„Detská izba je len izba ako každá iná, akurát je to v určitom období celý svet pre
toho malého človiečika, ktorý robí každý váš deň výnimočným.“

Priala som si vytvoriť pre Natálku malé kráľovstvo. Miestnosť, kde sa bude cítiť príjemne, nebude chcieť z nej odísť a bude sa tam rada hrať. Proste taký jej detský svet. Izbu sme začlenili do nočnej zóny, čiže ďalej od obývačky a kuchyne. Natálka tak bude mať v noci pokoj a nebude ju vyrušovať napríklad večerná návšteva v obývačke. Umiestnili sme ju do blízkosti našej spálne, aby sme boli v prípade potreby nablízku.

Izbu som nezariaďovala na veľa rokov dopredu, ale snažila som sa prispôsobiť jej vybavenie aktuálnym potrebám Natálky, jej výške, tomu čím sa najradšej obklopuje a hračkám, ktoré má rada. Nepomáhal ani nenavrhoval mi ju žiaden odborník či dizajnér. Nemala som žiadne návrhy, len reálnu predstavu vo svojej hlave.
V izbe nechýba nábytok s prvkami montessori v podobe knižnice a postele, ktoré nám na mieru vyrobila firma Nene (www.nene.sk)

Pastelové farby a prírodné materiály ako drevo, ľan a mušelín sú neoddeliteľnou súčasťou izby. Tipujete správne, ak si myslíte, že plast u nás nenájdete. Farby do detskej izby som nebrala na ľahkú váhu. Ich kombinácia a výber sa totiž podieľa na harmonizácii interiéru a vytvára tak celkovú atmosféru miestnosti, ako aj podmienky pre vývoj a fantáziu môjho dieťaťa. V detskej izbe som stavila na veselé pastelové farby. Samotné steny sme namaľovali jemnou sivou farbou a čelnú stenu medzi veľkými oknami oživili papierovou tapetou s geometrickými tvarmi.
Posteľ bola môj splnený sen a Natálka ju ocenila nad očakávania. Montessori domčeky sú fajn, ale stále mám pri pohľade na ne pocit, že doslova „zapracú“ celú izbu nech je akákoľvek veľká. Samozrejme, to je  len môj dojem, no
túžila som po niečom inom. Základná požiadavka ale ostala, aby posteľ bola nízko a Natálka sa na ňu a aj z nej kedykoľvek bez problémov dostala. Pár rokov dozadu som si na Pintereste uložila obrázok tapety, na ktorej bola ilustrácia domčekov. Veľmi sa mi páčili tvary aj farby, ktoré domy mali. Nič viac som k dispozícii nemala len nápad stvoriť niečo podobné z dreva podľa tejto fotky tapety.

Ľudko Adamčík a jeho firma Nene.sk  ma nenechali v štichu. Moju možno nevšednú požiadavku a predstavu spracoval a pripravil pre mňa grafický návrh postieľky snov, ktorý na prvýkrát zhotovil bezchybne!

Postieľka bola darčekom pre Natálku od celej rodiny. Masívne drevo, veľa pastelových farieb a hodiny ručnej práce nie sú vôbec lacná záležitosť. Na postieľku som Natálke šetrila rok. Pri každej príležitosti kupovania darčekov som rodine ukázala môj plán a obrázok postieľky a požiadala ich, aby jej na postieľku prispeli namiesto darčekov. Našťastie sa im nedalo povedať nie, pretože každému sa tento nápad veľmi páčil. Tak som peniažky odkladala jeden celý rok od Vianoc do Vianoc a potom narodeniny aj meniny, predala som kočík a prispela jej aj sama.
Pamätám si, ako mi Ľudko volal a s veľkým nadšením hovoril, že postieľka je parádna a bude to bomba. 🙂 Že len samotné domčeky maľovali jeden celý týždeň. Osobne nám ju priviezli a nejaký čas ešte čakali jednotlivé diely v demonte opreté v garáži. Ja som si ju od prvého momentu zamilovala a tisli sa mi slzy do očí pri každom pohľade na ňu. Splnili mi sen! Natálkina reakcia bola pre mňa najkrajšou odmenou. Neskutočne sa tešila a pravidelne chodila do garáže postieľku kontrolovať a všetkým ju ukazovať. 🙂 Darmo sa nehovorí, že najkrajšia radosť je detská radosť.

Bolo to úžasné. Od prvej noci spí vo svojej izbičke v postieľke s veľkým nadšením. Ubytovala v
domčekoch všetkých členov rodiny a vďaka bočnici nemám strach, že by sa mohla skotúľať na dlážku.

Postieľku sme doplnili detským dizajnovým svetlom značky Ferm v tvare vzduchového balóna, ktoré som objavila na Bella Rose a stalo sa skutočnou čerešničkou na torte k celej postieľke. Zapadlo tam, akoby bolo vyrobené na mieru a slúži na nočné svietenie, ktoré si dokáže Natálka  v prípade potreby sama rozsvietiť i zhasnúť. Dokona je drevené!!! 🙂  V ponuke majú naozaj krásne dekorácie do detskej izby.

Veľká dilema boli posteľné obliečky. Natálka je majsterka v odkopávaní sa a ja som potrebovala niečo maximálne príjemné a z prírodného materiálu. Mušelín u nás bodoval, a keďže som podľa rozmeru vankúša a paplónu nič nenašla, rozhodla som sa, dať si ich ušiť. Ďakujem zillikids, za perfektne odvedenú prácu, a že vás môj nápad neodradil. 🙂

Veľkému bielemu lamelovému šatníku som venovala celý samostatný článok, ktorý nájdete priamo TU

Možno neštandardné na detskú izbu sú samotné okná a ich veľkosť. Celý dom je veľmi svetlý a okná máme všade veľké. Ani v Natálkinej izbe tomu nemohlo byť inak. Izba je dostatočné svetlá, ale je situovaná do cesty a na celkové zútulnenie priestoru som potrebovala závesy alebo záclony, ktoré by podčiarkli celkový štýl a zároveň plnili funkciu nepriehľadnosti. Požiadavka na prírodný materiál a dĺžka 270 cm mi celkom komplikovali výber. Poviem vám, niečo také nájsť je naozaj náročné, ale napokon som vďaka e-shopu Lovel našla presne to, čo som hľadala. Ľanové záclony sivej farby izbu nezatemňujú, pôsobia veľmi prirodzene a celej izbičke dotvárajú naozaj príjemný a útulný dojem. Nesmierne sa teším, že ide o prírodný materiál akým ľan naozaj je.

 

 

Domčekové poličky značka JaBaDaBaDo vo veľkej i menšej verzii z e-shopu Hračkoland ideálne doladili  domčekovú líniu v izbe. Veľký policový diel sa stal úložným miestom pre drevené hračky a menší garážou pre Natálkinu zbierku rúžových autíčok. Ružový stôl a kresielko z Dadaboom sme si do domu už doniesli. Boli to kúsky nábytku, spolu s montessori knižnicou, ktoré sme už mali a stali sa Natálkinými obľúbenými časťami nábytku. Preto v izbe nemohli chýbať. Taktiež som myslela aj na Natálkiných kamošov, ktorých usadíme na novej modrej pohovke, aby si deti mohli spolu niečo uvariť alebo vypiť čajík. Všetko je jedna kolekcia, takže nábytok ladí a zapadá do konceptu. Kuchynku Little Dutch z e-shopu Minilove má vždy po ruke, pretože varenie je momentálne jej najväčšia záľuba. Inak neviem, či to majú všetky deti rovnako, ale kuchynku odporúčam od 2 rokov, kedy si určite nájde miesto v každej izbe a deti ju budú milovať.

Po vášnivej kuchárke sa z nej stáva svedomitá mama, takže postieľka a kočiarik pre bábiky nesmú chýbať. No a keď príde na to, že je sama ešte dieťa, stále sa veľmi rada pohojdá aj na drevenom koníkovi, ktorého máme už od jej jedného roka. V izbe sa nenachádza jediná hračka, ktorá by ju nebavila. Všetko dokáže plnohodnotne použiť, zahrať sa. Na každú vec dočiahne. Hračky si vie odložiť a stáva sa, že po prebudení sa začne sama v izbe hrať a nás nechá ešte odpočívať. V dome nie sme dlho, ale s izbou som sa úplne stotožnila a páči sa mi výsledok. Ba čo viac, veľmi sa páči Natálke, no a to bolo hlavným cieľom. My budeme toto jej malé kráľovstvo postupne obmieňať aj zdokonaľovať podľa jej predstáv a požiadaviek.
Detská izba je len izba, ale je to miesto, v ktorom sa musí každé dieťa cítiť príjemne a nikdy nestratiť chuť hrať sa.

Pamätajte si…“Pri navrhovaní detskej izby treba pustiť uzdu fantázii, no zároveň treba k tomu pristupovať zodpovedne. Priestor, v ktorom deti žijú, ich ovplyvní na celý život. Každá izba by mala podporovať kreativitu a predstavivosť detí. Pôsobiť usporiadane a nevytvárať chaotické prostredie.“

Silvia

 

fotograf Adriana Vyhňár  – Hrubca