Tlieskam každému nápadu spraviť atrakciu mimo vychytených stredísk cestovného ruchu. Príroda je predsa krásna úplne všade. Lesy máme v každom meste a domčeky na stromoch môžete objaviť napríklad v kúpeľnom meste Trenčianske Teplice, len pár kilometrov od Trenčína. 

www.treehouse.sk

Poviete si áno, ale v tomto ročnom období? To asi nie. Tak my sme to skúsili za Vás. Dni sú krátke to áno, ale neotravuje Vás vďaka chladu hmyz, turistov je naozaj málinko, takže v lesíku je kľud a v domčeku si môžete spraviť zážitkový večer aj vďaka spoločenským hrám a akčnej prechádzke lesom za tmy s baterkami :).

Noc na strome som zajednala pred pár dňami, ako viete kvôli pandemickým nariadeniam sa uvolnili termíny, inak bývajú oba domčeky často obsadené. Týmto chcem aj ja apelovať na Vás, ak nie ste z okresu, uložte si tip na tento parádny zážitok, ale teraz prosím zostaňte doma. Je to pár dní, ktoré nám môžu pomôcť tráviť jar a leto v omnoho lepších podmienkach. My sme mali domček pár km od domu, sme v okrese a boli sme len my a les. Aj keď išlo o výlet berte, to z mojej strany aj ako prácu, priniesť Vám inšpiráciu a tvoriť obsah. 

Prespať v dome na strome v zime, to chce dobrú VÝBAVU ! Nespoliehajte sa na paplóny, deky a ani na ohrievač, ktoré domček ponúka. To je ideálna výbava od jari do jesene. V zimných mesiacoch potrebujete dobré spacáky, termoprádlo a viac vrstiev. Ja som to nazvala stanovačka na strome. Je to vyšší level od spania pod stanom, ale netreba nič podceniť Ohrievač v domčeku je na petrolej, za stáleho temperovania domček vykúri na cca 18stupňov. Teplo stúpa vždy nahor, preto najideálnejšie miesto na spanie pre deti je poschodová posteľ a vrchné poschodie. Tam bolo naoazaj príjemne teplo.

Domček nedisponuje vodou ani elektrinou. Vodu na oplach máte vo vedre z neďalekej studničky a svietiť je možné len sviečkami a lampášikmi. Je ich tam dostatok , napriek tomu sme si vzali vlastnú baterku. Tekutiny si musíte priniesť, rovnako aj jedlo. My sme zbalili termosky s teplým čajom, to úplne stačilo. Na večeru si objednali pizzu z miestnej pizzerie. Z domčeka je to do teplického parku 10 minút pešo, tak sme vzali baterky a prešli sa tmavým lesom pre fast food večeru :D. Verte mi, aj to bol veľký zážitok. 

Raňajky Vám po dohode prinesú ráno vo vami zvolenom čase a nechajú ich v piknikovom koši pod domčekom. Vy si ich pomocou lana vytiahnete a na terase vychutnáte teplý čaj, kávu a čerstvé pečivo, obklopení prírodou a lesom. 

Domček disponuje manželskou posteľou a poschodovou posteľou. Ideálny je pre 2-4 osoby. Najlepšie 2 dospelí 2 deti. Toaleta je z vonkajšej strany, je to suchá toaleta, ktorú zasypete pilinami. Nájdete tam aj vedrá s vodou a misu s džbánom na rannú hygienu. Na terase sa nachádza stôl a 4 stoličky. Celková rozloha 30 m2 z toho 14 m2 má terasa. 

Naozaj nám nič nechýbalo. Večer sme počuli sovu, nad ránom cupot veveričky, spev vtáčikov a zvony z miestneho kostolíka 🙂 Ak chcete s deťmi zažiť skvelé dobrodružstvo bez extrémnych podmienok, odporúčame túto zážitkovú noc v korunách stromov.

Kam s deťmi v okolí ?

Jánošíkova jaskyňa 30 minút peši od domčeka nenáročným značkovaným turistickým chodníkom, vhodným hlavne pre rodiny s deťmi. Pomerne málo známa Jánošíkova jaskyňa je prírodnou pamiatkou ukrytou v krásnom lesnom prostredí. Je dlhá 10,5 metra a nemá kvapľovú výzdobu. V minulosti ju využívali zbojníci, ale aj zbožný ľud, ktorý sa sem chodieval modliť. Jaskyňa leží v nadmorskej výške približne 400 m.

Turistický náučný chodník Klepáč – Náučný chodník Klepáč dlhý viac ako 4 km. Na trase sa nachádzajú 2 zastávky. Zameranie chodníka je prírodovedné. Čas prechodu sú asi 2 hodiny. Ide o stredne náročnú trasu, ktorá je prístupná priamo z Trenčianskych Teplíc z parku. Klepáč je najvyšším vrchom nad kúpeľmi. Pri peknom počasí je z neho vidieť okolité obce a mestá. K lepšiemu výhľadu slúži aj zabudovaný panoramatický ďalekohľad. Hneď pod vrcholom sa nachádza niekoľko jaskynných otvorov. 

Kúpeľný park Trenčianske Teplice – máte to 10 minút pešo. Prechádzka Anglickým parkom starým 150 rokov, plným cudzokrajných drevín, na ktorého konci sa nachádza labutie jazierko. 

Nezabudnite na hry. Dlhý zimný večer si môžete skrátiť pozorovaním lesa s baterkami na terase, hraním pexesa, kariet či rôznych spoločenských hier.