Už len nadpis vo vás evokuje vidinu minutia väčšieho množstva peňazí ako na Slovensku ? Ak áno verím, že na konci príspevku názor zmeníte .
Našu dovolenku s priateľmi zo Slovenska sme síce museli zarezervovať v predstihu rozumej november 2016, ale tento úkon je bežný snáď úplne všade a vzhľadom na lokáciu a obsadenosť sme boli radi, že sa podarilo. Predstavím Vám miesto a okolie, kde som ja sama žila  2 a pól roka , takže každé miesto som osobne navštívila a videla aj niekoľko krát .
Ubytovať sa odporúčam v penzióne, v tejto lokalite je ich naozaj veľa a všetky sú krásne , čisté a upravené sú to ich rodinné podniky takže aj raňajky vám majitelia pripravia osobne a s láskou a taktiež všetko čo potrebujete môžete počas pobytu komunikovať priamo s majiteľmi nehovoriac o ich priateľskom prístupe a komunikácii .
Konkrétne náš penzión v meste Radstadt s názvom Nasnergut nájdite priamo tu www.nasnergut.at
Priemerná cena pre dve osoby na izbu za noc je 55€ izba je s kúpeľňou a kuchynkou (chladnička , mikrovlnka , kanvica , umývačka , sporák a rúra sú samozrejmosť). Možnosť nakúpiť si potraviny máte 10minút peši,  kde je BILA a HOFER  a za veľký nákup zaplatíte  rovnako ako na Slovensku . Niektoré potraviny sú drahšie, iné lacnejšie a výsledná suma  sa v konečnom dôsledku vyrovná.
Penzión je skvelým výberom i pre deti s rodinami postieľku Vám na požiadanie pripravia v izbe.
A pre lyžiarov úplne najlepšia správa lyžiarsky vlek máte priamo na dosah za penziónom takže s lyžami na pleci ste tam za 10minút!!! Penzión sa nachádza v božsky tichej lokalite s krásnym výhľadom na už spomenutý Ľadovec Dachstein.
(Penzión Nasnergut, Radstadt)
Kam ísť a  čo vidieť do vzdialenosti cca 30minút autom : 
– jazero Bodensee 
– jazero Jägersee 
– jazero Spiegelsee 
– Najväčšia ľadová jaskyňa sveta Eisriesenwelt – Werfen 
– Mestečko Schladming  
– Ľadovec Dachstein 3000 m.n.m. 
– Panoramatické výhľady Ramsau a Rohrmoos 
– Termálne kúpalisko s liečivou slanou vodou Therme Amadé v meste Altenmarkt  
– Rossbrand vyhliadková túra 
– Horská chata a reštaurácia s najkrajším výhľadom a  prechádzkou Hochwurzen (prípadne v lete sa dá využiť atrakciu trojkoliek) 
… je toho ešte oveľa oveľa viac všetko záleží ako dlho sa chystáte ostať a v ktorom ročnom období.
(Jazero Bodensee)
(Výhľad z ľadovca Dachstein)
(Dachstein)
(Ramsau – panoramatické výhľady )
Lokalita o ktorej píšem je vzdialená 1 hodinu autom od  mesta Salzburg to vrelo odporúčam navštíviť. My tam chodíme často a ešte ma neomrzelo práve naopak vždy sa neviem nabažiť tej atmosféry tam . (Pohrávam sa s myšlienkou v budúcnosti venovať jeden celý článok práve tomuto mestu 😉
Teraz pár písmenok o Termálnom kúpalisku Therme Amadé – Altenmark. Natálka má 10 mesiacov a kamarátkina dcérka 8 mesiacov obe naše dievčatká mali premiéru na termálnom kúpalisku a tak určité obavy boli na mieste.  No ak môžem povedať za seba opadli takmer okamžite k čomu pomohol predovšetkým vysoký komfort  poskytovaný rodinám s malými deťmi v podobe golfových kočíkov, ktoré nás čakali priamo pri vstupe do prezliekarní, kde sme si mohli detičky pohodlne usadiť a s kočíkom sa pohybovať po celom areáli. Ďalším príjemným prekvapením boli prenosné cestovné postieľky priamo pri bazénoch, využit ich môžete na spánok, oddych, prebalenie dieťatka atď. Prebaľovacie pulty  sa nachádzali tiež na viacerých miestach  a v reštaurácii detské jedálenské stoličky. Všetko toto vám umožní  si pobyt vo vode naozaj vychutnať a nestresovať sa s bežnými úkonmi okolo malého dieťaťa. Ja dávam 10 bodov z 10 a s poľutovaním musím usúdiť, že niečo takéto na Slovensku nenájdete, ak  áno dajte mi tip radi tam zavítame. 
Pre porovnanie :
vstup dospelý Hotel PERMON 3 hodiny  bazény + sauna       23 eur
vstup dospelý Therme Amadé 4 hodiny  bazény + sauna      24,50 eur
Thermé Amadé – Altenmarkt
No a to najdôležitejšie  pre aktívnych a vášnivých lyžiarov.
Lyžiarske zjazdovky
   Ski Amadé : 
– Flachau 
– Wagrain 
– St. Johann – Alpendorf 
– Zauchensee – Flachauwinkl 
– Flachauwinkl – Kleinarl
– Radstadt – Altenmarkt 
– Eben 
– Filzmoos 
– Obertauern (nie je súčasťou Ski Amadé) 
Pre porovnanie :
Jarná lyžovačka skipas 1 deň dospelý  Jasná Slovensko      35 eur
Jarná lyžovačka skipas 1 deň dospelý Ramsau am Dachstein  Rakúsko    35,50 eur
Lyžiarska škola pre deti je v každom stredisku samozrejmosťou .
(Lyžiarske stredisko Obertauern)
Pre nelyžiarov odporúčam denne a večerné sánkovanie . Sánkovancie drahý sú dlhé 8km a viac. Odporúčam Radstadt a Hochwurzen. Sánky vám požičajú priamo na mieste.
Moje TOP  reštaurácie
www.paularei.at (Flachau) 
–  www.mariasmexican.net  (Schladming)
– Bürgerberg Alm (Radstadt) 
– Reštaurácia Stadtbrau (Schladming) 
www.schusterhaeusl.at (Flachau)  
Ak pravidelne navštevujete slovenské hotely a absolvujete lyžovačky  máte určite prehľad o cenách a môžete si porovnávať.  Zo skúsenosti rodiny a známych, ktorí tu boli je názor vždy totožný a to že  peniažkov minuli rovanko veľa, ale kvalita zjazdoviek a služieb všeobecne je vyššia.
Bez problémov sa tu dorozumiete aj v anglickom jazyku nakoľko nemecký jazyk je ich rodný,  angličtinu ovládajú takmer všetky generácie kôli turistom .
Cieľom môjho článku nie je odradiť vás od dovolenky na Slovensku skôr zbaviť predsudkov o tom, že v Rakúsku to musí byť drahšie a ak už máte Slovensko pochodené alebo chuť zavítať ďalej možno inšpirovať kam sa vybrať. 
Takže ak sa predsa len rozhodnete prajeme vám krásnu dovolenku, ešte krajšie počasie a kopec nazabudnuteľných zážitkov. 
 
Sisi&Nati
Odkazy :