Zvyčajne je šatník súčasťou spálne, my sme sa rozhodli ho mať  oddelený, ale s prístupom zo spálne.  V dome sa to dá. Je na to priestor a má to veľa výhod.  Hlavne ráno, keď v ňom stojím aj pól hodinu a neviem čo na seba 😀 Dieťa a manžel ešte spia a ja ich svojím dlhým rozhodovaním aspoň neruším. Je dostatočne veľký na to, aby som sa tam mohla hneď prezliecť a zo spálne vychádzam už oblečená. Veľmi mi vyhovuje, že sme sa rozhodli nemať v spálni žiadne skrine, pretože spálňa je pre mňa miestnosť, v ktorej má najväčšiu dominantu posteľ a má tam byť čo najmenej veľkého nábytku a rušivých prvkov. Je to „oáza pokoja“, ktorá si nezaslúži byť zastavaná skriňami 🙂

Šatník sme si vymysleli sami, tiež  navrhli a sami aj zložili. Nepoznám nič lepšie ako obchodný dom IKEA a neobmedzené možnosti sebarealizácie v tomto obchode. Viete si u nich všetko reálne pozrieť, šatník si cez plánovač online rozvrhnúť, na konci plánovania vám to systém všetko pekne napočíta, takže okamžite viete koľko dokopy zaplatíte za každú jednu poličku či šuflík a dokážete si všetko naozaj veľmi jednoducho zložiť. Zvládli sme to my, zvládnete to i vy 🙂 Viac stolárov mi potvrdilo, že ak ide o takýto typ nábytku, kde sa zložené časti nebudú opakovane rozkladať, ale natrvalo budú zmontované, je to najvýhodnejšia a najlacnejšia alternatíva a určite sa neoplatí dávať si robiť šatník za veľa peňazí stolárskym firmám.

U nás to bola od začiatku jednoznačná a jasná voľba. Ikea a Šatníkový systém PAX je podľa mňa prijateľná alternatíva pre každého. Nekonečne veľa možností na zostavenie šatníka podľa vlastných predstáv a požiadaviek. Farba, úložné priestory, variácie vešania …. Viete si zhotoviť lacnú alternatívu, ale aj priplatiť za rôzne vychytávky ako sklo, svetlo, organizéry atď. A tak si môžete vytvoriť skutočné krásne miesto na odkladanie všetkých kúskov oblečenia, ktoré doma máte.

 

Pridávam zopár informácii, ktoré vám pomôžu pri navrhovaní šatníka:

  • svetlý priestor medzi policami by mal byť 33-35cm. Vtedy získate dostatočnú výšku na „komíniky“, ktoré zároveň nebudete mať priveľmi vysoké, aby vám oblečenie z nich nepadalo.
  • do hornej časti šatníka umiestňovať tašky, ruksaky, kufre, krabice, ktoré málo používate. Ideálna výška takéhoto priestoru je minimálne 40cm
  • objemnejšie a ťažšie veci, ktoré naopak často používate, umiestňovať do spodnej časti šatníka. Nikomu sa nechce dvíhať závažia nad hlavu.
  • bežná dosahová výška človeka je 2,1-2,2m. Preto logicky nad sebou vychádzajú dve krátke vešania alebo dlhé vešanie s policou nad, alebo pod ním
  • krátke vešanie potrebuje výšku 0,95 – 1,1m
  • dlhé vešanie potrebuje výšku 1,65 – 1,75m
  • nie je na škodu do šatníka umiestniť zopár šuflíkov. Optimálna výška čielka je 20cm.
  • minimálna hĺbka šatníka, v ktorom chcete mať klasické kolmé vešanie:

–  60cm pre šatník s otváranými dverami  /aj my tak máme/

–  65cm pre šatník s posuvnými dverami

  • Ak máte doma pre šatníku vyhradenú  celú miestnosť, rozhodne by tam malo mať svoje miesto aj zrkadlo. Dobrým tipom v prípade malého šatníka je umiestniť zrkadlo na dvere, ušetríte tak miesto a priestor v šatníku opticky zväčší.
  • Roztrieďte si oblečenie – tričká, rifle, sukne, topy, do práce, na šport atď. Zostaviť outfit  bude pre vás otázkou niekoľkých sekúnd.
  •  roztrieďte si  šatník podľa farebnosti od najtmavších kúskov až po tie biele. Môže vám to pomôcť pri kombinovaní outfitov.
  • Výber vešiaka netreba podceniť. Na jemné kúsky odevov použite vešiaky potiahnuté semišom  a na obleky či saká zase kvalitné drevené vešiaky.

 

A toto je ten náš…

 

Šatník je jedna samostatná priechodná miestnosť. Odkladací priestor máme po stranách. Na jednej strane je uložené moje oblečenie, na druhej strane manželove.  Vchádza sa do neho zo spálne a prechádza sa do kúpeľne.

Odkiaľ ?  Ikea, Bratislava 

Čo ?  Šatníkový systém PAX a vnutorné vybavenie KOMPLEMENT 

Cena ?  898 EUR 

Šatník sme si naplánovali pomocou IKEA  ONLINE PLÁNOVAČA úplne sami.

— MOJA STRANA —

— MANŽELOVA STRANA —

Vaše otázky sa posnažím plynule zodpovedať v tejto časti.

Veľkú časť oblečenia mám navešanú. Šaty, blúzky, topy, košele, saká a nohavice u mňa v šatníku visia. Nemáme v ňom komplet celoročné oblečenie.  Striedame leto a zimu s tým, že v lete máme zimné oblečenie v šatníku v zadnej časti políc. Ale ide len o svetre, šály, čiapky … Zimné kabáty, bundy, nohavice  majú momentálne miesto v pracovni, ale poputujú do plánovanej skrine na chodbe. V boxíkoch v hornej polici máme odložené zimné rukavice, čiapky a šály, klobúky nevlastním (nehodia sa mi) a kabelky mám taktiež vo vrchnej časti šatníka. Sú rozdelené na biznis a „shopping bag“ kabelky a potom clutch a crossbody kabelky plus ruksaky. Manžel má veľa šiltoviek a tým sme venovali samostatnú výsuvnú poličku, je to veľmi pekná a praktická vec.

Šatník som sa snažila uložiť si systematicky. Je roztriedený  podľa farieb od topov cez blúzky, košele, saká a šaty. Tieto veci sú vyvesené aj s nohavicami. Poskladané mám tričká, ktoré opäť delím na tričká s krátkym a dlhým rukávom, voľnočasové a pracovné kúsky oblečenia. Veľmi jednoducho sa mi takto vyskladávajú outfity a mám vo veciach naozaj prehľad. Pri ukladaní som sa neriadila nikoho pravidlami, skôr vlastnou hlavou a potrebami mať tam systém a vždy poriadok.   V šuflíkoch mám plavky, domáce oblečenie a pyžamá. Sú to predsa len kúsky, ktoré nemusí byť vôbec vidieť. Takto si dokážem stále udržať poriadok, keďže najväčšia časť vecí je na vešiakoch,  svetre a tričká sa komínkujú jednoducho a  ostatné veci mám skryté v šuflíkoch.   V šatníku sa nenachádzajú topánky, to by som nezniesla, na to má byť určený samostatný botník.

Oblečenie automaticky odkladáme do šatníka či už nášho alebo dcérinho. Avšak občas sa stane, že niečo odložíme aj na pohovku a keď vznikne kôpka, roztriedim to a odložím. No nenechávam to zájsť do extrémov, naozaj máme radi poriadok.

Šatník pravidelne revidujem o veci, ktoré sú pre mňa nemoderné. Držím sa pravidla, ak kúsok neoblečiem viac ako jeden rok, neoblečiem ho už vôbec a tieto veci potom dedí moja mamina, známe, alebo darujeme tam, kde to potrebujú. Ak sú veci, ktoré som nosila naozaj máličko, viem ich ešte predať za symbolické ceny. Snažím sa kupovať si jednoduché basic kúsky, ktoré sú nadčasové a ľahko kombinovateľné. Veľa oblečenia som si nakúpila, keď sme žili v zahraničí a nosím ho stále a dlho ešte budem.  Pravda, odkedy mám Natálku, viac kupujem jej, pretože stále rastie a potrebuje nové a nové oblečenie. Nekupujem si veci každý mesiac, kupujem si vtedy, keď ma niečo zaujme a páči sa mi to.

S prachom v šatníku nezvádzam žiaden boj. Dvere sú takmer vždy uzatvorené, poličky celkom plné a samotný koberec pravidelne povysávaný.

Kde nakupujem?

predajne:

RESERVED

MOHITO

ZARA

MANGO

LINDEX

v zahraničí:  ONLY, TK MAXX, HOLLISTER, COLLOSEUM

online:

www.zalando.at

www.asos.com

www.zoot.sk