Uplynulý víkend sme v spoločnosti našich priateľov strávili na Donovaloch a na sobotu si naplánovali aktívny pohyb na čerstvom vzduchu. Mužské pokolenie si zvolilo cyklistickú trať a mamičky a budúce mamičky prechádzky s deťmi s cieľom navštíviť nejaké pekné ihrisko a detičky poobede unaviť. Počas prechádzky sme si to namierili na Park Snow Donovaly a pár desiatok metrov pred cieľom som zo zákruty hlavnej cesty zazrela  zvieratká v ohrade a nevšedne malé a milé domčeky s kopou detí a dospelých.  Miesto nás upútalo už na prvý pohľad, rozhodli sme sa teda zmeniť trasu a ísť tam.

Po uverejnení prvej fotografie Natálky pred jedným z  prekrásnych domčekov som od vás dostala  množstvo správ s rovnakou otázkou: „Bude aj recenzia?“ … úprimne nebola som na ňu pripravená rovnako ako na to, že Donovalkovo navštívime, ale po návrate na penzión som sa rozhodla recenziu napísať a možno pomôcť pri rozhodovaní alebo vytvorení si obrazu o tomto detskom mestečku a jeho možnostiach.

Možno nevšedne, ale hneď na úvod začnem práve negatívami:

  1. Prístup k samotnému miestu – Stáli sme na chodníku pred nami hlavná cesta stúpajúca do kopca, z vrchnej strany z neprehladnej zákruty rovnako ako zo spodnej strany neprestajne jazdiace autá dosť neprimeranou rýchlosťou.  Prechod pre chodcov nikde, chodník smerujúci k detskému mestečku taktiež nikde iba jedno veľké štrkové  záchytné parkovisko s prístupovou cestou pre autá.Poviem vám úprimne hnevala som sa … nechápem logiku investora alebo zhotoviteľa  tohto miesta,   ktoré denne navštívi nespočetne veľa rodín s deťmi a kočíkmi.  Prispôsobiť prístup iba autám ? V rekreačnej oblasti plnej hotelov a ubytovacích jednotiek? Veď ubytovaní môžete byť predsa kdekoľvek v okolí a logicky túžiťe spojiť príjemne s užitočným a vychádzkovým tempom sa tam dostať po vlastných… Takto bol každý jeden vrátane nás  s takýmto nápadom diskriminovaný, pretože musel prebiehať cež hlavnú cestu a riskovať život svoj a svojich detí a keď už  sa mu podarilo prejsť na druhú stranu, brodiť sa s kočíkom trasľavou štrkovou cestou a každé dve minúty sa uhýbať autám prichádzajúcim na parkovisko. Neviem či by to niekto iný neriešil ja som riešila, môj dobrý  prvý dojem tým pádom klesal a zmena nanestala ani pri kase so vstupným.
  2.  Cena vstupného –  9 EUR OSOBA / DEŇ  OD 3 DO 99 rokov    akože naozaj ?  To, že ide o biznis a na túžbach malých detí vidieť to tam sa chce niekto nabaliť to pochopím …. pýtať peniaze aj od rodičov to nechápem, ale nejako prekusnem, ale pýtať peniaze aj od starých rodičov ? A neposkytnúť možnosť vstupného za nižšiu cenu na napríklad dve hodiny za 4 eura ?  Áno moje dieťa neplatilo nič lebo má rok,  ale ja ako sprievod, ktorý je nevyhnutný a moja tehotná kamarátka,   sme tam nechali za dve hodiny 18eur. Nehovorím o tom, že nám nikto nepovedal, že veď ona platiť nemusí, že je tam bufet s kaviarňou  a lavičky a môže nás počkať tam. Vzhľadom na svoj stav a teplo vonku za 9eur iba sedela na lavičke a čakala na nás  … Na rovinu je to prehnané ! Žiadne dieťa tam nevydrží celý deň a keby aj žiaden rodič tam nevydrží celý deň. Pri štvorčlennej rodine necháte za  túto atrakciu 36 eur nič nedostanete, všetky doplňujúce atrakcie ako jazdu autíčkom alebo kŕmenie zvierat si musíte priplatiť, vydržíte tam maximálne tri hodiny a ak je vonku 30 stupňov ani to nie lebo miesta s tieňom alebo slnečníkom je tam ako šafránu, v samotných domčekoch neznesiteľné teplo a zlý vzduch takže váš pobyt sa skracuje o polovicu, ale peniaze vám  nikto nevráti. Za mňa toto jedno veľké mínus a doslova zdieranie ľudí. Ak ste tam už boli a máte iný názor je to jedine preto, že v ten deň bolo vonku 23 stupňov a dobrý vzduch  a to mení situáciu a aj ja by som menila s vami.
  3. Atrakcie – nájdete tam 17 domčekov, ktoré sú reálnou zmenšeninou skutočných domčekov, vyzerajú naozaj krásne a autenticky.  Každý jeden je možné navštívíť a deti sa v ňom zahrať, odfotografovať… Môžete tam nájsť napríklad potraviny, policajnú stanicu, bežný domček zariadený kuchyňou a obývačkou. Natálke sa páčilo mne tiež, ale teplé počasie nám povolilo návštevu len na pár minúť v domčekoch bol ako som už spomenula  zlý  vzduch, nevetralo sa tam a bolo v nich neznesiteľné teplo. Verím, že toto by sa dalo riešiť a jeden z animátorov tam mohol dohliadať na pravideľné vetranie stačilo nechať pootvárané dvere. Mne sa podarilo ich otvoriť na 5 minút, následne na to prišla neznáma mamička a dala mi jasne najavo nech sa tam zavriem a kludne aj zadusím ona si chce ten domček proste odfotiť so zavretými dvermi … vytvorte si vlastný názor ja ďalej pokračovať a pani komentovať  nebudem. Tiež som si Natálku fotila pred domčekom, ale počkala som si kým v ňom nikto nebude zase až také zástupy detí tam neboli, aby sa nedalo 5 minút počkať.  Zábavu v Donovalkove koordinujú animátori a deti naučia ako natankovať, čo robiť v prípade požiaru, ako narábať s peniazmi, ako separovať odpad, ako samostatne nakupovať a veľa iného takže edukatívny charakter určite zaujme nejedno dieťa i rodiča.
  4. Minifarma – V mestečku majú aj zvieratká. Sú to lamy alpaky, malé koníky, oslík, kozička, či zajačiky. Deti majú možnosť získať farmársky preukaz, ktorý im dovolí kŕmiť zvieratká samozrejme krmivo je potrebné si zakúpiť  za poplatok 2eur čo už mi pri cene vstupného prišlo nemiestne. Zajačikov nám bolo veľmi ľúto lebo deti  s nimi zaobchádzali zle, naťahovali ich a s kamarátkou sme sa zhodli, že ich skôr týrajú ako hladkajú  napriek faktu, že dotýkať sa ich bolo zakázané a mladík čo tam na to dohliadal nedokázal maďarským turistom povedať, že nesmú…takže na to všetko prihlúplo prihliadal…
  5. Dopravné ihrisko – v mestečku vybudovali aj cesty s dopravným značením a požičiavajú elektrické autá za poplatok 5eur/10 minút. Atrakcia vydarená  detí to láka a rodičov pyšne si ich tam posadiť tiež, takže účel opätovne zarobiť splnený. Myslím, že ak sa dobre pamätám bola tam pre deti možnosť urobiť si vodičák a tajne dúfam, že tá bola grátis …

         

Keď to zhrniem z celého mestečka bolo spoplatnené úplne všetko takže 9 eur /osoba stálo to, že vaše dieťa sa môže zahrať v domčeku a vy zaplatíte rovnakú sumu  za to, že mu chcete urobiť radosť,  robíte doprovod, odfotíte si ho.

Miesto to bolo krásne, nápad kvitujem, ale ceny sú neprimerane vysoké  a na to sa musí každý z vás pripraviť a prehodnotiť či sa to ozaj oplatí. Ak máte detičky väčšie dá sa postupovať tak, že ich tam necháte, aby sa hrali a vy za plotom popíjate kávu v rozhorúčavenom bufete, alebo s kúskom šťastia pod altánkom na jednom z „až“ štyroch stolov na sedenie na terase. Ak  pri teplote 30 stupňov tieň na tri hodiny kým sa vaše dieťa hrá nepotrebujete tak sú  tam ďalšie lavičky so stolmi na otvorenej pláni – lúke.

Myslím, že investor mál nápad krásny tie domčeky aj atrakcie sú prefektné lákadlo, ale aby to tam uspokojilo rodičov nadšených detí je ešte stále na čom pracovať.  Nebráním sa opätovnej návšteve,  keď bude Natálka väčšia avšak jedine ak budem vedieť, že v Donovalkove upravili cenník vstupného, nepýtaju  navyše za každú jednu atrakciu a dostanem sa na to miesto aj peši s dieťatom za ruku alebo v kočíku bez toho, aby to pre nás bolo nebezpečné.

Ak ste z recenzie vycítili viac nespokojnosti ako spokojnosti tak ste ma pochopili. Možno ak tam  pôjdete na jar, prídete autom priamo tam  a vaše dieťa sa tam v pohode vyhrá aj bez vás a vašeho fotenia a radosti vidieť ho,  tak názor budete mať  úplne opačný  a deň v Donovalkove si vaše dieťa užije a vy si oddýchnete 🙂 Ja vám želám pekný zážitok a oddychový pobyt na Donovaloch.

Sisi&Nati