Už to bude mesiac … Natálka je mesiac bez „dudky“ a ja premýšľam, prečo som to nespravila skôr. Na druhej strane,  keď si spočítam, že cumlík začala používať až od 7. mesiacov používala ho len rok. Čo je pre mňa ok.

Prečo som sa rozhodla  viac jej ho nedať ?

  • už má takmer všetky zuby, posledné očné spodné jej práve vychádzajú
  • podľa mňa už je dosť veľká a cumlík nepotrebuje ani sa jej už nehodil
  • vydržala bez neho počas dňa, zo zvyku si ho pýtala a hľadala len na spánok
  • navštevuje jasličky, kde cumlík mohol byť hlavným prenášačom bacilov

Neplánovala som to dlho. Jedného dňa prišla Natálka domov z jasličiek s osypanou pusinou čo nikdy predtým nemávala. Nemala to veľa, ale bolo to na miestach v okolí cumlíka. Neviem čo to spôsobilo, ale domnievam sa, že možno špinavé ruky, alebo nedostatočne umytý cumlík. Je mi jasné, že v jasličkách sa nedá sledovať len jej cumlík a umývať ho zakaždým keď spadne, alebo sledovať či jej ho nevezme iné dieťa a nedá si ho do úst. Práve cumlík mi prišiel ako prenášač bacilov a povedala som si, načo jej vedome dávať niečo také. Cez deň si naň ani nespomenie a pri spánku je to rovnaký zvyk ako prsník pri kojení. V ten večer som jej cumlík na spanie nedala. Hľadala ho, aj plakala a pýtala si. Povedala som jej, že všetky cmulíky boli pokazené a vyhodila som ich lebo jej urobili okolo úst boľavé. Že ona už je veľké dievčatko s peknými zúbkami a cumlík nepotrebuje. Tvárila sa všelijako, ale napokon zaspala. V noci to pokračovalo.  Zo zvyku lapala po cumlíku, hľadala ho a potom plakala. Myslím, že za noc asi trikrát. Takže prvá noc bola náročnejšia, ale zvládli sme. Ráno som učiteľke v jasličkách oznámila, že som jej na noc cumlík nedala. Napriek tomu som cumlík učiteľke nechala  ak by Natálka bez neho nechcela zaspať. Nemala som v úmysle robiť niečo nasilu. Poobede mi oznámili v jasličkách, že plakala a tak jej cumlík dali. Samozrejme som schválila ich rozhodnutie bolo to v poriadku nechcela som, aby z toho mala nejakú traumu. Večer ale cumlík opäť nedostala. Znova som jej povedala, že cumlík už nemáme a že ho neptrebuje. Zaspala o niečo rýchlejšie a bez sĺz. V noci sa zobudila dvakrát. Na tretí deň jej v jasličkách cumlík opäť dali, ale okamžite ako ho zo spánku vypľula ho vzali a odložili. Večer už zaspala bez cumlíka. Chytila som ju za ruku povedala, že už je veľká a počkala, kým zaspí. V noci sa zobudila už len raz. Štvrtý deň zvládla bez cumlíka spánok v jasličkách i noc doma a na piaty deň (víkend) už spala bez neho aj u svojej babičky.

Vychádza mi z toho nasledovné:

  • je to len zvyk
  • každé odúčanie tvrvá zhruba týždeň
  • deťom sa sací reflex vytráca veľmi rýchlo

Neviem ako to bude u vás, v každom prípade pevne držím palce, aby to malo rýchly priebeh a možno táto naša skúsenoť vás inšpiruje nečakať a začať ihneď.

Silvia