Toronto je  multikultúrne mesto, kde na ulici počujete až 160 rôznych jazykov sveta, mesto nazývané kanadským New Yorkom a zároveň najväčším mestom Kanady ležiacim na severnom brehu Ontárijského jazera. Moderné, krásne a čisté miesto ako stvorené pre život a nové začiatky…

 

Naša cesta z Montrealu do Toronta bola naozaj príjemná a rýchla  dopomohli k tomu prázdne cesty a slnečné počasie. Do Toronta sme dorazili až večer, takže sme mali  rovnako ako  v Montreale šancu vidieť mesto krásne vysvietené. Ubytovaní sme boli priamo v centre v apartmánovom byte s krásnym výhľadom z 26. poschodia  a 10 minút peši od  známej CN Tower. Bývali sme presne v tomto apartmáne Luxury Open-Concept & Lake View.

S ubytovaním by som nemenila, pekný apartmán, ideálne situovaný a všade sme to mali  naozaj blízko o čom svedčí, že sme všetko prešli peši. Potraviny sme mali 5 minút pomalou chôdzou, bol to veľký supermarket, kde mali v ponuke aj čerstvé teplé jedlá, pizzu, sushi, palacinky, waffle atď.  Prevažne sme sa stravovali tam a Natálke nakúpili potraviny a pripravili jedlo na apartmáne.

S manželom sa nám zo všetkých miest, ktoré sme videli páčilo najviac  práve Toronto. Jeho moderná architektúra, parky, prístavy,promenády, kaviarničky, reštaurácie, malé pláže pri jazere … Vedela by som si tam predstaviť život na pár rokov alebo ak by bola možnosť vrátiť sa, išla by som tam opäť. Aj mňa osobne oslovilo mesto svojou multikultúrnosťou a množstvom mladých ľudí či už to boli turisti alebo domáci.  Strávili sme tam 4 dni a tak ako všade prechádzkovým tempom si prešli miesta a atrakcie, ktoré sme mali v pláne vidieť. Takže či už budete s dieťatom alebo bez neho ponúkam vám prehľad miest v Toronte, ktoré sme navštívili a kde by ste sa mali určite zastaviť:

– CN Tower – Jedna z najvyšších stavieb sveta veža CN je vysoká 553 metrov a po vrchol schodiska má 147 poschodí. Bola som na nej, za 80 sekúnd sa dostanete hore rýchlovýťahom a pohľad z veže dolu na zem ponúka 360 -stupňový výhľad a naozaj berie dych ! Cena vstupu bola 36 CAD. 

– Rogers Centre – je baseballový štadión, prvý štadión so stiahnuteľnou strechou na svete. Práve počas našeho pobytu sa tam konali zápasy tri dni po sebe, takže sme mali možnosť zažiť naozajstný predbaseballový ošiaľ v okolí štadióna. Nakoľko tento šport vnímam ako jeden z najnudnejších a mali sme malé dieťa zápasu na tri hodiny sme sa nezúčastnili. Nebolo by tomu ale inak ani keby som bola bez dcérky 🙂 No ak ste fanúšik rozhodne treba zažiť. 

– Lake Shore – krásna promenáda popri jazere Ontário, tam by som sa vedela prechádzať celé hodiny. Zišli sme tam priamo od apartmánu za pár minút a popri jazere dokázali naprechádzať kilometre. Posedieť si môžete aj v parku s nádherným výhľadom na CN Tower. Ak  by ste potrebovali chvíľku oddych a mali chuť na dobré jedlo a pivko odporúčam Amsterdam Brew House.

– Air Canada Center – štadión hokejového klubu Toronto Maple Leafs a basketbalového Toronto Raptors. Ak je váš manžel alebo partner športový fanúšik spravte mu radosť a prejdite sa tam, prípadne kúpte suvenír v podobe športového dresu alebo trička týchto tímov. 

– Sugar Beach – pláž situovaná vedľa starej továrne – curkovaru vďaka čomu tento názov aj dostala a aby na význame ešte pridali zmiešali piesok na pláži s cukrom z cukrovaru 🙂 Je to milé a pláž sa mi veľmi páčila práve vďaka rúžovým slnečníkom. Veľmi by som chcela zažiť sedieť tam aj v zime keď je sneh 🙂 Pláž je skvelé miesto aj na hranie pre deti. 

– St. Lawrence Market – miesto, kde si nakúpite a najete sa pod jednou strechou. Nájdete tu rozmanité jedlá a potraviny ako morské plody, mäso, organické potraviny, farmárske produkty, ….

– The Destilleri Historic District –  domáci to nazývajú  tzv. romantický útek v meste. Dokonalé miesto na  nakupovanie, stravovanie a nočný život. 

– Graffiti Alley – Niekoľko blokov veľkých farebných kresieb miestných i cezpoľných sprejerov. Bolo to tam krásne farebné, ideálne miesto na fotografovanie. 

– Eaton Shopping Center – Ak milujete nakupovanie toto obchodné centrum nemôžete obísť. Obchodov je tam nespočetne veľa a čo nás doslova uchvátilo bola nekonečne veľká plocha plná fast-foodov – mne osobne to prišlo giganticky veľké.  

– New City Hall – Nová moderná radnica, pred ktorou je situovaný veľký nápis TORONTO a krásna fontána. 

– Steam Whistle – Chcelo by to pivko a praclík ? Pár metrov od CN Tower sa nachádza múzeum starých vlakov a vagónov a priamo v ňom podnik s pivárňou, kde vám k tomu pivku pripravia niečo dobré pod zub. Dajte si praclík ten  majú najlepší aký som kedy jedla a Zuzka (ty vieš 🙂 ďakujem za tip. 

– The Beaches – oblasť sa nachádza len  20 minút východne od centra Toronta, hlavnou atrakciou sú piesočnaté pláže popri jazere Ontário, trávnaté parky poskytujúce tieň, cyklistické chodníky a 3 km dlhá  promenáda. Všetky tieto miesta sú krásne udržiavané a obľúbené u miestnych obyvateľov.

Bolo tam dobre bolo … určite by sme sa tam nenudili aj pár dní naviac, ale bolo na čase ísť. Ak sa niekedy do Toronta dostanete verím, že ani vám sa nebude chcieť odísť. Taká tá uvoľnená atmosféra a príjemné prostredie vás doslova pohltia. Toronto je presný dôkaz toho, že mesto nepotrebuje len silnú históriu a nespočetne veľa historických pamiatok na to, aby tam človek mal dôvod ísť. Tam vám stačí dobrá káva so sebou a prvá lavička v prístave alebo lehátko na pláži a ostatné už príde samo 🙂 

Sisi&Nati