„Rodina je jednou z nevyhnutných podmienok šťastia.“

V mojom prípade si dovolím tvrdiť, že niekedy v minulom živote som tento citát napísala ja. Rodinne založený typ človeka od útleho detstva. Vždy ma vychovávali tak, že som si dar v podobe lásky k rodine uložila do svojho srdca a túžila mať vlastnú rodinu, no zároveň ostať súčasťou aj tej svojej.

Život v zahraničí bol pekný a dal nám mnoho do života, ale rodina nám veľmi chýbala. Obyčajné veci ako oslavy, nedeľné stretnutia, výlety alebo grilovačky na záhrade… Cnelo sa nám… Som rada, že hovorím nám, pretože sme s manželom obaja vedeli, že život ďaleko od našich blízkych je len na nejaký čas, a že zázemie chceme mať doma. Všetky pocity sa v nás znásobili, keď sa nám narodila Natálka.

Po návrate domov na Slovensko  sa navštevujeme vždy, keď je to možné, no ja som si zaumienila stráviť spoločného času ešte viac. Viem, nedá sa len tak s každým, veď povinností je veľa a času málo. Tak som vymyslela spoločne strávený víkend spojený s oslavou narodenín viacerých členov rodiny. Neprenajali sme si kulturák, ani drahú reštiku, ani sa doma nepotili nad pečením koláčov a robením chlebíčkov. Nechcela som žiadne cenné dary, len jeden jediný… A to stráviť čas spoločne.

Sadla som si večer za počítač a hľadala možnosti ubytovania pre dospelých i deti v rôznom veku, hlavne, aby mali o program postarané a nenudili sa. Vždy je ľahšie nájsť hotel pre dvoch dospelých a dieťa, ako hľadať ubytko pre toľko osôb aj s vyžitím pre deti.

Do tohto dňa som netušila, že Tatralandia, to nie sú len bazény, ale že sa priamo v areáli nachádza aj ubytovací komplex Holiday Villages Tatralania so 101 chatkami, ktoré sú členené do 11-ich tematických osád. Proste malé dovolenkové mestečko ideálne pre rodiny s deťmi.

Tatralandia na skok od chatky, detské ihriská, kontaktná ZOO, Tatrapolis – Svet miniatúr, Gazdovský dvor, privátna grilovačka… A bolo rozhodnuté. 😊

Strávili sme  víkend v srdci Liptova. Krásny čistý areál a mnoho rodín s deťmi. Chatka č. 407 patrila na jeden víkend nám. Krásna drevená a jednoduchá. V izbách všetko pripravené na pobyt spolu s postieľkou vedľa manželskej postele. Posedenie vonku a po ruke gril a ihriská. Nerobili sme nič špeciálne iba obyčajné veci ako rodina. Rozprávali sme sa a smiali, hrali sa, pasívne športovali, čo to pojedli a popili. A pre mňa bolo najvzácnejšie to, že sme boli pokope. Že Natálka mala okolo seba svoje dve babičky, bratrancov a krstných rodičov, ktorí jej s láskou prikyvovali na všetky jej aktivity, ktoré si zmyslela. Že sme si mohli kopať do lopty, fúkať bubliny, variť kávu a nalievať vínko a deti boli šťastné pre jednu jednoduchú vec, a to že sme zmenili prostredie a boli vonku.

Dovolili sme si využiť možnosť podávania raňajok v hotelovej reštaurácii. Áno, aj hotel sa nachádza v areáli. Nevstávali sme skoro, nestrácali čas prípravou raňajok a obsluhovaním, ale prešli pár krokov a v pokoji sme si vychutnali pestré raňajky spojené s pozorovaním akváriových rybičiek, domáce koláče, kávu, džús a teplý alebo studený raňajkový bufet. Natalinka potom povinne otestovala veľký detský kútik priamo vedľa reštaurácie na recepcii hotela a trampolínu na vonkajšej terase. Sobota patrila vode a stihli sme aj kontaktnú zoo. Pohladkali pár zvieratiek  a užili si Tatralandiu. Teplé počasie nám dovolilo byť vonku, ale pochodili sme aj vnútorné bazény a počľapkali sme sa v slanej vode v Tropical Paradise. Moji synovci a brat sa vybláznili na toboganoch, ja som z diaľky sledovala odvážlivcov pokúšajúcich sa surfovať a veľmi ma potešilo, že Tatralandia myslí aj na maminky s maličkými deťmi a je tam pre ne zóna vyhradená s názvom Baby Silent Zone. Ide o  tichú, intímnu zónu pre detičky od 0 do 3 rokov. Nachádza sa na hornej terase Tropical Paradise. Najmenší návštevníci tu nájdu priestor na kŕmenie, hygienu aj odpočinok počas dňa plného zábavy. K dispozícii je ohrievač detských fliaš a mikrovlnka na prípravu detskej stravy, chladnička, detská stolička na kŕmenie, prebaľovací pultík s vlhčenými i suchými obrúskami, detská ohrádka s hračkami a tulivaky na oddych či dojčenie. Celá zóna je oddelená paravánom pre väčšie súkromie. Takže naozaj viete stráviť celý deň v aquaparku aj s vašimi najmenšími.

Najlepšie na tom všetkom bolo to, že keď sme si zakúpili celodenný vstup do Tatralandie, mohli sme kedykoľvek odísť na chatku, kde sme boli ubytovaní, dať si obed, trošku si od slnka oddýchnuť a vrátiť sa naspäť. Toto sme mohli urobiť aj stokrát.

Inak v areáli boli okrem detských ihrísk aj volejbalové ihrisko, nohejbalové ihrisko, florbalové ihrisko, ping-pong… Atraktívne sú aj indiánske stany priamo pred chatkami. Podľa mňa svojou ponukou vedia vyhovieť naozaj každému – veľkým i malým návštevníkom.

Tatrapolis – Svet miniatúr sme si nechali na nedeľné doobedie. Obzreli a pofotili sme si kovové miniatúry svetových stavieb ako Eiffelova veža, CN Tower, šikmá veža v Pise, Big Ben, … Po malej dávke geografie sme nasadli do autíčok na autodróme a ja som si zaspomínala na svoje detstvo. Chlapci odskúšali popletené člnky na vode a nakoniec bláznivo kričali na Vodnej strele. Je to banská veža vysoká 8,5 metra a je určená len a len na zábavu – banské vozíky vás vyvezú až na vrchol veže, spustia rýchlosťou strely dole a vozík vás katapultuje priamo do blízkeho jazierka, a keď sa podarí nechtiac vás aj osvieži. 😀

Posledná atrakcia pre malých aj veľkých je Hurricane Factory. Tam sme nabrali odvahu sa len pozerať. Hurricane Factory Tatralandia je jedinečná adrenalínová atrakcia, v ktorej môžete zažiť pocit voľného pádu, ako napríklad pri zoskoku z lietadla alebo útesu, ale bez pocitu strachu a nevoľnosti z výšky. Tvorí ju unikátny veterný tunel s kruhovou sklenenou letovou komorou s priemerom 4,3 metra a výškou neuveriteľných 14 metrov, v ktorej si môžete vyskúšať aké to je, keď vietor fúka rýchlosťou do 270 km/h. Táto zábava je určená všetkým fyzicky zdravým osobám vo veku od 5 do 100 rokov a dokonca aj pre občanov na invalidnom vozíku. Predchádzajúce skúsenosti ani špeciálne fyzické prípravy nie sú potrebné. Po krátkej inštruktáži sa každý naučí ovládať svoje telo vo voľnom páde už behom prvých vstupov do veterného tunela. Ja vám neviem. Nemám strach z výšok, ale mala som akýsi rešpekt, aj keď to vyzeralo lákavo… Nechávam tu to čarovné slovo “nabudúce.”

Zvyčajne cestujeme a víkendujeme len my traja, tak som rada, že náš rodinný víkend je príležitosť dať vám tip na dovolenku s rodinou alebo priateľmi. Leto začalo, a tak je najvyšší čas naplánovať si voľné chvíle s ľuďmi, ktorých máte radi. Chatka 407 alebo aj iné číslo je ideálna na to, prežiť svoj príbeh v Tatralandii. My sme si ho prežili a tešíme sa na ďalšie v spoločnosti našich najbližších. 

www.tatralandiavillage.sk