Neexistuje univerzálne dokonalý vek ani metóda na zoznámenie dieťaťa s novými fyzickými alebo intelektuálnymi aktivitami, ale to neznamená, že na načasovaní nezáleží.

Písmenká a čísla môžu trojročné dieťa baviť úplne rovnako ako šesťročné dieťa. Argument „čo bude potom robiť v škole“ nie je na mieste. Dieťa treba rozvíjať, keď má o to záujem, mladší vek nehrá rolu a naopak keď vieme, že dieťa čaká životná zmena, kedy vymení škôlkarský kolektív za školu, vieme mu pripraviť prostredie prostredníctvom hier a aktivít na to, aby ľahšie túto zmenu prijalo a jednoduchšie sa etablovalo do školských povinností.

Tématické knihy, pracovné zošity, vhodné písacie potreby a hry, to všetko môžete pre svojho budúceho prváčika vybrať z ponuky na trhu a vďaka týmto aktivitám spoločne trénovať a hravou formou sa na nástup do školy pripraviť.

V spolupráci s e-shopom BABYKNIHY som vám pripravila taký náš prierez aktivitami, ktoré momentálne Natálku najviac bavia a zároveň jej pomáhajú v predškolskej príprave.

*Po kliknutí na ružový názov produktu vás presmeruje priamo do e-shopu na daný produkt.

HRY

GEOBOARD

  • Vďaka tejto hre deti rozvíjajú matematické schopnosti, učia sa základné geometrické tvary a musia aj počítať. Obrázky si vedia vytvoriť podľa vlastnej fantázie alebo podľa priložených predlôh v troch rôznych úrovniach náročnosti.

ALBI HÁDANKY NA CESTY – PÍSMENKÁ

  • Ide o 80 kartičiek s abecedou do ktorých vie dieťatko správne dopĺňať písmenká pomocou zmazateľnej fixky. Tieto aktivity na cesty z koncepcie Kvído podporia u detí  koncentráciu, pozornosť, pamäť, logické a matematické uvažovanie a grafomotoriku.

MAGNETICKÁ STAVEBNICA MAGNA TILES

  • Toto je podľa mňa hviezda medzi stavebnicami a malo by ju vlastniť každé dieťatko. Už na obale píšu od veku 3 do 99 rokov a presne taká je využiteľnosť. Je to zábavná a interaktívna stavebnica pre každú vekovú kategóriu a dospelí sa s deťmi zahrajú kedykoľvek a mile radi. Nekonečné možnosti stavebnice pre mladých mysliteľov pomáhajú rozvíjať matematické, prírodovedné, priestorové a hmatové schopnosti. Podporuje ich v tímovej práci a schopnosti riešenia problémov. Pamätajte, že aj samotná hra má v predškolskom období dieťaťa nesmierne dôležitý význam.

ZÁBAVNÉ POČÍTANIE

  • Táto hra je jedna z najnovších, ktoré Natálka má a veľmi ju baví. Učí sa v nej počítať a rozlišovať dĺžky. V hre musia deti pozorne premýšľať a zistiť, aká dlhá magnetka zapasuje na určité miesto. Učia sa tak základné počty, cvičia si jemnú motoriku, koordináciu oko-ruka a v neposlednom rade logické myslenie a trpezlivosť. Celá hra deti motivuje k učeniu.

PEČIATKY PÍSMENKÁ

  • Pečiatky využívame pri pracovných listoch, ktoré nám posielajú z Natálkinej škôlky. Pomocou pečiatok dieťatko dopĺňa písmenká a tak vytvára správne slová. Skvelý tréning jemnej motoriky a hravého učenia zároveň. Pečiatky sú skvelé aj na kreatívne tvorenie, označenie krabíc, baliaceho papiera, darčekov alebo pohľadníc.

SET S PEČIATKAMI

  • Pečiatky rôznych geometrických tvarov spolu s blokom, kde nájdete predlohy, ktoré deti pomocou pečiatok dotvárajú. Cvičia si tak jemnú motoriku, koordináciu oko-ruka, učia sa farby a tvary.


KNIHY

TERKA IDE DO ŠKOLY

  • Toto je knižka z Natálkinej najobľúbenejšej zbierky príbehov o Terke. S každým príbehom Terky sa Natálka veľmi stotožňuje a tak nesmela chýbať ani knižka Terka ide do školy. Príbeh budúcej prváčky a jej príprav na školu.

PÍSMENKÁ Z ABECEDY

  • Naozaj krásne ilustrovaná knižka, kde deti vďaka zvieratkám spoznajú aj písmenká a naopak 🙂 Knihu tvoria veselé básničky, vďaka ktorým sa deti zoznámia s abecedou a vo veršoch dopĺňajú slová podľa obrázkov. 

ALBI MOJE PRVÉ PÍSMENKÁ

  • My sme verní zberatelia knižiek zo série Kúzelné čítanie s perom. Preto tu nemôže táto knižka chýbať. Páči sa mi interaktívne zapojenie detí do príbehov a obsahov kníh vďaka elektronickému peru. Natálka si častokrát siahne po knihách a vie sa s nimi úplne sama zahrať aj hodiny. V tejto o písmenkách sa deti naučia hravou formou slabikovať prvé slovíčka. Naučia sa, čo sú to slabiky a môžu si vyskúšať slabikovať jednotlivé slová. Slabikovanie im zjednoduší farebné rozlíšenie, vďaka ktorému si ľahko spočítajú počet slabík v slove.

ABECEDÁRIK

  • Knižka z dielne básnika Daniela Heviera je písana formou básničiek na každé písmenko abecedy.

PRACOVNÉ ZOŠITY

MONTESSORI SVET ÚSPECHOV – MOJA PRVÁ KNIHA O SVETE

  • Tu si deti nájdu cvičenia a hry, ktoré vychádzajú z princípov montessori pedagogiky. Pracovný zošit obsahuje okrem množstva úloh aj samolepky. Deti v ňom kreslia, vyfarbujú či zapisujú. Máme ich doma niekoľko druhov už pár rokov. Sú samozrejme rozdelené podľa veku.

MOJE PRVÉ PÍSANIE – TVARY

MOJE PRVÉ POČÍTANIE – ORIENTÁCIA, GEOMETRIA A POROVNÁVANIE

  • oba tieto zošity sú už ozajstnou prípravou pre budúcich prváčikov. Úlohy sú krátke, podnecujú iniciatívu detí. Pri práci s týmito zošitmi sa deti naučia orientovať v priestore, vyhľadávať veci, pomenúvať veci, spájať a porovnávať, oboznámia sa s matematickými pojmami. Pri práci so zošitom TVARY sa deti naučia správne držať ceruzku aj správne sedieť. Deti musia v celom tomto zošite obťahovať prerušované čiary v smere naznačenom šípkou. Takto sa postupne zdokonaľujú v ťahoch písmen.

100 HIER PÍSANIE A POČÍTANIE

  • Vydavateľstvo SVOJTKA nikdy nesklame, v ponuke majú mnoho pracovných zošitov a kníh. My sme pre tentokrát vybrali niečo na písanie a počítanie. V pracovnom zošite nájde dieťa rôzne zábavné úlohy, bludiská, vyfarbovanie obrázkov, hľadanie rozdielov …

POČÍTAME S MONTESSORI

  • Tento pracovný zošit je zo všetkých najhrubší a čo sa týka MATEMATIKY najobsiahlejší. Nachádza sa v ňom 100 rôznych aktivít a cvičení so stúpajúcou náročnosťou. Okrem úloh v ňom nájdete aj kartičky na vystrihovanie a následné nalepovanie. Materiál na výrobu trojrozmerných základných čísiel, materiál na vystrihovanie geometrických tvarov, počítacích paličiek, farbené a zlaté perličky pásma a Seguinove tabuľky.

PÍSACIE POTREBY

Pre úspešné písanie je dôležitá motivácia dieťatka k tejto činnosti. Radostný prístup k písaniu je kľúčom k úspechu.

Keď začíname s dieťaťom písať, tak k dobrému štartu a radosti z tejto činnosti prispeje aj voľba vhodných písacích a kresliacich potrieb.

Jednou z možností je využívať trojhranný program: znamená to, že písacie náčinie má trojhranné telo na lepšie uchopenie. Existujú varianty pre pravákov i ľavákov. Podstatný rozdiel je len v tom, že pravák ceruzku ťahá a ľavák ju pred sebou ľahko tlačí. Nezabúdajte na dôležitú vec, dĺžka ceruzky by mala presahovať cez koreň palca.

Pre Natálku som preto vybrala písacie potreby STABILO, pastelky aj pero pre pravákov.

STABILO TROJHRANNÉ PASTELKY PRE PRAVÁKOV

STABILO ERGONOMICKÉ PERO PRE PRAVÁKOV

Tak s týmito pomôckami sme sa smelo vrhli do prípravy na školu. Nasledujúce mesiace sa bude Natálka naďalej venovať predškolskej príprave. Ak máte doma budúceho prváčika verím, že naše tipy pomôžu a každému jednému dieťatku, ktoré čaká veľká životná zmena v podobe nástupu do školy prajeme veľa úspechov a nikdy nekončiacu chuť do UČENIA 🙂