Čakali sme na ne… Teda, Natálka, kým dovŕšila dva roky. Menšie deti neberú, tak mali nastavené podmienky. Takže dovtedy navštevovala súkromné jasličky a od mája tohto roka prešla do montessori jasličiek. Zo dňa na deň bez plaču, protestu alebo strachu, či obáv z nového prostredia. Vedela som, že to tak bude a že to zvládne na výbornú, lebo viem, aká je. Nevedela som však, že medzi dvoma zariadeniami môže byť tak diametrálne veľký rozdiel. Atmosféra, prístup, vybavenie jasličiek, výchovné metódy… Práve preto som sa rozhodla vám o tom napísať. Vaše dieťa trávi v takomto zariadení značnú časť dňa, a keď už môžem porovnávať, tak poviem len jediné… Neberte to na ľahkú váhu a snažte sa vybrať pre svoje dieťa to najlepšie. Nám sa to podarilo až na druhý pokus. Ten prvý, s cieľom pokryť obdobie, kedy je ešte príliš malá na jediné montessori jasličky v Trenčíne, bol krok vedľa. Na to príde človek vždy až s odstupom času, alebo až potom, keď vidí niečo lepšie a pozitívnejšie. Nemám v záujme nikoho očierňovať ani porovnávať. Každému, či už rodičovi alebo dieťaťu, sadne niečo iné. Natálka bola spokojná a veľmi dobrá aj v súkromných jasličkách, no mne a manželovi prekážalo viacero vecí, ktoré sme nedokázali prehliadať ani tolerovať. Posledné týždne som doslova odrátavala dni a tešila sa z nástupu do nového prostredia viac ako Natálka. Moje pocity ma nesklamali a svoje rozhodnutie neľutujem.

Montessori pedagogika je mi blízka. Počas materskej dovolenky som sa snažila čiastočne jej metódy aplikovať aj u nás doma a po nástupe do práce som si tajne želala, aby Natálka mohla pokračovať práve v tom, čo ju posúva vpred. Vedela som, že v jasličkách bude väčšinu dňa a bolo pre mňa nesmierne dôležité, aby prostredie, deti a pedagógovia boli pre ňu prínosom a pozitívne na ňu vplývali. Veľmi si želám, aby bola z Natálky nezávislá, praktická osoba so silným vedomím svojho ja. Aby bola schopná improvizácie, bola tvorivá pri práci, učení a v živote ako zdravý, mysliaci jedinec. Aby prácu nevnímala ako niečo nepríjemné. Mala pozitívny prístup k chybe; pretože každý robí v živote chyby, poučí sa z nich a už ich neopakuje. Aby bola hrdá na to, že pre seba dokáže niečo urobiť, získala kladný postoj k životu a našla jeho význam.

„Pomož mi, aby som to spravil sám.“

Maria Montessori

Takto to tam aj funguje. Deti sa učia samostatnosti. Úlohou učiteliek nie je formovať dieťa, odstraňovať mu z cesty prekážky, alebo ním dokonca manipulovať, ale urobiť všetko preto, aby vlastnými silami a svojím tempom získalo nové vedomosti a zručnosti, zžívalo sa so svetom,
ktorý ho obklopuje. Ide im to perfektne. Montessori jasličky aj škôlka sú pod jednou strechou a po každej návšteve vás obklopí nesmierne príjemná atmosféra a pokoj vyžarujúci všade naokolo. Miesto, učiteľky i deti a ich rodičia vás okamžite presvedčia o tom, že sa nachádzate tam, kde panuje dobrá nálada, porozumenie a harmónia. Celé toto má pod svojimi ochrannými krídlami Katka Mečiarová, ktorá je zároveň aj učiteľkou v škôlke. Preto som sa rozhodla popísať vám montessori práve prostredníctvom nej a osobne si myslím, že na záver tohto článku pochopíte, prečo som spokojná s miestom i ľuďmi, ktorí Natálke robia spoločnosť počas dňa. 🙂

Katka, prečo si sa rozhodla otvoriť si montessori škôlku?                                                                   

Rozhodnutie otvoriť si škôlku neprišlo len tak, z jedného dňa na druhý. S touto myšlienkou som sa pohrávala už na vysokej škole. Počas školy som vedela, že smer ktorým sa chcem uberať, je práca s deťmi. Štúdium psychológie bolo síce fajn, ale nedostávala som odpovede na všetky
otázky, chcela som ísť hlbšie. A tak som hľadala rôzne smery, ktoré by mi boli blízke a súznili so mnou, s mojimi názormi a presvedčením, až som narazila na Montessori pedagogiku. Zaujala ma predovšetkým tým, že je rešpektujúca voči potrebám dieťaťa. Správne uplatňovanie princípov Montessori pedagogiky, predovšetkým v predškolskom veku, vytvára dobrý základ pre život – nedeformuje prirodzený vývin dieťaťa.

V čom vidíš najväčší rozdiel medzi montessori škôlkou a štátnou či súkromnou škôlkou?                       

Nerada by som teraz vytvorila názor, že iba Montessori škôlky sú dobré a to najlepšie možné riešenie pre vaše dieťa. Kedysi bol pojem montessori pomerne neznámy. Dnes sa to mení a vzniká veľký záujem o Montessori pedagogiku. S týmto záujmom však prichádza aj veľa  neporozumenia a nepochopenia tejto metódy. Mám rada citát od M. Montessori: „Snažne Vás prosím: Nechoďte okolo a nehovorte o výchovnej metóde, ktorá vás presvedčila, alebo o tom, že ste študovali cestu, ktorá umožňuje dieťaťu učiť sa jednoduchým a atraktívnym spôsobom.
Hovorte miesto toho vždy o dieťati a jeho tajomstvách, odhaľte pravdu. Pomenujte dieťa také aké je, tvoriteľom ľudstva, kreatívna a transformujúca energia, ktorá dokáže pôsobiť na srdcia ľudí a v ktorej sú pripravené nové cesty pre riešenie sociálnych problémov ľudstva… „. Myslím, že nám dáva jasnú odpoveď na otázku. Vaše dieťa môže chodiť aj do štátnej či súkromnej škôlky, kde nebude ani jedna Montessori pomôcka, no napriek tomu, ho každé ráno bude vítať rešpektujúca učiteľka, ktorá vníma jeho potreby, senzitívne fázy, dáva mu dostatok priestoru byť samostatným, ale tiež nezabúda nastaviť jasné hranice s láskou a to je myslím, omnoho dôležitejšie, ako mať plné police Montessori materiálu, a pritom zabudnúť na to všetko. Ide predovšetkým o prístup, o ľudí a o to ako nazerajú na dieťa. 🙂 Takže podľa tohto si treba vybrať škôlku, nie podľa toho, či má, alebo nemá v nápise Montessori.

Sú podľa teba deti v Montessori škôlke v niečom iné?

Montessori učí deti samostatnosti. Často si myslíme, že keď je dieťa malé, potrebuje našu pomoc a musíme veci zaňho urobiť. Ale to nie je pravda! Tým, že to za dieťa urobíme, berieme mu radosť zo zodpovednosti. M. Montessori píše o tom, ako prišiel za ňou chlapec a povedal:
„Pomôž mi, aby som to dokázal sám!“ Tak, milí rodičia, nerobme veci za naše deti, ale pomôžme im, aby to dokázali sami. Iba tak sa môžu stať zodpovednými a samostatnými bytosťami.

Ako vyzerá bežný deň a program v škôlke?

Keď vstúpite do Montessori škôlky, určite spoznáte rozdiel. Triedy sú ladené do jemných tónov, prevláda biela, pastelové farby a drevo. Nekričia na vás farebné steny ani podivné obrázky. Trieda je rozdelená do oblasti, ku ktorým náležia dobre prístupné police s rôznymi pomôckami podľa zamerania (praktický život, zmyslová výchova, matematika, jazyk a kozmická výchova). V triede je dostatočný priestor na to, aby si dieťa zvolilo, či chce pracovať za stolom, alebo na zemi na koberčeku. Nový deň zväčša začína elipsou, je to vlastne taký „kruh“, kde si s deťmi spoločne zdieľame zážitky, ako sa máme, oslavujeme narodeniny, alebo robíme cvičenia ticha. Inak deti pracujú s materiálom. Dieťa si slobodne volí, s čím bude pracovať. Sloboda ale neznamená, že si dieťa robí, čo chce. Sloboda je v tom, kde to chcem robiť, s kým to chcem robiť a kedy to chcem robiť. Dôležité je ale mať na pamäti, že moja sloboda končí tam, kde začína sloboda niekoho iného. A to sú hranice, jasné pravidlá, iba tak môžeme byť v skupine spokojní a môže to fungovať.

A podľa mňa to tam funguje ako švajčiarske hodinky. Katka má môj nesmierny obdiv a rada by som ju uviedla ako príklad ostatným, ktorí možno zvažujú, či sa oplatí venovať sa montessori a začať práve s otvorením predškolského zariadenia, pretože montessori jasličiek a škôlok je na Slovensku stále veľmi málo, čo je nesmierna škoda. Všetko čo do detí v tomto veku dáme sa nám vráti a toto je najlepší spôsob, ako si tu a teraz vychovať budúce generácie slušných,  samostatných a zodpovedných ľudí.

Nikomu nechcem vnucovať názor, že montessori je najlepšia voľba, len rada upriamim pozornosť na to, že pre správny vývoj našich detí je dôležité brať ohľad na ich senzitívne obdobia a deti jednoducho rešpektovať. Vyjadrovať rešpekt dospelým nebýva problém, k tomu
sme predsa vedení od detstva. Vyjadrovať však úctu deťom? V našich končinách to znie naozaj zvláštne. Istý čas nám trvalo naučiť sa k našim deťom pristupovať s rešpektom, ale som presvedčená, že zodpovedný rodič by s tým mal začať čo najskôr. Prejavovať rešpekt je tá
najlepšia cesta, ak chceme, aby naše deti boli samostatní a zdravo sebavedomí dospelí. Aby sa totiž nestalo, že na rešpekt sa nakoniec zabudne úplne. Mohlo by sa zdať, že rešpektovať názory a potreby dieťaťa znamená, že deťom dávame totálnu voľnosť a len ich rozmaznávame, ale
o tomto rešpekt nie je. Rešpekt je o pochopení seba a aj ostatných. Snažme sa učiť svoje deti tomu, že pokiaľ chcem, aby moje potreby boli rešpektované, musím byť ochotný rešpektovať ostatných. Vďaka montessori som si uvedomila, že najhoršie by bolo snažiť sa vychovať poslušné dieťa. Teda deti, ktoré budú robiť presne to, čo chceme. Takýchto dobre vychovaných detí a dospelých sú plné ulice. Dospelých, ktorí sa naučili, že pred autoritou sa skláňa hlava a kvôli pochvale som ochotný urobiť skoro všetko. Nemôžeme sa diviť, že veľká časť našej spoločnosti očakáva, že ich životom prevedie veľký vodca. Od školy sú vedení k tomu, že rešpekt sa prejavuje len autorite a na nich nezáleží. Samozrejme, nemusíme deti učiť a vychovávať s rešpektom, potom sa však nečudujme, že v dospelosti budú mať strach vyjadriť svoj názor, ozvať sa, keď budú cítiť, že im niečo nevyhovuje alebo kým sa rozhodnú niečo urobiť, budú čakať, že im to najprv niekto dovolí.

Budú poslušní presne tak, ako sme to od nich chceli…

Na záver už len jediné… Mohla som si vziať foťák a prostredníctvom fotografie vám ukázať, kdeNatálka trávi čas, tak poďte nazrieť do priestorov Montessori Trenčín.

PS:  Veľká vďaka za krásne edukačné pomôcky pre deti do jasličiek a škôlky patrí ww.sikulkovo.sk, ktoré v spolupráci s www.montessoriKids.sk vymýšľa tie najlepšie pomôcky!