Nestihnete dieťa prezliecť a na pečenie medovníčkov mu necháte termoprádlo. Zrazu vám prídu desiatky správ, čo je to za značka a aké kupujeme. A veru aj takto vznikajú témy článkov na tomto blogu. Témy si volíte a vyberáte hlavne vy a váš záujem o veci, ktoré máme.

Tak nech sa páči. Prečítajte si dôležité informácie o termoprádle. Prečo je lepšie zvoliť si tento druh bielizne namiesto pančušiek a tielka napríklad.

Deti zaujaté hrou si málokedy uvedomia, že je im zima, teplo, alebo že sú mokré či spotené. A keď sa bláznia a hrajú vonku s kamarátmi, nie je možné ich neustále kontrolovať. Ako docieliť, aby ste mohli byť v kľude a nebáť sa, že dieťa prechladne a pritom ho nechať celé popoludnie hrať sa a blázniť na čerstvom vzduchu? Riešením je práve kvalitné a funkčné termoprádlo, ktoré dieťa udrží aj pri intenzívnych aktivitách v suchu a v teple.

Hlavné funkcie termobielizne

Princíp termobielizne spočíva v odvode potu (vlhkosti) od pokožky na druhú stranu oblečenia. Vlhkosť následne prestupuje cez ďalšie vrstvy oblečenia a odparuje sa. Hovorí sa tzv. o princípe knotového efektu. Dôležité sú teda aj ďalšie vrstvy oblečenia, ktoré by mali byť schopné transportovať vlhkosť ďalej od tela a odpariť ju. Spodná vrstva (tá najbližšie k pokožke) by mala rýchlo schnúť a nechladiť. Tým umožňuje ideálne termoreguláciu organizmu.

Podľa použitého materiálu sa líši schopnosť termoregulácie a rýchlosť odvodu potu.

Ďalšie funkcie termobielizne

  • antibakteriálne – boj proti baktériám zaisťujú nanočastice striebra, ktoré sú v niektorých typoch termoprádla obsiahnuté. Polypropylénové vlákna, ktoré sa bežne pri výrobe funkčnej bielizne používajú, by mali byť antialergické, dobre znášanlivé s ľudskou pokožkou a odolné voči plesniam a baktériám.
  • redukcia zápachu – napr. merino vlna dokáže chemicky viazať a neutralizovať pot, navyše je oveľa viac priedušnejšia než syntetické vlákno
  • bezšvová termobielizeň – hovoríme o „druhej koži“, ktorá prináša omnohoa komfortnejšie nosenie

Detské funkčné prádlo sa najčastejšie vyrába ako dvojdielné prádlo, teda funkčné tričko s dlhým rukávom a dlhé spodné nohavice. Vybrať si je možné z rôznych dizajnov a materiálov, vďaka, ktorým budú deti nosiť prádlo radi.

TIP:

Na to, aby detské funkčné prádlo dobre odvádzalo vlhkosť a plnilo požadovanú funkčnosť je potrebné, aby bolo v tesnom kontakte s pokožkou. Preto vyberajte vždy tak, aby prádlo sedelo tesne na telo. Určte nerátajte s možnosťou vynosenia na dve sezóny. Deti stále rastú a veľkosť sa mení.

Veľmi populárne u mamičiek aj detí je práve MERINO. Ja som kupovala funčkné prádlo z polyesteru, bavlny a elastanu. Natálka má dve súpravy. Prvá je značka KLIMATEX a druhá termo súprava slovenský výrobca z Drietomej pri Trenčíne značka Termovel. Termobielizeň Termovel má už druhú. Mala rovnakú minulý rok a nakoľko sa osvedčila vzala som jej rovnaký model, len v inej farbe a väčšej veľkosti.

Nikto mi pri výbere neradil, kupovala som obe značky na skúšku, ale funkčnosťou sa osvedčili a som spokojná. Merino má rôzne podoby, niektoré aj pichá a deti ho na pokožke proste neznesú. Ale je aj merino, ktoré je vraj veľmi príjemne dokonca jemné až ako hodváb a napríklad Saškine dvojičky /doubletrouble.sk/ nosia práve merino oblečko od značky JEEJ desing a nevedia si vynachváliť. Sama som sa nechala inšpirovať a zvažujem kúpiť malej aj merino na odskúšanie. Inak práve táto značka bola jednou z najodporúčanejších v mojej ankete na Instagrame, kde som vás vyzvala poradiť mi, kde kúpiť kvalitné merino.


www.andreaphotography.sk/
www.doubletrouble.sk

Značka Crivit PRO, ktorú ponúka Lidl bola najodporúčanejšia. Termobielizeň tejto značky máme ja aj manžel už roky, tak vďaka vlastnej skúsenosti s názorom jednoznačne súhlasím a Lidl mám v tomto fakt rada, majú pekné funkčné veci za super ceny 🙂

Ďalej pridávam značky odporúčané vami: MC Kinley, MOE, WOOLIES, CRAWLER, ENGEL, ICEBREAKER, ZAJO, BRUBECK, DEVOLD, OUTLAST – LITTLE ANGEL, SKOGSTAD, MANYMONTHS, POMPDELUX, POLARN O.PYRET , KLIMATEX, TERMOVEL.

Veľmi vás zaujímalo, či dávam Natálke termoprádlo aj do škôlky a či v ňom trávi čas tam. Odpoveď je ako kedy. Všetko záleží aj od počiasia a teploty vonku. Ak viem, že budú vo vnútri má pančušky a tielko. Keď idú hneď ráno von, dám jej termoprádlo, ale ak idú až počas dňa alebo poobede, tak má termoprádlo vo svojej skrinke a oblieka si ho až pred odchodom von. Ak sa stane, že má termoprádlo od rána, nevadí mi ak v ňom ostáva v škôlke aj cez deň, nie je to často. Aj ostatné detičky v škôlke takto chodia, čo som odpozorovala a je im v termoprádle príjemne. Vždy je dôležité zhodnotiť situáciu, či budú deti počas dňa viac vonku alebo vo vnútri. Ak vonku, tak termoprádlo môžu mať celý deň na sebe, ale ak majú byť vonku len hodinku, stačí keď si ho oblečú až pred odchodom von. Preto mám pre Natálku dve súpravy, jednu má v škôlke a jednu doma. Je to praktické 🙂

Tak verím, že som trošku pomohla a rozšírila obzory ohľadom funkčného prádla pre deti. Hlavne nech sa počas zimy dostatočne využije a deti si užijú pravú zasneženú zimu. Lebo to je najviac.

Silvia

Zdroje:

http://www.xn--termoprdlo-obleenie-wub64g.eu/1287-najdolezitejsie-funkcie-termopradlahttps://www.google.sk/amp/s/www.kbsport.cz/amp/blog/proc-nosit-funkcni-termopradlo-a-jak-ho-vybrat-detail-11697https://www.skibi.cz/nakupni-radce/jak-vybrat-detske-termopradlo?

https://www.google.sk/amp/s/www.kbsport.cz/amp/blog/proc-nosit-funkcni-termopradlo-a-jak-ho-vybrat-detail-11697

https://www.skibi.cz/nakupni-radce/jak-vybrat-detske-termopradlo?