

FOTKY V POČÍTAČI

V dnešnej dobe digitálnych fotoaparátov a mobilných telefónov  môžete veľmi ľahko stratiť orientáciu vo vašich fotografiách. Sama s tým mávam problém hlavne v mobile.  Fotky v počítači som našťastie dostala pod kontrolu a spravila im systém.

Každému ukladaniu a zálohovaniu predchádza triedenie. Uvedomte si, že je úplne zbytočné mať 10 rovnakých fotiek, ktoré taktiež v PC len zbytočne obsadzujú pamäť. Fotky si prejdite a nechajte len tie, ktoré sa vám páčia a naozaj ich chcete mať.

Vytvorte si  jeden základný priečinok  s klasickým názvom FOTOGRAFIE. Do neho budete vkladať jednotlivé albumy.  Na úvod je potrebné sa rozhodnúť, podľa akého kľúčového nápisu budete fotky  deliť do albumov. Podľa rokov ? podľa udalostí?  Podľa mien ľudí nachádzajúcich sa na fotkách?

ARCHIVÁCIA FOTIEK POMOCOU APLIKÁCIE

Objavila som aplikáciu s názvom  PHOTOMYNE, ktorá vám umožní jednoducho scanovať tlačené fotky zo starých albumov, ktoré boli napríklad ešte z filmov. Aplikácia každú fotku automaticky oreže a zostrí. Takto jednoducho si fotky, ktoré možno doma nevlastníte môžete opätovne vytlačiť a založiť do svojich albumov alebo archivovať v počítači.

FOTOKNIHA

Je to najjednoduchší spôsob sústredenia fotiek na jednom mieste v tlačenej forme. Prehľadné usporiadanie podľa zážitkov, príležitostí a tiež výborná vec aj ako spomienkový darček.

Fotoknihu si viete vytvoriť online, pomocou programov, do ktorých fotky nahráte, upravíte pozadie, veľkosť, prispôsobíte si počet strán knihy.

Fotokniha NAŠE VÝLETY obsahuje priestor na nalepenie fotografií z výletov po Slovensku. Ďalej v nej nájdete ilustrované mapy s obrázkami zaujímavých tipov na výlety a množstvo inšpirácií, kam sa s deťmi vybrať.  Hrady, zámky, kultúrne podujatia… S deťmi si do nej môžete okrem fotografií zaznamenať všetky postrehy z výletov, dôležité informácie a spomienky.

Pamätný BOX pre Natálku

Nejde o album s fotografiami, ale o malé vzácne veci, ktoré jej uchovávam v jednej krabičke. Naše náramky z pôrodnice, prvé kresby, fotka na preukážku, prvá fotka z Vianoc…

Nehromadím veľa vecí, ale plánujem tieto vzácne drobnosti odkladať do jej dospelosti a potom jej krabičku dať.