Zúbková osveta … 

(rozhovor)

Spoznala som „Zúbkovú vílu“!!! neveríte ?  uveríte !!! Nie je to tá, ktorá deťom necháva pod vankúšom odmenu za vypadnutý zub, ale tá, ktorá robí osvetu o umývaní zubov a tá, ktorá sa o zúbky našich detí stará. Viete ako to je,  máte doma malé dieťa, ktorému narástli prvé zúbky, vy mu ich čistíte a premýšľate nad tým, aké je to hrozné, že rast sprevádza bolesť, potom sa začnú kaziť, potom vypadnú, potom opäť narastú a 90-tim percentám ľudí strpčujú živoť bolesťami, kazmi, … no a po všetkých týchto úvahách, naozaj čisto náhodne natrafíte na ženu, doktorku, stomatologičku… moje otázky na ňu boli viac ako jasné… dovolila mi vyspovedať ju, odpovedala mi na všetko a vďaka nej som sa  množstvo  nového dozvedela a veľa vecí zmenila … napríklad malej už neoblizujem cumlík alebo lyžičku pri jedení (čoskoro sa dozviete prečo).

Osobne si myslím, že táto téma sa týka všetkých rodičov a pevne verím, že ak aspoň  pre zopár z vás bude rozhovor poučný a ponúkne potrebné informácie k starostlivosti  o zuby, tak sme na správnej ceste 🙂

Moja zúbková víla sa volá Janka Poľačeková, pracuje ako stomatologička v Prešove už  6 rokov. Je zároveň aj mamička 11. mesačnej princeznej, takže máme rovnako staré dcérky 🙂 Materskú dovolenku mala krátku, už je opäť v ambulancii a pracuje. Počas štúdia  spolupracovala s Curaprox a robila prednášky po školách a škôlkach – Dentalalarm (www.dentalarm.sk)

A poďme na odpovede na otázky mňa zvedavej matky 😀

Kedy začať u dieťaťa s umývaním zúbkov ?
  •  S umývaním zúbkov začíname  v podstate ešte, keď bábätko  ani zubky nemá. Večer, ideálne po dojčení, aj keď už sama viem, že to nie je celkom reálne, keďže bábätká neraz zaspávajú na prsníku, povytieram vlhkou gázičkou pusu, aby nekyslo mlieko v ústach a nemohla vzniknúť kandidoza/soor alebo aj žabka to volajú maminy.
  • A musím napísať  na začiatok, pre všetky maminy, že zubný kaz je infekčné  bakteriálne ochorenie. Baktérie v ústach sa živia cukrami z našej stravy a produkujú kyseliny, ktoré nám odvápňujú zuby až kým neurobia „dieru v zube“. Kazivosť sa nededí!!! Iba rodičia prenašajú  baktérie zo svojich úst do úst detí, olizovaním lyžičky, bozkami na pery či dotykom kefiek v pohári. A tehotenstvo zuby nekazí. Vápnik zo zubov sa do krvi a k bábätku už nedostane. Je to nemožné. Môže byť vyššia kazivosť počas tehotenstva, ale iba ak má žena reflux –  žalúdočné kyseliny odvápnia sklovinu.
 Nechať umývanie zúbkov na dieťa alebo tento úkon musí robiť rodič ?
  • Rodič vždy dočisťuje dieťaťu zuby, najprv nechá dieťa umyť si ich samé a potom dočistí. Je fajn, ak má dieťa jednu kefku a rodič druhú, keďže deti tie svoje zvyknú rozhrýzť. A dočisťovať treba  zúbky v priemere do 9 rokov, kedy už je dieťa dostatočne motoricky šikovné, aby zvládlo umyť si zúbky aj za poslednou stoličkou či z vnútorných plôšok.
 Koľko krát za deň by si malo dieťa umývať zuby ? A ako dlho ?
  • Zúbky si umývame určite 2 x denne. Večer pred spaním a samozrejme ráno, cca.20minút po raňajkách, keďže jedením nám klesá pH v ústach a môžeme si poškodit sklovinu. A ako dlho? Na toto vždy dávam odpoveť: “ pokiaľ nie sú čisté a hlavne hladké.“  Niekto to zvládne za 4 minúty  a iný za 8 minút…
Akým jedlám a nápojom sa vyvarovať ak chceme eliminovať tvorbu zubného kazu ?
  • Ak nechceme mať vysokú kazivosť ideálne je vyhýbať sa cukru. Čo je nemožné, keďže aj chlieb obsahuje sacharidy, ale vieme ho mať pod kontrolou tým, že vynecháme jednoduché cukry v sladkostiach a sladkých nápojoch. Ak sladkosť, tak čokoládu, ideálne horkú, a za hlavným jedlom. A tiež  znížiť čas, kedy máme nízke pH v ústach, tým, že nepojedáme a nepopíjame celý deň niečo sladké. Najhoršie sú perníky a  keksíky, ktoré ostávajú nalepené na zuboch či lízatka. A taktiež je megakatastrofa pre zuby coca cola a energetické nápoje. Odvápňujú zuby svojim nízkym pH a ešte majú kopu cukru, ktorý je výživa pre baktérie.
Kedy prihlásiť dieťa na prvú zubnú preventívnu prehliadku  a ako často absolvovať pravidelné prehliadky ? 
  • S dieťaťom začíname chodit k zubárovi s prvými zúbkami, ideálne ak je tam 8 rezákov. Hlavne treba začať vtedy, keď dieťa nič nebolí, aby si nevytvorilo negatívny vzťah k zubárovi. Prvé návštevy bývajú  o vození na kresle  či púštaní vody do pohárika to deti zbožňujú. Do 18-tich rokov  chodia deti 2x ročne, potom už len raz ročne. Tažko sa skamarátime, keď príde dieťa uplakané. A nikdy nehovoriť deťom: “ neboj sa, nič ti nebude robiť alebo neboj sa, to nebude bolieť.“ Budem robiť, počítať zúbky alebo ich liečiť. U mňa deťom hovorím, že zuby idem najskôr  osprchovať a potom šteklím bacila Cecila, aby utiekol a nenasťahoval si aj bacilku Cilku a bacila Emila a niekedy tak rýchlo uteká, že si tam zabudne hlavu a ja ešte musím šteklit/vŕtať) a čuduj sa svetu  najmenší  spolupracujú najlepšie, hlavne keď ma poznajú od mala. Dokonca už aj pusu od maleho 4 ročného  fešáka som dostala, lebo im nikdy neklamem. Vždy poviem pravdu, že to troška bude bolieť, ale že to isto vydržia a dokonca skúšam vŕtačku na pršteku (veľký  vrták, pomalé otáčky, ozaj to šteklí).
  Kedy môže dieťa začať používať zubnú pastu?
  • Zubnú  pastu používame až keď sa dieťa naučí vyplúvať. Zväčša po druhom roku. Pasta je doplnok, podstatná je kefka. Ak vylejem na riad jar a neprejdem tanier hubkou, čistý nebude! Mechanické očistenie povlaku zabezpečí len kefka. Ak pastu ešte deti používať nemôžu nevadí, stačí  navlhčiť kefku. A keď pastu nemôžu alebo nechcú  používať staršie deti tiež nevadí. Fluoridy a vápnik sa dajú doplniť  napríklad zelený čaj je bohatý na fluoridy.
Akú tvrdú kefku vybrať pre svoje dieťa ? A akú pastu?
  • Kefka má byť mäkká, hustá a má mať rovno zastrihnuté štetinky. Žiadne výmysly, výčnelky, vlnovky a podobné hlúposti. Jednoducho jednoduchá kefka napr.Curaprox či Sendodyne. Zubná pasta musí byť zvolená podľa veku dieťaťa, kvôli obsahom fluoridov, aby sa dieťa nepredávkovalo fluoridmi tzv.fluoróza. Prvé štádium sú biele fľaky na zuboch. Napríklad Elmex a Lacalut majú pekne odstupňované pasty čo je vyborná vec.
 Ako často meniť zubnú kefku ?
  • Kefku meníme vždy po chorobe alebo keď je rozstrapkaná, ale to zvykne byť aj nesprávnou metódou čistenia, príliš veľký tlak na kefku alebo  vymeníme kefku po cca.3 mesiacoch. A jedna maličkosť, ak má niekto spojenú kúpeľňu a wc, vždy treba zatvárať poklop na wc pri spláchnutí, pretože  sa tvorí aerosol s baktériami z toalety a ten sa usádza aj na kefkách!

Janka ty si len detský stomatológ alebo liečiš zuby aj dospelým ?

  •  Ja nie som detský zubný lekár. Na Slovensku to už nemáme. Každý  lekár je povinný zobrať si do starostlivosti aj deti. Takže ja mám aj detičky, aj rodičov. Čo je super, kedže viem, čo môžem čakať u detí, keďže poznám zuby rodičov. Tiež môžem motivovať už tehotnú ženu, aby chodila s drobcom čím skôr, nech sme s deťmi kamaráti a nie „strašiaci“. Mimochodom doležitá informácia : Tehotne ženy maju nárok na 2 prehliadky počas tehotenstva. Je to skvelá vec, no u nás  to žial málo žien využíva… často o tom ani nevedia. Mal by na to gynekológ upozorniť, lebo parodontitída a vysoká kazivosť ohrozujú plod. Baktérie prechádzajú cez placentu a môžu spôsobiť nízku pôrodnú váhu alebo predčasný pôrod.
Aký je najčastejší problém,  kôli ktorému  vyhľadávajú rodičia pre svoje dieťa stomatológa?
  • Pracujem od augusta 2010, najskôr  na pohotovosti a od januára 2011 na ambulancii a tam som teda videla všeličo. Množstvo  zanedbaných detí, aj dospelých.
    Najčastešie rodičia chodia s deťmi do ambulancie, keď deti bolia zúbky, opuchnú alebo im rastie  súčasne trvalý zub a  mliečny ešte nestihol vypadnúť. Škoda, lebo pri oboch zákrokoch sa deti zvyknú báť, keď toho lekára nepoznajú. A ošetriť dieťa na silu, je boj a  fyzická a psychická záťaž aj pre mňa, nielen pre dieťa.
Myslíš si, že je na  Slovensku dostatočná informovanosť o starostlivosti o zuby našich najmenších ?
  • Na Slovensku máme málo informovaných pacientov všeobecne. Je doba internetu, no veľa ľudí sa o to nezaujíma. Možno im to príde nepodstatné a stále prevláda názor, že kaz je dedičný a keď rodičia nemali zuby už v 40-tke, tak nebudú mať ani oni…
Poznáš nejaké metódy/tipy ako motivovať dieťa k umývaniu zubov ?
  • Motivovať sa dá napríklad farbiacim roztokom. Je to  fialová vodička, ktorá po natretí zafarbí iba špinavé zúbky. Starý povlak(vyzretý  minimálne 24 hodinový na fialovo a čerstvý na ružovo/cyklaménovo). Má to Curaprox názov je Plaque detector/indicator.  Ďalšia z možností je pustiť dieťaťu obľúbenú pesničku a nech si skúsi celý čas šúchať zúbky. Prípadne ako si aj ja  sama zuby umývam, na suchú kefku dať  pastu o veľkosti hrášku  a čistiť si zuby pred televízorom, aby nemali pocit, že sú v kúpeľni ako za trest.
Touto cestou by som sa chcela Janke veľmi pekne poďakovať za jej ochotu a čas zodpovedať moje otázky a za všetky užitočné informácie, ktoré nám poskytla. Ak ste sa nazoaj dostali až sem,  na záver tohto rozhovoru , tak sa moc teším a  pevne verím, že čítanie bolo pre vás zaujímavé, prípadne ste sa dozvedeli aj niečo nové.
PS: Informovanosť o starostlivosti o zuby nás aj našich detí je veľmi dôležitá a vy môžete pomôcť tiež už len tým, ak budete článok/rozhovor zdieľať ďalej medzi svojich blízkych a kamarátov.
Tak čisteniu a zdravým zúbkom zdar!
Sisi&Nati