Kto chce pekné zúbky mať,
musí si ich umývať,

zober kefku raz, dva, tri
a na paste nešetri,

či je večer a či ránko,
zúbky umy – Emka, Samko!

Čistíte zuby poctivo? A viac svoje, či vašich detí? Pravdu poznáte len vy a vo svojej podstate je to len a len vaša vec. Ja sa, ale napriek tomu posnažím vás inšpirovať aj v tejto oblasti. Záleží mi na zdraví môjho dieťaťa a nie je to len o chrípke a soplíkoch, ale práve aj zdravé zuby, koža, oči a mnohé iné sú toho súčasťou. Ani ja, ani manžel nemáme zuby ako z reklamy na bieliacu pastu či „orbitky,“ o to viac nám záleží na tom, aby sa Natálka od útleho dectva naučila zuby si čistiť a starať sa o ne tak, ako treba a vedome si ich nekazila sladkými nápojmi a jedlom.

Pred nekoľkými dňami som absolvovala dentálnu hygienu a rozhodla sa vziať aj Natalinku. A to z jednoduchého dôvodu, aby sa na jej zúbky pozrel aj odborník. Nech si zvyká aj na toto prostredie. Chcela som, aby videla v kresle mňa a pozorovala čo sa deje. Návštevu zvládla bravúrne 🙂 Povozila sa na kresle, nekonečne veľa krát nabrala vodu do pohárika, odsala ju odsávačkou, pozrela si zúbky v zrkadle a ukázala ich aj Maťke (naša dentálna hygienička).

Navštíviť s dieťaťom odborníka je skvelý krok a úplne ideálne to bude, ak bude ochota aj na strane stomatológa alebo dentálneho  hygienika. A práve toto často krát býva problém. Stomatológ vás odbije, že  je dieťa ešte malé a on nemá čas sa s ním „bavkať“ v ambulancii…. žiaľ realita bežných dní toto … Nevzdávajte to! Skúste práve dentálneho hygienika, je tu väčšia pravdepodobnosť, že si na dieťa nájde čas a prostredie je oveľa prijateľnejšie. Ak dieťa nemá kazy ani žiadne problémy je to ideálna voľba. Maťka bola úplne skvelá. Milá a príjemná žena, ktorú si veľkí i malí pacienti zaručene obľúbia.

Ja som stihla dohodnutú dentálnu hygienu a mnoho vecí sa pýtala a vyzvedala. Bc.Martina Kayserová  – dentálna hygienička zo štúdia Bella Dent v Seredi mi ochotne odpovedala na všetky otázky a tak vám môžem sprostredkovať podľa mňa veľmi zaujímavé informácie, ktoré možno pomôžu i vám a vašim detičkám 🙂

Tak poďme na to …..

Mati aké najmenšie detičky si mala u seba v ambulancii?
Úplne najmenšie bolo 15 mesačné dievčatko, všetky ďalšie už boli v Natálkinom veku a vyššie.

V ponuke ošetrení máš aj pečatenie zúbkov detí. O aké ošetrenie ide a prečo sa robí?
Pečatenie zúbkov je veľmi efektívne, rýchle a hlavne úplne bezbolestné ošetrenie. Laicky povedané, ide o „zaliatie“ priehlbiniek na žuvacích plôškach stoličiek špeciálnou hmotou. Tak sa zabráni vzniku zubného kazu na týchto miestach, ktoré sú pre detičky pomerne ťažko čistiteľné. Jediné ,,negatívum“ tohto ošetrenia je, že dieťatko musí spolupracovať, pretože na istú dobu potrebujem mať ošetrovaný zúbok úplne suchý. Aj z tohto dôvodu návštevy väčšinou rozdeľujeme a zúbky pečatím postupne, niekedy aj na 4-5 krát 🙂

Ako často by mali dospelí a deti absolvovať dentálnu hygienu?
Ako u dospelých osôb, tak aj u detí je to veľmi individuálne. Dospelým štandardne odporúčam dentálnu hygienu každého pol roka, v prípade, že klient za mnou príde s o niečo vážnejším problémom, ktorý treba sledovať a hlavne vyriešiť, ako napríklad parodontitída, zariaďujem sa individuálne a často sa návštevy zo začiatku opakujú aj každý mesiac. U malých detí, ako je napríklad Natálka je ideálne navštevovať ambulanciu dentálnej hygieny častejšie, kľudne 4x do roka a to z dôvodu, aby si na prostredie tohto druhu postupne zvykali a stalo sa pre ne prirodzeným. Keď však hovoríme o deťoch vo veku od 6 rokov vyššie, tu sa to konkrétne ani povedať nedá. Najčastejšie mávajú problém s čistením zubov, zápalom ďasien, vysokou kazivosťou a podobne a keďže v tomto veku sa začínajú prerezávať trvalé zuby, treba na starostlivosť o ne obzvlášť dohliadať.

Aké pasty a kefky odporúčaš?
Konkrétnu značku kefky nepreferujem, pretože každému ,,sedí“ niečo iné. Niekto má ústa menšie, niekto väčšie, niekto potrebuje kefku mäkšiu, iný zase tvrdšiu… Pri výbere tej správnej kefky by sme však mali myslieť na tri základné kritériá a to že by mala mať rovnú rúčku, malú hlavičku a rovné, rovnako dlhé štetinky.
Pri pastách je to podobne, každý potrebuje niečo iné, ja osobne však odporúčam zistiť si, či Vaša pasta neobsahuje látku SLS, ktorej síce vďačíme za príjemne penivý efekt, na druhej strane však môže spôsobovať afty, rôzne vredíky či suchosť v ústach. U detí väčšinou odporúčam, aby boli v paste obsiahnuté aj fluoridy, ktoré zúbky chránia pred vznikom zubného kazu, dospelí často uprednostňujú pasty s bieliacim účinkom (tu by som siahla napríklad po niektorej paste z rady značky Swissdent), alebo prírodné pasty (veľmi obľúbená značka mojich klientov je Herbadent)

Ako motivovať deti k čisteniu zúbkov?
S touto otázkou sa stretávam pomerne často. Najviac ,,účinný“ spôsob ako motivovať detičky k čisteniu zúbkov je čistiť si ich spolu s rodičmi. Funguje to ako pri všetkom – chcú robiť presne to, čo robíte aj vy :-). Pokiaľ však táto metóda nezaberá, zvykne zabrať čistenie zúbkov pri pozeraní obľúbenej rozprávky. Ide iba o to, aby dieťatko pochopilo, že pokiaľ si pri rozprávke zúbky vyčistí, môže si ju celú aj pozrieť.

Ako u teba prebieha prvá návšteva malého pacienta?
Ak hovoríme o detičkách napríklad v Natálkinom veku, prvá návšteva spočíva hlavne v zoznámení sa s prostredím. Dieťatko príde, ak samé chce, sadne si do kresla kde sa môže ,,povoziť“, napustiť si vodu do pohárika, následne ju poodsávať odsávačkou… Ak si do kresla sadnúť odmieta, zostaneme iba pri rozprávke so ,,zúbkovou“ tematikou alebo pri čistení zúbkov, kedy mi malý pacient iba ukáže, ako si doma zúbky čistí. Pre mňa je najdôležitejšie, aby dieťa nemalo strach prísť aj nabudúce a aby som v ňom postupne získala dôveru, ktorú bude mať následne automaticky aj k zubnému lekárovi. Detičky nikdy do ničoho nenútim a ak si do kresla nechcú sadnúť ani na desiatej návšteve, skúsime to na tej ďalšej… 🙂

Aké najčastejšie problémy so zúbkami mávajú detičky? Povlak? Kameň?
Úplne najčastejším problémom je povlak a teda následne aj zubný kaz. Rodičia často deťom zúbky dočisťujú iba do šiesteho roka a potom to nechávajú už iba na deti samé. Čo je veľká chyba. Dieťa v tomto veku ešte nemá dostatočne vyvinutú motoriku na to, aby si vedelo zúbky dokonale vyčistiť. A ak sa k tomu pridá aj nadmerný prísun cukrov v podobe sladkých nápojov, cukríkov, lízaniek či iných sladkostí, je to už úplná katastrofa. Často tak ku mne chodia malí pacienti, ktorí majú obrovské nánosy povlaku, zapálené ďasná a veľké množstvo kazov. Je nevyhnutné, aby rodičia deťom zúbky dočisťovali minimálne do desiateho roka, ideálne do dvanásteho. Rovnako dôležité je aj to, aby vedeli deťom určiť hranice pri príjme sladkých potravín.

Je pravda, že zubný kaz a škaredé zuby sú geneticky dedičná záležitosť?
Zubný kaz sa zdediť nedá. Jediné, čo môžeme zdediť, respektíve čo nám býva ,,odovzdané“ hneď po narodení sú baktérie. Bozkávaním detí, oblizovaním ich príboru či cumlíka im jednoducho posúvame baktérie ktoré máme v ústach my sami. Tie už potom v závislosti od prítomnosti povlaku a dĺžky jeho pôsobenia na zube spôsobujú zubný kaz. No ak si vieme dokonale vyčistiť zuby, kaz sa nám určite nevytvorí, aj napriek tomu, že sme ,,podedili“ veľké množstvo kariogénnych (zubný kaz spôsobujúcich) baktérií. Čo ale zdediť môžeme je tvar či rozloženie zubov, teda ak má niekto v rodine „krivé“ zuby, potomok ich môže mať podobné…

Čo tehotenstvo a zhoršenie zubov, zápal ďasien a kazy? Je otehotnenie naozaj dôvodom zhoršenia?
Tehotenstvo ako také nemôže za zubný kaz či zápal ďasien. Teda ak má žena pred otehotnením zdravé zuby, bez povlakov, počas tehotenstva sa jej len tak z ničoho nič ďasná nezapália a ani jej nevzniknú zubné kazy iba z dôvodu, že čaká bábätko. Zubný kaz v tehotenstve býva často zapríčinený nevoľnosťami a tým, že budúce mamičky nevedia ako sa o svoje zuby starať počas tohoto obdobia. Pri častom zvracaní sú zuby veľmi dlho v kyslom prostredí, čo spôsobuje ich postupné odvápnenie a oslabenie zuba. Potom je už iba krôčik k tomu, aby sa na ňom vytvoril zubný kaz. Pri zápale ďasien zase pôsobia hormóny, ktoré zápal ďasien mierne zhoršujú. K tomu ale dôjde iba v prípade, že žena mala zapálené ďasná (tzv. gingivitídu) už v čase otehotnenia.

Môžu hygienu absolvovať aj tehotné ženy a deti?
Samozrejme, u tehotných žien sa odporúča ošetrenie absolvovať v 2.trimestri, u detičiek sa môže prvá návšteva absolvovať kľudne po prerezaní prvého zúbka, v prípade potreby aj skôr.

Aký máš názor na bielenie zubov a akú techniku používaš?
Pokiaľ ide o profesionálne bielenie, absolútne nič proti nemu nemám, práve naopak, pokiaľ je urobené správne, a pomocou kvalitných bieliacich preparátov, prečo nie? 🙂 Pacient by mal byť však vždy veľmi dôkladne oboznámený s priebehom ošetrenia, so starostlivosťou po ňom aj s možnými rizikami. Dôležité však je aj to, aby si vedel dôkladne vyčistiť zuby a pravidelne absolvoval dentálnu hygienu, pretože inak môže mať bielenie nižšiu trvácnosť.
Ja používam bielenie s obsahom peroxidu vodíka, bielim však iba s certifikovanými a vysokokvalitnými preparátmi, ktoré sú maximálne bezpečné a šetrné voči zubom. Čo sa týka domáceho bielenia, tu by som bola rozhodne opatrnejšia, pretože bývajú často nie veľmi šetrné k zubom a často aj k ďasnám. Tie sú pri profesionálnom bielení plne chránené špeciálnou bariérou, preto sa pacient nemusí báť ich poškodenia.

Ako sa najlepšie chrániť pred vznikom zubného kazu, kameňa a povlaku?
Pre všetky tri spomínané „problémy“ platí jedno základné pravidlo a to mechanické čistenie. Na čistom zube sa nebude tvoriť kameň ani kaz, povlak je však niečo, čomu nezabránime, pretože akonáhle niečo zjeme či vypijeme, zuby už nie sú čisté. Ich pravidelným a správnym čistením však povlak ľahko odstránime a nemusíme sa tak obávať zubného kazu ani kameňa. Samozrejme k zdravým zubom si ale môžeme „dopomôcť“ napríklad fluoridovými preparátmi (pastami či rôznymi gélmi). Ich pravidelným používaním sú zuby odolnejšie a menej náchylné na vznik zubného kazu. Ďalším pomocníkom sú žuvačky a samozrejme aj pravidelná dentálna hygiena. Tá by mala byť samozrejmosťou u každého, kto chce mať pekné a zdravé zuby :-).

Aký máš názor na žuvačky?
Žuvačky sú na jednej strane veľmi dobrí pomocníci pri boji proti zubnému kazu (znižujú pH v ústach, takže eliminujeme kyslosť), no ak má niekto problémy s temporomandibulárnym kĺbom (bolesti pri dlhšie otvorených ústach, „vyskakovanie“ sánky a podobne), mal by sa žuvačkám úplne vyhýbať a po jedle ich nahradiť napríklad vypláchnutím úst čistou vodou. Tá takisto pH v ústach neutralizuje a splní tak rovnakú úlohu, ako žuvačka.

Je podľa teba na Slovensku dostatočná informovanosť dôležitosti dentálnej hygieny?
Bohužiaľ, v našej krajine informovanosť o význame a dôležitosti dentálnej hygieny nie je podľa mňa taká, ako by mala byť. Zubní lekári svojich pacientov často vôbec neupozornia na prítomnosť zubného kameňa či parodontitídy v ich ústach a tým túto informovanosť iba znižujú. Našťastie, dnes už väčšina populácie používa internet, kde sa o dentálnej hygiene môžu veľa dozvedieť. Ja sama mám veľmi veľa pacientov, ktorí ku nám prišli iba zo zvedavosti po tom ako videli reklamu, alebo dostali odporúčanie od svojich známych a po absolvovaní ošetrenia si okamžite zarezervovali ďalší termín. Pevne verím, že takýchto klientov bude v každej hygienickej ambulancii iba pribúdať a že príde deň, kedy budeme mať aj na Slovensku väčšinu detí a mladých ľudí bez zubných kazov.

Maťke ďakujem za jej čas a ochotu  odpovedať na všetky otázky. Ja s ňou mám ešte veľké plány a to splniť si sen o pekných bielych zuboch, ale o tom zase inokedy 🙂