Už pri samotnom projektovaní nášho domu sme mali s manželom o mnohých veciach viac ako jasnú predstavu. Natálkina izba a šatník tam patrili tiež. Americký štýl interiérov nás doslova očaril a priestranný šatník s množstvom
odkladacieho miesta, priestorom na vešanie s posuvnými bielymi lamelovými dvermi bol náš sen pre naše malé dievčatko. Vecí má predsa dosť a ja, poriadkumilovný človek som túžila mať v nich absolútny prehľad. Taktiež jej umožniť oblečenie si sama zavesiť a odložiť.

 

Pripájam naše obrázky z internetu, ktoré sme mali odložené v záložke dom – Natálkina izba, inšpirovali sme sa nimi a tešili na jeho realizáciu.

Pôvodný plán bolo dať vyrobiť dvere stolárovi a vnútorné vybavenie zakúpiť. Napokon som opakované „výhovorky“ stolára, ako také dvere nerobia a je to nepraktické, odignorovala a svoje presvedčenie zhotoviť si šatník svojpomocne si len utvrdila. Dvere som objavila na Instragame a vďaka jednej ochotnej maminke zistila,
že nemusím chodiť ďaleko a kúpim ich aj na Slovensku. (Ak čítaš tento článok, veľmiťa pozdravujem.)

Výklenok, ktorý sa v izbe nachádza špeciálne na šatník, sme mali naprojektovaný už pri stavbe domu. Manžel vďaka sadrokartónovej konštrukcii znížil čelnú časť steny na požadovanú výšku dverí a my sme si tak mohli osadiť dvere zakúpené v obchode podľa našich predstáv.

 

Nekupovali sme všetko na jednom mieste, takže vám spravím stručný rozpis, kde časti šatníka zoženiete.

Materiál, potrebný k zostaveniu skrine :

lamelové dvere 4ks  rozmer 242,2cm x 49,4cm   + pánty a koľajnice – Hornbach, Bratislava

cena dverí : 39 eur/kus

cena pántov  a koľajníc: 40 eur

sadrokartón + konštrukcia: 30 eur

https://www.hornbach.sk/shop/Lamelove-dvere-242-2-x-59-4-cm-borovica/1462960/artikel.html

biela farba + štetec  – Dom farieb, Trenčín  (4 plechovky)

cena : 6eur/kus

komoda, police a tyče  šatníky PAX  – Ikea, Bratislava

cena: 240 eur

keramické úchytky – OBI, Trenčín

cena 2ks: 7 eur

koberec – Breno, Trenčín

cena: bol to zvyšný odrezok z koberca do spálne takže cenu  neviem, ale odhadom 10 eur

cena práce :   všetko sme si spravili a zvládli sami,  takže ušetrené peniaze 🙂

SPOLU : 497 EUR

 

Cieľom bola funkčnosť. Šatník je dostatočne veľký na to, aby slúžil aj ako úložné miesto pre Natálkine hračky. Má ich usporiadané a odložené v poslednej zásuvke/časti skrine, na ktorý sama bez problémov dočiahne. Má tam aj vrece na hračky, v ktorom má odložené plyšové hračky. Osobne neuznávam systém ukladania
veľkého množstva plyšových hračiek na police či posteľ. Len na ne zbytočne sadá prach a dieťa to deň i noc vdychuje. Kedykoľvek má Natálka potrebu si „plyšáky“ vytiahnuť a hrať sa, len otvorí skriňu.

 Oblečenie v ňom má uložené tak, aby vedela okamžite rozoznať o aký druh odevu ide a sama si ho môže vytiahnuť či zvesiť a naopak, odložiť a zavesiť na vešiak. Čiže prehľadný a nevytvárajúci dojem chaosu a neporiadku.

Môj tip na ukladanie detského oblečenia :

Výhoda zaveseného oblečenia spočíva v tom, že sa nekrčí. Ku krčeniu však nedochádza pri samotnom skladaní, ale pri vertikálnom ukladaní. Ukladaním na seba vzniká silný tlak a váha vrchného oblečenia zákonite pokrčí tie, ktoré sú naspodu. Navyše, spodné kúsky oblečenia veľmi rýchlo zapadnú do „nemilosti“ a len málokedy ich vyberáme. Preto radím oblečenie skladať a ukladať vedľa seba v horizontálnom uložení. Nejde o zložitý systém, ide o spôsob skladania na tretiny. Ideálny stav dosiahnete vtedy, ak sa vám podarí jednotlivé kusy oblečenia  poskladať do úhľadných obdĺžnikov, ktoré dokážete postaviť. 

 

Pamätajte si dôležitý fakt: Priestor, v ktorom bývate by mal slúžiť vám a nie naopak. Zbavte sa nepotrebného a vytvorte si systém, ktorý vám pomôže mať domácnosť a veci pod kontrolou. Pri skriniach a úložnom priestore toto heslo platí dvojnásobne.

Biela farba skrine pôsobí svetlo a priestranne a koberec na podlahe zase útulne a teplo. Lamelové dvere sú neštandardným kúskom izby a podľa mňa pridávajú na jedinečnosti. Nemusí byť predsa všetko len o škandinávskom štýle, aj keď i ten má niečo do seba 🙂

Silvia