Prečo nová izba ?

O pár dní má Natálka 4 roky. Za rok je z nej predškoláčka a o ďalší rok školáčka. Rýchlosťou blesku sa menia jej záujmy a potreby osobnostného rozvoja. Detská izba je miesto, kde trávi najviac času, práve preto sme sa rozhodli prispôsobiť ju, podľa jej požiadaviek a ešte aj o pár krokov, alebo rokov predbehnúť využiteľnosť :). Pôvodná izba bola užšia a tmavšia. Slnko tam svietilo len ráno, poobede už strecha robila tieň a slnko sa presunulo na druhú stranu. Naviac sme zistili dôležitý fakt, a to že sa izba nachádza medzi dvomi kúpeľňami (druhú kúpeľňu sme dokončili nedávno), čo je vraj pre detskú izbu dosť neprijateľné a rozbíja akúkoľvek harmóniu v tomto priestore. 

Skrinková zostava

Netajím sa tým, že máme radi poriadok a organizáciu vo veciach. V tomto duchu sme plánovali aj izbu. Čo najviac úložného miesta, veľa uzatvárateľných skriniek a šuflíkov, kde sa okrem oblečenia zmestia aj všetky sezónne veci, knihy, stavebnice, kreatívne pomôcky… Celú stenu sme využili na zostavu skriniek, ktoré plnia úlohu úložiska vecí. Skrinková zostava je z IKEA a má názov PLATSA. Je to asi najobšírnejší druh skriniek, ktoré má IKEA v ponuke. Vybrať si môžete z rôznych veľkostí skriniek, farieb a tvarov dvierok a podobne. Vyskladať takúto stenu sa dá naozaj na milión spôsobov. Použili sme online plánovač, zmerali sme naše steny a v plánovači si zhotovili zostavu vyhovujúcu naším rozmerom. 

Farby

Ostala som verná pastelovým farbám a bielej, čo sa nábytku týka. Nepoznám lepšiu a neutrálnejšiu farbu ako je biela. Je ľahko kombinovateľná, opticky priestor zväčšuje a pridáva mu svetlo. Veľmi sa teším z experimentu s farbami a z tzv. „rozpolenia stien“ vďaka dvom farbám púdrovej rúžovej a zeleno sivej. Vedeli ste, že vďaka náteru v dvoch rôznych odtieňoch budú steny vyzerať opticky vyššie? Tento klasický maliarsky trik sa používal už v georgiánskom období. Biele vlnky nám prídu milé a hravé, ideálne pre dievčenskú izbu. Vlnky sme kreslili sami, stačilo si vytvoriť šablónu z kartónu. 

Odtiene farieb na stene : 

PRIMALEX ESSENCE – farba číslo 5 NEVINNÁ HRA /rúžová/

PRIMALEX ESSENCE – farba číslo 15 HUDBA BUDÚCNOSTI /zeleno-sivá/

K farbám by som rada pridala odpoveď na otázku ako sa dopracovať k celkovému zladeniu. Ideálne je prispôsobiť doplnky, k farbe stien. Ja som si dala v Dome farieb namiešať farbu na drevo a kov od Balakrylu v rovnakom odtieni, ako je rúžová farba na stenách sa premaľovali čelá šuflíkov na posteli a dve nástenky.

Posteľ

Človek sa učí celý život a ja som sa poučila pri šírke prvej postele. Pôvodná posteľ s domčekovou zástenou bola krásna, ale úzka. Rozmer 80x100cm bol ideál pre jedného, keďže večer v posteli pri čítaní knihy sme boli dvaja, tlačili sme sa, či už manžel alebo ja. Preto sme sa rozhodli pre posteľ, ktorá bude väčšia a v pohode sa na nej vyspia aj dvaja ľudia. Posteľ je z IKEA, séria PLATSA a má rozmer 140x200cm, matrac sme však dali o šírke 120cm, aby ostal priestor na pripevnenie zábrany. Táto šírka momentálne stačí. V budúcnosti postačí len vymeniť za matrac široký 140cm. Okrem iného má dva úložné šuflíky a 4 poličky, v ktorých má Natálka uložene hračky a kufríky s rôznymi hrami. Súčasťou postele bola ešte jedna úložná časť z prednej strany , ktorú sme jednoducho k posteli nedali. Príliš zaberala miesto v priestore, tak police využijeme niekde inde.

Takže zároveň aj odpovedám na otázku o domčekoch pri posteli. Sú drevené, je to súčasť rámu pôvodnej postele, ručná práca na mieru. Vzali sme ich a pripevnili k novej posteli :).

Matrac je penový rozmer 120x200cm z www.moebelix.sk

Nábytok

Písací stôl ešte nie je potrebný a tak sme stolíku, kresielku a pohovke iba vymenili nožičky za vyššie a umiestnili tento nábytok na miesto, kde sa v budúcnosti bude nachádzať písací stôl. 

Montessori knižnicu sme si nechali, ako som už spomenula, použila som farbu zo stien na farbenie šuflíkov, tak som doladila a zjednotila celkový dojem. Knižnica Natálke ešte pekných pár rokov poslúži. Knihy sú vďaka nej prehľadne uložené a má ich v úrovni svojich očí. Keď vyrastie, dáme knižnicu na stenu.

Doplnky

Drevený box na kolieskach je úložným miestom pre všetky pracovné a nálepkové zošity, či omaľovánky … Natálka si ho presunie kamkoľvek chce a môže tvoriť. Či už v izbe alebo v inej miestnosti domu.

Koberec s potlačou skákania škôlky a črepníky s tváričkami som objavila v H&M HOME

Závesy sú ľanové záclony z lovel.sk Uchytené sú na koľajničkách VIDGA z Ikea.sk

Na posteľ dávam prehoz. Materiál je na wafflový štýl a je z bonami.sk

Vak na hračky v tvare domčeka značky CHILDHOME nám dokonale zapadol k domčekovej posteli a ukrýva v sebe všetky plyšové hračky a bábiky. Natálka nie je alergik, ale naozaj z duše neznášam vyložené „plyšáky“ na posteli alebo policiach, kde na ne sadá prach. 

Papierová rolka na stene bola inšpirácia z Pinterest. Len som čakala na ideálny vek. Stojan, papierová rolka aj upevnenie všetko je Ikea. Rolka – MÅLA uchytenie do steny Držiak závesovej tyče – VIDGA, uchytenie spodnej časti papiera – koľajnička SUNNERSTA. Nádobky na písacie pomôcky SUNNERSTA

Rúžová nástenka je pôvodne biely panel SKÅDIS z Ikea. Presnejšie dva panely 56x56cm, ktoré som natrela namiešanou ružovou farbou na drevo a kov. Panel je síce plastový, ale farba výborne drží. Doplnky k panelu ako štipce, poličky…. nájdete pod sériou SKÅDIS

Izba má rozmer 15m2. Situovaná je na západnú svetovú stranu.

Snažila som sa vám sem zhrnúť naozaj komplexné informácie o všetkom, čo sme robili a ako sme postupovali, prikladám aj náhľad z Ikea Plánovača PLATSA na zostavu, ktorú sme vyskladali Natálke do izby.

Verím, že článok bude inšpiráciou pri planovaní a zhotovovaní izby pre vaše deti 🙂