Tak ako sa u detí menia senzitívne obdobia, spolu s nimi sa menia aj ich záujmy. Obzerajú sa po iných – nových veciach a hračkách.  Pozorujem Natálku, po čom siaha najčastejšie, s čím sa najradšej hrá a čo sama balím vždy, keď ideme niekam mimo domu lebo viem, že ju to zabaví. Pripravila som si taký malý rebríček, pre niekoho možno tipy na zabavenie detí počas cestovania alebo dlhých dní doma počas choroby či nepriaznivého počasia.

Kartičky – akékoľvek druhu a má ich hneď niekoľko. Kartičky Zvieracia farma,  kde sú zvieratká rozdelené na dve časti. Kartičky abeceda taktiež s obrázkami zvieratiek. Kartičky protiklady, kde sa učí vidieť rozdiely. Kartičky Ice Cream tam si z troch častí skladá nanuky v krásnych pastelových farbách.

Pexeso – Hráme ho trošku inak. Nehľadáme v kope dva rovnaké obrázky, ale rozložím na zem každý obrázok z páru a druhý jej ukážem a ona k nemu hľadá pár. Toto ju baví už dva mesiace a je v tom veľmi dobrá. Naposledy som jej kúpila textilné pexeso. Naozaj perfetkná vec, keďže to papierové vždy trhala, ožúvala a krčila 🙂 Takto ho nemôže nejak zničiť a ak sa aj zašpiní operiem a je ako nové  čo viac je to jedno z najkrajších pexies aké som videla taktiež zvieratkové. Táto aktivita vycibrí zmysel pre pozorovanie a pomôže dieťaťu zdokonaľovať priestorovú orientáciu.

Kreslenie –  Pastelky a papier, kdekoľvek a kedykoľvek sú proste záruka, že si sadne za stôl a bude hodnú chvíľu kresliť. V jasličkách je vraj najtrpezlivejšia a za stolom dokáže sedieť a kresliť najdlhšie. Pastelky a malý zápisník jej balím vždy na cesty. Jej prvé kresby poctivo odkladám a zápisník už má takmer celý pokreslený ten jej odložím na pamiatku tiež.

Matriošky –  v období od jednehé do troch rokov dieťa zbožňuje ukladať veci do škatuliek a Natálka nie je žiadna výnimka. Rovnako deti v tomto období zaujíma porovnávanie, triedenie, zoraďovanie, čo sú všetky činnosti matematického zmýšľania. Matriošky presne zodpovedajú potrebe dieťaťa po poriadku a manipulácii s drobnými predmetmi. Ponúkajú možnosť pozorovania, triedenia a zoraďovania podľa veľkosti. A navyše, pre dieťatko je vždy veľkým prekvapením, ak v bábike objaví ďalšiu bábiku 🙂

Šnúrovacia drevená topánka – na učenie šnúrovať si topánku je Natálka ešte malá, ale nikdy nie je skoro začať si skúšať navliekať a tým trénovať jemnú motoriku. Túto topánočku som kúpila Natálke na Výstave zmysluplných hračiek a od toho dňa ju má medzi obľúbenými. Dierky na nej sú väčšie a tak navliekanie zvládne aj malé dieťatko. Topánočku a rôzne iné náučné drevené hračky nájdete na www.sikulkovo.sk

Knihy – Stále ide o pasívne čítanie a tak si listujeme.  Ja si príbehy veľa krát vymýšľam a tie ju bavia najviac. Posledná z rady kníh, ktorá ju fakt zaujala je knižka Touch and Explore Pets, kde je možné reálne pohladiť srsť zvieratiek. Poviem vám, tá knižka sa naozaj vydarila a Natálka ju má v rukách aj niekoľkokrát denne. Deti v leporele objavia krásne veľké dotykové plochy a mnoho zaujímavých faktov o živote zvieratiek.

*TIP:  Nemiešajte hračky s knihami, s ktorými sa nemá zaobchádzať tak, akoby boli na hranie. Ukážte dieťatku už od najútlejšieho veku ako knihu držať, prenášať, opatrne otáčať strany a ako ju odložiť. Dieťa tak veľmi skoro pochopí, že je to krehký a vzácny predmet, o ktorý sa treba starať. 

Zdroj: kniha Montessori 100 prvých aktivít

Prajeme vám pekné a zábavné hranie 🙂

Silvia a Natálka