Deti a príroda, to je cenný vzťah na celý život. Pre harmonický vývoj dieťaťa je kontakt s prírodou veľmi dôležitý. 

Umožnite deťom pobyt vonku, tak často, ako je to len možné. Sprevádzajte ich a pomôžte im pochopiť svet pozorovaním prírody. Existuje mnoho hravých pomôcok, ktoré vám pomôžu deti zaujať a naučia ich užitočné informácie. 

“Žiaden opis, žiaden obrázok, žiadna kniha nedokáže nahradiť skutočný pohľad na stromy a život v lese, ktorý sa odohráva v ňom a okolo neho.” – Mária Montessori 

Deti milujú pobyt vonku a aktivity v prírode, pri ktorých stačí zbierať kamienky, konáriky a listy. Verte mi, že na žiadnu hračku z domu si ani len nespomenú. Rozhodla som sa preto podeliť s vami o pár tipov ako hravo a pútavo deti učiť láske a rešpektu k prírode. Ako jednoducho obohacovať záujem detí, skúmať a pozorovať všetko živé v prírode. 

Toto sú moje tipy na u nás zaužívané aktivity, ktoré majú u Natálky naozaj úspech. 

Na vedomostnú prípravu dieťaťa a úlohy na tému príroda sú skvelými pomocníkmi pracovné zošity a knihy na túto tému: 

Montessori príroda s Baltazarom  

  • pracovný zošit plný aktivít na tému príroda. Obtlač list, vyfarbi, spoj, obkresli… Množstvo aktivít, prostredníctvom ktorých sa dieťa učí užitočné informácie o zvieratách, rastlinách a prírode. 

Výtvarná dielňa Príroda 

  • pracovný zošit obsahuje veľa tvorivých nápadov a aktivít na kreslenie. Vďaka zrozumiteľným postupom si deti môžu vytvárať vlastné diela pomocou rôznych materiálov z prírody.  

Moja prvá kniha o lesných zvieratkách 

  • všetky aktivity v tomto pracovnom zošite vychádzajú z princípov montessori pedagogiky. U nás rokmi overené montessori zošity. Deti k práci s týmto pracovným zošitom potrebujú farbičky, nožnice a obsahuje aj samolepky. Vďaka úlohám objavujú pútavý svet lesných zvierat. 

Kubko objavuje JAR

  • malý objaviteľ Kubko a jeho príbehy, ideálne na večerné čítanie pred spaním. Tento diel je venovaný jari, prebúdzaniu prírody po zimnom spánku a nedočkavosti Kubka môcť si vysadiť v záhrade rastlinky. 

Ella objavuje svet v lese 

  • knižka je určená pre menšie deti vo veku od 18.mesiacov. Malá Ela v spoločnosti dedka a psíka objavuje počas prechádzky krásy lesa. Knižka naozaj zaujme malých aj väčších poslucháčov. 

Kniha Lesa 

  • krásna inšpirácia a motivácia pre deti skúmať, objavovať a spoznávať prírodu. Túto knižku by mal vlastniť každý malý objaviteľ. Je plná krásnych ilustrácií a užitočných informácií. Napríklad čo sú to letokruhy a ako si vedia deti vypočítať vek stromu 🙂

Mojich prvých 1000 slovíčok – PRÍRODA

  • Pomenovania zvierat, ovocia, kríkov, kvetov či stôp zvierat… Je to taký knižný atlas o prírode. Veľa sa stále učím i ja a sama prichádzam na to, že veľa bylín, stromov či zvierat neviem v momente pomenovať.

Motivujte deti k pozorovaniu prírody vďaka hravým pomôckam: 

Drevená lupa

  • táto drevená lupa bola náš prvý výskumný kus. Je veľká a vďaka karabínke si ju vie Natálka pripnúť na batoh, či bundu. Nosíme ju na výlety ako povinnú výbavu takmer všade. 

Kompas 

  • k lupe je v rovnakej sérii aj buzola – kompas. Pomocník na rozoznávanie svetových strán a neskôr super vec pri čítaní z mapy :).

Lupa na pozorovanie hmyzu  

  • skvelá pomôcka pre malých zvedavých bádateľov a prieskumníkov. Jedná sa o nádobu, do ktorej vložíte hmyz a dieťa pomocou lupy detailne pozoruje stavbu tela. Ja som to nazvala vreckový mikroskop, keďže sa približovanie dá nastaviť. Nádoba je malá a spratná , dokonca vďaka karabínke si ju vie dieťa pripnúť napríklad na batoh :).

Mikroskop 

  • ide už o vyššiu formu skúmania a pozorovania čohokoľvek. U nás sme už pozorovali mušie krídlo, vlas, cibuľovú šupku a mnohé iné. Rozhodne dobrá investícia, ak máte dieťa, ktoré veci naozaj detailne študuje a veľa sa pýta. Ja mám od mikroskopu očakávania aj do budúcnosti ako praktickú pomôcku pri štúdiu v škole. 


Ďalekohľad

Vyrobte si vlastnú zbierku exponátov – POKLADY Z LESA  

  • využite priehradkový organizér a štítkovač. Pomenujte krabičku a všetko, čo dieťa v lese pri prechádzke nájde a je vhodné na pozorovanie. Napríklad mŕtvy hmyz, časti listov, mach, kamienky a mnohé iné. Dieťa si tak vytvorí vlastnú zbierku exponátov, ktoré môže skúmať a pozorovať, čo stimuluje jeho záujem o prírodu a podporuje vnímanie presnejších detailov. K zbierke exponátov je potrebná lupa, aby dieťa mohlo objekty pozorovať detailnejšie. 

Spoznávanie prírody pomocou zalaminovaných kariet

  • vytlačte a zalaminujte  si vlastné tématické kartičky s popisom a ilustráciou rastlín. Postupne hravou formou deťom čítajte  názvy rastlín a nechajte ich priraďovať názov k ilustrácii. Podobne viete vytvoriť aj karty živočíchov. Karty budú skvelým pomocníkom aj neskôr, keď začne dieťa navštevovať školu. 

link na stiahnutie kariet https://padlet-uploads.storage.googleapis.com/492128887/39617dcf38ee38a25b20ef8b063970e6/BIG_PL1_PL2_Vodna_vila_SK.pdf

Aktivitami a hrami zameranými na pozorovanie prírody, deti pochopia princíp existencie  rastlín a zvierat, vďaka čomu sa v deťoch vyvinie LÁSKA A REŠPEKT k všetkému živému aj k PRÍRODE. 

  Zdroj: Eve Herman Montessori 100 aktivít na objavovanie sveta.